Proprietăţi

Credite cu garanţie guvernamentală pentru refacerea faţadelor

Autor: Mediafax

16.02.2011, 23:45 60

Proprietarii de locuinţe vor putea beneficia de credite cugaranţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată pentru finanţarealucrărilor de refacere a faţadelor, potrivit unui nou proiect delege privind creşterea calităţii clădirilor, iniţiat de MDRT.

Prevederile privind posibilitatea accesării de creditesubvenţionate şi garantate de stat, incluse în proiectul de legeprivind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale aclădirilor, nu se regăsesc în vechiul proiect pe această temă,anunţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) înluna noiembrie a anului trecut.

Prin acest proiect de lege proprietarii - persoane fizice,companii sau instituţii - de clădiri care pun în pericol siguranţapopulaţiei sau afectează calitatea spaţiilor publice urbane trebuiesă ia măsuri pentru corectarea deficienţelor.

Pentru a putea beneficia de credite, proprietarii nu trebuie săînregistreze mai mult de două facturi consecutive neachitate lautilităţi.

Condiţiile de eligibilitate a finanţatorului şi aconstructorului se vor stabili prin normele de aplicare a legii."Executarea lucrărilor de intervenţie la anvelopa clădirilor delocuit deţinute de beneficiarii de credite se finanţează astfel:din sursele proprii ale acestora, reprezentând minimum 10% dinvaloarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie; din creditebancare, în lei, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândăsubvenţionată, contractate de beneficiarii de credite şi garantateîn procent de 100% de Fondul Naţional de Garantare a Creditelorpentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) în numele şi încontul statului, reprezentând maximum 90% din valoarea deexecuţie", notează autorii proiectului.

Perioada de rambursare a creditelor este de maximum 5 ani, iardobânda aferentă va fi suportată de la bugetul de stat, prinbugetul MDRT, în limita sumelor aprobate anual cu aceastădestinaţie. Orice alte costuri aferente creditului, precum şipenalităţile percepute de finanţator ca urmare a neplăţii ratelorla termenele scadente vor fi suportate de către beneficiariiîmprumutului.

Beneficiarul de credite va garanta prin angajament asumat decătre proprietarii locuinţelor unifamiliale sau ai celor dinblocurile de locuinţe, în calitate de fidejusori, pentrurecuperarea sumelor neplătite de beneficiarul de credite, rezultatedin executarea garanţiilor acordate de FNGCIMM în numele şi încontul statului.

Membrii asociaţiei care achită din surse proprii cota parte cele revine din lucrările de intervenţie nu vor încheia convenţii defidejusiune şi nu vor avea calitatea de fidejusor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO