Proprietăţi

O nouă schimbare de generaţie în industria cimentului: Wirth de la Holcim predă ştafeta

O nouă schimbare de generaţie în industria cimentului: Wirth de la Holcim predă ştafeta

Autor: Andreea Neferu

15.02.2011, 23:52 119

Markus Wirth, cel care conduce subsidiara locală a grupuluielveţian Holcim, unul dintre cei trei "grei" din industriacimentului, alături de Carpatcement şi Lafarge, va preda ştafeta lafinalul lunii martie şi va fi înlocuit de Daniel Bach, 47 de ani,care a ocupat anterior funcţia de vicepreşedinte al subsidiareiHolcim din Filipine.

Elveţianul Markus Wirth, 62 de ani, pleacă destul de optimist dela conducerea producătorului de ciment Holcim România afirmând căîn a doua jumătate a anului există şanse ca economia românească înansamblu, dar şi sectorul construcţiilor în particular să-şirevină.

"După patru semestre consecutive de recesiune, este foarteprobabil ca şi în prima jumătate a lui 2011 să avem parte tot derecesiune, însă consider că suntem aproape de pragul de jos alcrizei. Referitor la sectorul construcţiilor, există semnale că îşiva reveni, în principal datorită promovării contractelor deinfrastructură", afirmă Wirth într-un interviu pentru ZF. El esteal doilea executiv din industria cimentului care îşi anunţăplecarea de la conducerea companiei la cârma căreia s-a aflat înultimii ani, în condiţiile în care la 1 ianuarie şi Mihai Rohan,considerat cel mai experimentat manager român de pe această piaţă,a părăsit conducerea Carpatcement Holding, subsidiara locală aHeidelberg. Amândoi vor rămâne însă în consiliile de administraţieale producătorilor de ciment.

Elveţianul care a venit la conducerea Holcim România în 2004 aavut un mandat care a acoperit atât cei mai buni, cât şi cei maislabi ani ai economiei locale din ultimele două decenii, dupăcăderea comunismului. În mandatul său, Wirth a reuşit să triplezeafacerile producătorului de ciment de la circa 130 de milioane deeuro în 2004 până la peste 370 de milioane de euro în 2008.Ulterior, în 2009, businessul Holcim s-a contractat până la 246 demilioane de euro în 2009, pe fondul scăderii consumului de ciment.Pentru 2010, Wirth estimează că cifra de afaceri a Holcim s-amenţinut la nivelul lui 2009.

În locul său, de la 1 aprilie va veni Daniel Bach, 47 de ani,care a ocupat anterior funcţia de vicepreşedinte al subsidiareiHolcim din Filipine. Ce sfaturi îi dă Wirth succesorului său? "Îilas pe mână o echipă bine sudată. Să îi asculte pe oameni, să leasculte nevoile."

Despre schimbarea recentă de generaţii din industria româneascăa cimentului, Wirth spune că este o simplă coincidenţă. Deasemenea, la fel ca Rohan, elveţianul de la Holcim consideră că înurmătoarea perioadă consumul de ciment va fi alimentat în specialde proiectele de infrastructură, dar şi de cererea din sectorulrezidenţial.

Atunci când se uită în urmă Wirth spune că cea mai mareprovocare din timpul mandatului său a fost legată de acoperireaconsumului accelerat de ciment din anii de boom. "Nu era suficientciment şi a trebuit să ne organizăm astfel încât să asigurămnecesarul. Am fost nevoiţi să importăm şi clincher şi din acestpunct de vedere, au existat repercusiuni asupra profitului, pentrucă importurile erau scumpe."

Cu toate acestea, afacerile producătorului de ciment au fostprofitabile în fiecare din cei şase ani în care Wirth s-a aflat lacârma Holcim, marja de profit a companiei oscilând între 8 şi 9% şichiar 27% din business.

De asemenea, o provocare importantă a fost şi cea legată deadaptarea costurilor fixe prin reducerea numărului de angajaţi. "Înproporţie de 50%, scăderea numărului de angajaţi a fost efectulprocesului de modernizare, dar restul concedierilor au fost făcutepe fondul crizei." În prezent, compania are 1.100 de angajaţi înRomânia. În timpul mandatului lui Wirth, consumul de ciment aoscilat puternic, de la circa 200 de kilograme per capita în 2004la 500 de kilograme în 2008 şi la 350 în prezent.

Holcim deţine două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, ostaţie de măcinare la Turda, 20 de staţii ecologice de betoane,cinci staţii de agregate.

Trioul producătorilor de ciment este completat de Lafarge, carealături de Holcim şi Carpatcement înregistrau în perioada de boomun rulaj cumulat de 1 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO