Proprietăţi

Imobiliarele vor continua să scadă, dar acest lucru nu va aduce şi revenirea pieţei

Imobiliarele vor continua să scadă, dar acest lucru nu va aduce şi revenirea pieţei

Toamna nu anunţă evenimente majore pentru domeniul imobiliar după ce nici în primele luni nu s-a simţit o revenire a acestui sector

Autor: Andreea Neferu

03.09.2012, 00:04 2402

Toamna care tocmai a început nu anunţă schimbări spectaculoase pe piaţa imobiliarelor, după ce nici în primele opt luni ale acestui an nu s-a resimţit o revenire importantă a acestui sector. În perioade de criză, în general imobiliarele sunt ultimele care îşi revin, astfel că un reviriment al acestei pieţe este aşteptat abia după ce şi celelalte sectoare economice se repun pe picioare.

În perioada ianuarie-august au fost începute doar patru proiecte semnificative de centre comerciale şi proiecte de birouri, reprezentând investiţii de circa 230 de milioane de euro, potrivit informaţiilor ZF. Comparativ, în perioada de boom a imobiliarelor, într-un an precum 2007 erau demarate investiţii de aproape 2 miliarde de euro.

În acest an un singur proiect de birouri de mari dimensiuni a fost început, şi anume Pipera Business Park din nordul Capitalei, al cărui cost este estimat la circa 70 de milioane de euro. În acest an ar fi trebuit să înceapă şi lucrările la Ana Tower, proiectul anunţat de către israelienii de la GTC şi omul de afaceri George Copos, lângă Crowne Plaza, în timp ce la începutul anului şi israelienii de la Plaza Centers au anunţat planuri pentru construirea unei clădiri de birouri pe platforma Dâmboviţa Center, un alt proiect care deocamdată nu a început.

Poate principalul motiv pentru care aceste proiecte nu au fost începute în acest an este legat de faptul că gradul de neocupare al clădirilor existente în Bucureşti este încă la un nivel ridicat, de 13-14%, ceea ce înseamnă că în Capitală sunt în prezent disponibile spaţii de 250.000-300.000 de metri pătraţi.

În materie de locuinţe, pe site-urile de anunţuri, dar şi pe portalurile băncilor sau ale firmelor de insolvenţă se găsesc mii de locuinţe care îşi caută cumpărători, astfel că nici în acest domeniu nu au fost începute investiţii semnificative în acest an.

În aceste condiţii, în prima parte a acestui an ar fi mai degrabă de semnalat insolvenţa unor ansambluri rezidenţiale precum Alia Apartments, Citadella Titan şi Laguna Residence din Bucureşti sau Bellevue din Braşov decât începerea unor noi investiţii în locuinţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO