Proprietăţi

Noul şef al CBRE spune că imobiliarele redevin atractive

Autor: Cristi Moga

15.05.2011, 23:45 748

Răzvan Iorgu, 34 de ani, cel carea fost desemnat să conducă operaţiunile din România ale gigantuluiamerican CB Richard Ellis (CBRE) după plecarea lui Radu Lucianu,vorbeşte despre o revenire a pieţei imobiliare şi apreciază căsegmentul de birouri din centrul Capitalei este primul care vaîncepe să se dezvolte, acesta fiind de altfel departamentul care aadus în ultimii ani cele mai mari venituri în cadrulfirmei.

CB Richard Ellis a intrat pe piaţalocală direct în aprilie 2008, când a cumpărat firma localăEurisko, pe care a plătit 24 de milioane de euro, o tranzacţierecord pentru această piaţă. Americanii, care au avut anul trecutvenituri de 5,1 miliarde de dolari, au cumpărat în 2008 o afacereajunsă la apogeu, cu o cifră de afaceri de 14,4 mil. euro şi unprofit net de 2,4 mil. euro, aflată pe a doua poziţie în piaţă.Ulterior a urmat o prăbuşire cu circa 70% a veniturilor şi intrareape pierdere.

Piaţa de consultanţă imobiliarăs-a aliniat în ultimii trei ani, astfel că mai multe firme, precumColliers, DTZ Echinox, Cushman & Wakefield, CB Richard Ellissau Coldwell Banker au venituri anuale cuprinse între două şi patrumilioane de euro.

"Firmele din real estate sunt la odiferenţă foarte mică în prezent. Unii sunt mai buni pe evaluare,alţii pe birouri. Noi avem o bună cotă de piaţă pe zonaînchirierilor de birouri, în special în ceea ce priveştereprezentarea chiriaşilor, iar pe industrial am asistat de laînceputul anului la patru tranzacţii importante, şi anume vânzareaunui teren, dar şi o închiriere, o renegociere de contract şi unsale and lease back. În 2011 vedem o piaţă mai rafinată, în careclienţii ştiu mai bine ce vor, iar România redevine mai interesantăpentru investitori."

Pe segmentul de birouri printrecompaniile pe care CB Richard Ellis le-a asistat în procesul deschimbare a sediului se numără avocaţii de la White & Case,producătorul de medicamente Pfizer sau traderul de cerealeCargill.

"Segmentul de birouri este cel maiinteresant din punctul nostru de vedere. De altfel, departamentulde birouri a avut cele mai bune rezultate în ultimii ani, astfel căvom continua să îi acordăm atenţie. În CBD (central businessdistrict, Piaţa Victoriei - Piaţa Aviatorilor - n.red.) şi în zonade nord a oraşului gradul de neocupare este de 10-12%, iar datelenoastre spun că rata aceasta va scădea, în condiţiile în care s-aulivrat puţine clădiri în aceste zone în ultimii ani. Gradul deocupare va scădea în detrimentul zonelor mai puţin atractive,precum Pipera", spune Iorgu, vorbind despre zona imobiliară, desprecare consideră că va ieşi prima din criză.

Echipa de consultanţi s-a redusputernic în ultimii ani. Dacă în 2007 firma număra peste 100 deangajaţi, în prezent mai sunt 35 de oameni, din care 30 deconsultanţi.

"Pe retail avem 150.000 de metripătraţi spre închiriere în centrele comerciale dezvoltate de Coraîn Constanţa şi Braşov, precum şi în proiectul Adora Mall dinCraiova. Pe de altă parte, consider că şi piaţa de investment(tranzacţii cu proprietăţi comerciale - n.red.) este atractivă,departament de care mă voi ocupa personal", explică Iorgu, care seaflă în căutare de personal după ce primele patru luni ale anuluiau fost "cu rezultate bune, peste cele din aniiprecedenţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO