Proprietăţi

Preţurile locuinţelor au intrat pe roşu în octombrie, iar tendinţa este în continuare de scădere. Cât mai rezistă pragul de 1.000 de euro/mp?

Preţurile locuinţelor au intrat pe roşu în octombrie, iar tendinţa este în continuare de scădere. Cât mai rezistă pragul de 1.000 de euro/mp?

Autor: Cristi Moga

01.11.2011, 12:30 3072

Preţul mediu solicitat pentru locuinţele din Bucureşti şi alte cinci mari oraşe a scăzut cu 2,4% în luna octombrie 2011 faţă septembrie, până la un nivel mediu de 1.023 de euro/metrul pătrat, cel mai semnificativ declin din acest an, după mai multe luni de stabilitate pe piaţa locuinţelor, potrivit unei analize imobiliare.ro.

În condiţiile în care problemele economice ale Europei nu par a-şi găsi rapid rezolvarea, iar BNR va impune un avans minim de 25% pentru clienţii cu salarii în lei care doresc credite ipotecare în euro, în afara programului Prima casă, preţurile locuinţelor ar putea continua să se deprecieze, sub nivelul mediu de 1.000 de euro/metrul pătrat.

"Octombrie este luna în care s-a înregistrat cea mai mare scădere de preţ în ultimele doisprezece luni. Mai mult, pentru prima dată în ultimul an, aceeaşi tendinţă se manifestă liniar în toate oraşele mari din ţară. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în aceeaşi perioadă a anului trecut, până la finalul anului ne putem aştepta în continuare la variaţii negative ale preţului apartamentelor", apreciază Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro.

Potrivit aceleiaşi surse, în Bucureşti evoluţiile au fost contradictorii între apartamentele vechi şi cele noi. Astfel, în timp ce locuinţele vechi s-au ieftinit în octombrie cu 0,9% faţă de luna precedentă, până la 1.101 euro/metrul pătrat util, proprietarii de apartamente noi au majorat preţurile cu 1% în acelaşi interval, până la 1.378 de euro/metrul pătrat util.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO