Proprietăţi

Crestere de 50% pe piata spatiilor de birouri din Bucuresti

05.03.2003, 00:00 27

Suprafata spatiilor de birouri inchiriate anul trecut a fost cu 50% mai mare decat in 2001, respectiv 82.000 de metri patrati fata de 54.172 mp, se arata intr-un studiu realizat de compania imobiliara Colliers International. Prin numai 12 tranzactii au fost inchiriate 25.000 mp, adica 30% din spatiul total inchiriat, potrivit aceluiasi studiu.
Chiriile au continuat anul trecut sa scada, in conditiile in care oferta a depasit cererea, stabilizandu-se la 16-18 $/mp lunar in cazul birourilor de clasa A si 14-16 $/mp pentru birourile de clasa B. Vilele si alte spatii neconventionale puteau fi inchiriate anul trecut cu 8-12 $/mp pe luna.
Anul trecut a fost martorul unor cerinte de spatii de birouri mai mari comparativ cu cele ale anilor precedenti, iar numarul tranzactiilor incheiate a dus la scaderea ratei de neocupare si la stabilizarea chiriilor. Rata totala de neocupare pe 2002 a fost de 18,8%, comparativ cu 25,34% in 2001, fapt ce demonstreaza ca piata Capitalei a fost mult mai activa anul trecut.
Compania Colliers estimeaza ca piata imobilelor de birouri va fi activa si in acest an, pe fondul unei cereri in crestere si a unei rate de neocupare foarte reduse. Astfel, cererea din partea companiilor locale si multinationale va ramane puternica, in timp ce oferta noua va fi, din nou, limitata, comenteaza analistii Colliers.
Avand in vedere ca nu se estimeaza ca nici un proiect major nu va fi finalizat in acest an, chiriasii vor fi nevoiti fie sa se mute in imobilele existente, fie sa semneze contracte de preinchiriere in proiectele ce vor fi livrate pe piata in 2004.
La sfarsitul lui 2002, stocul total de clasa A a fost de 155.000 metri patrati, din care numai 16.300 mp au reprezentat noua oferta. Piata arata cu totul altfel la finalul lui 2001 cand, din totalul de 41.335 mp livrati in acel an, 26.600 mp reprezentau spatii de clasa A.
In 2002, au fost livrate pe piata numeroase cladiri de clasa B, dar volumul lor nu poate fi determinat cu exactitate, datorita conversiei vechilor spatii rezidentiale in proiecte de birouri. Pentru acestea, activitatea de inchiriere a fost mai lenta si mai dificila datorita unei calitati mai scazute.
Aceasta evolutie a avut ca rezultat ocuparea spatiilor de clasa A existente. Studiile precedente ale Colliers aratau in octombrie ca rata de neocupare a spatiilor de clasa A a atins cea mai mica valoare din istoria pietei imobiliare a Bucurestiului, ajungand la 9%. La sfarsitul anului trecut insa, aceasta rata a scazut si mai mult, pana la 3,56%, cea mai redusa din Europa Centrala si de Est.
Insa nu atat cererea mare venita din partea unor noi clienti, eventual nou intrati pe piata romaneasca, a dus la aceasta situatie, cat lipsa unei oferte noi. In 2001 au existat cateva noi proiecte incepute, insa nici unul cu adevarat important. Desi un numar mare de proiecte sunt anuntate a fi finalizate in 2003, doar cateva dintre acestea au date de livrare realiste. Din acest motiv, numai jumatate din stocul anuntat va fi disponibil in acest an pe piata, preconizeaza Colliers.



Cele doua cladiri de clasa A livrate in 2002, Europe House si Opera Center II, au atras atentia in mod deosebit, devenind cele mai de bune proiecte ale anului si se bucura de un grad de ocupare de 98%, respectiv 75%.
In lipsa unei oferte noi imediate, dar cu un numar mare de proiecte anuntate spre finalizare in 2004 si 2005 Colliers estimeaza ca piata va fi dominata de chiriasi in urmatoarele 24 de luni. In scopul atragerii acestora, proprietarii au inceput sa ofere concesii generoase ce includ perioade de gratie mai lungi (scutiri de la plata chiriei) si un buget substantial destinat amenajarii spatiului.
Piata este in schimbare si pana cand noi proiecte de clasa A vor fi livrate, chiria va ramane la 16-18 $/mp/luna sau poate creste usor la 18-20 $/mp numai pentru proiecte extraordinare. Chiria pentru spatiile de clasa B va scadea in continuare datorita ofertei suficiente si, in consecinta, datorita multiplelor optiuni existente la indemana chiriasilor.
Cum urmatorii doi ani vor aduce numeroase proiecte mari pe piata, unele de dimensiuni impresionante si cu un design deosebit, se preconizeaza ca marile companii interesate de relocare vor astepta livrarea acestora, adica nu se vor muta in viitorul apropiat.
Progresul economic asteptat va creste increderea investitorilor, ceea ce va determina o evolutie pozitiva si dinamica pentru piata de birouri, conchide raportul Colliers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO