Proprietăţi

Provincia fierbe sub presiunea investitorilor in malluri

24.05.2007, 17:47 15

Companiile care au inceput in ultimii ani proiecte de retail in marile orase din provincie rezista cu greu tentatiei de a renunta la dezvoltarile comerciale sub presiunea investitorilor. Acestia sunt dispusi sa achizitioneze la randamente investitionale de aproximativ 7%, care furnizeaza dezvoltatorilor profituri chiar si de 100%.
In ultima luna au iesit la iveala nu mai putin de trei tranzactii cu centre comerciale in afara Bucurestiului, la Ramnicu Valcea, Galati si Pitesti, cu o valoare totala de aproximativ 200 de milioane de euro.
De altfel, majoritatea tranzactiilor cu centre comerciale de pe piata locala au fost realizate in afara Capitalei, nu mai putin de zece deal-uri fiind incheiate in ultimele 12 luni.
Alaturi de Immoeast, un alt jucator important la nivel european pe piata spatiilor de retail, compania portugheza Sonae Sierra a devenit proprietarul unui centru comercial finalizat, si anume mallul River Plaza din Ramnicu Valcea, pentru care a platit 42 de milioane de euro.
Sonae Sierra, cel mai mare jucator de pe piata portugheza, are in portofoliu peste 40 de centre comerciale in Portugalia, Spania, Italia, Germania, Grecia, Brazilia si mai nou Romania, valoarea totala a activelor fiind de peste trei miliarde de euro.
Celelalte doua deal-uri realizate sau in curs de finalizare in ultima luna i-au avut in centrul atentiei pe austriecii de la Immoeast si oamenii de afaceri israelieni si francezi care dezvolta centrele comerciale Euromall.
Astfel, Immoeast a achizitionat primele doua proiecte Euromall, cel de la Galati aflat in dezvoltare, respectiv mallul finalizat la Pitesti, valoarea cumulata a tranzactiilor fiind de peste 150 de milioane de euro.
Immoeast este cel mai agresiv jucator de pe piata locala de real estate si unul dintre cei mai importanti din Europa, in Romania fiind implicat in peste 40 de proiecte cu o valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro.
Reprezentantii Euromall sustineau ca este riscant ca dezvoltator sa incepi pe piata locala un proiect la un yield de sub 15%, in timp ce randamentul investitional al cumparatorilor este de aproximativ 7%.
In aceste conditii, profitul vanzatorilor poate depasi 100% in urma tranzactiilor.
In urma cu aproximativ un an, tranzactiile cu malluri din provincie se desfasurau la un randament de aproximativ 9% sau chiar mai mare, insa interesul crescut al investitorilor, numarul redus de proiecte finalizate si preturile in crestere ale terenurilor au provocat reducerea randamentelor catre nivelul actual, inca superior pietelor din centrul si vestul Europei.
Nivelul mediu al chiriilor pentru centrele comerciale din afara Bucurestiului a fost anul trecut cuprins intre 18 si 25 euro/metrul patrat, potrivit firmelor de consultanta imobiliara.
Tranzactiile nu au ocolit anul trecut nici Bucurestiul, cea mai importanta fiind preluarea pentru a treia oara a centrului comercial City Mall din zona Eroii Revolutiei, care si-a dublat la fiecare tranzactie valoarea, ultimul pret de achizitie depasind 100 de milioane de euro.
Dezvoltatorii s-au indreptat preponderent in ultimii ani catre Bucuresti si marile orasele din tara, sapte dintre acestea, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi si Timisoara, urmand sa atraga 70% din centrele comerciale care vor fi livrate, exceptand Bucurestiul, in perioada 2007-2009.
Stocul total de centre comerciale la nivel national va atinge aproape 2 milioane de metri patrati inchiriabili, dintre care 60% sunt anuntati in afara Bucurestiului, potrivit celor mai recente estimari ale companiilor de consultanta imobiliara.


Mallurile din provincie in cifre

Stocul total de centre comerciale din provincie va ajunge la 1,2 milioane de metri patrati in urmatorii ani.
Nivelul mediu al chiriilor pentru centrele comerciale din afara Bucurestiului a fost anul trecut cuprins intre 18 si 25 euro/metrul patrat.
Valoarea cumulata a celor mai recente trei tranzactii cu malluri din provincie este de 200 de milioane de euro.
Tranzactiile cu mall-uri in afara Bucurestiului se realizeaza la randamente de aproximativ 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO