Proprietăţi

Danciu, BPIE: România ar putea urma modelul polonez la finanţarea reabilitării termice

Autor: Radu Racu

04.04.2013, 16:33 196

România ar putea împrumuta modelul polonez în schemele de finanţare a reabilitării termice a blocurilor de locuinţe, în schimbul actualei scheme care prevede finanţare totală din partea primăriilor, afirmă Şerban Danciu, Task Force Manager la Institutul European pentru Performanţa Clădirilor (BPIE).

 

“În Polonia, Banca Naţională Economică prima lege pentru reabilitarea termică a fost dată în 1998, cu zece ani mai devreme decât România, şi prevede finanţarea prin intermediul Băncii Naţionale Economice, care lucrează cu bănci partenere. Subvenţia este de 20% ia auditorii energetici fac planul. Pe baza acelui plan, dacă este bine făcut, se acordă finanţare”, a declarat Danciu, la o conferinţă organizată de Bursa Construcţiilor.  

 

În România, prima iniţiativă legislativă privind efgicientizarea consumului de energie al clădirilor s-a concretizat în anul 2009, la nivel guvernamental, însă a fost stopată la scurt timp după, din cauza recesiunii economice. Planul a fost preluat ulterior la nivelul administraţiilor locale, care în măsura în care bugetul a permis, afinanţat cu până la 100% valoarea lucrărilor. Cele mai prolifice lucrări s-au făcut în sectoarele capitalei, unde, conform planurilor propuse în anul electoral 2012, bugetul alocat pentru reabilitarea blocurilor a depăşit 200 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO