Proprietăţi

Spatiile de birouri inchiriate in primul semestru au ajuns la valoarea din 2005

24.08.2006, 16:25 7

Cererea de spatii de birouri in Bucuresti a crescut semnificativ in prima jumatate a anului curent, astfel incat spatiile de birouri inchiriate au ajuns la nivelul inregistrat in intreg anul 2005.
Spatiile inchiriate au atins un nivel total de circa 180.000 de metri patrati, din care 80.000 de metri patrati reprezinta spatii preinchiriate ce vor fi ocupate pana la sfarsitul anului 2006 si inceputul anului viitor. Mai precis, spatiile inchiriate in imobile de birouri finalizate s-au ridicat la circa 80.000-100.000 de metri patrati, potrivit consultantilor imobiliari.
"Valoarea totala de 180.000 de metri patrati a fost calculata incluzandu-se si contractele de preinchirierile si cladirile ocupate de proprietari, precum si renegocierile si extinderile de termene pentru inchirieri. Astfel, suprafata inchiriata in prima jumatate a anului se apropie de nivelul inregistrat pentru intreg anul 2005, de circa 190.000 de metri patrati", afirma Catalin Maruntelu, research assistant in cadrul companiei CB Richard Ellis.
Proiectele care vor fi finalizate pana la sfarsitul anului vor determina o crestere cu 150.000 de metri patrati, din care aproximativ 62% vor fi spatii de birouri clasa B, potrivit consultantilor imobiliari. Stocul actual de birouri ajunge la circa 1.100.000 de metri patrati.
"Vor avea loc relocari importante de companii in al doilea semestru al anului si in prima jumatate a anului 2007, avand in vedere ca pana in acest moment au fost tranzactionati la inchiriere circa 100.000 de metri patrati, si ne asteptam, conform proiectelor noi care vor fi livrate pe piata pana la jumatatea 2007, sa se tranzactioneze cel putin inca pe atat", spune Mihaela Cnobloch, senior consultant in cadrul departamentului de birouri al DTZ Echinox.
Pana in prezent, harta investitiilor in imobile de birouri cuprinde centrul, nordul si nord-estul Capitalei, potrivit companiei Colliers International.
In 2005, circa 80% din spatiile de birouri existente au fost preinchiriate.
"Majoritatea suprafetelor din cladirile care vor fi livrate in perioada septembrie 2006-iunie 2007 sunt deja preinchiriate. Piata se va relaxa in prima jumatate a anului viitor fara ca aceasta sa duca la scaderea chiriilor", spune Silviana Badea, consultant in cadrul departamentului Spatii de Birouri al Colliers.
Pentru 2007 au fost anuntate 7 proiecte de birouri ale caror suprafete variaza in intervalul 20.000-35.000 de metri patrati fiecare, in timp ce pentru 2008 au fost anuntate cinci astfel de proiecte.
Anul acesta piata a fost caracterizata de un grad ridicat de diversitate - de la nationalitatea si marimea fondurilor care incearca sa intre pe piata si pana la produsele pe care investitorii urmaresc sa le cumpere.
Rata de neocupare a crescut de la 3,7% in prima jumatate a anului trecut pentru clasele A, B si C, din care clasa A, circa 1%, la 4,9%, din care clasa A, circa 3,8%.
Din cauza ca dezvoltarile de clasa A sunt din ce in ce mai rare, chiar si cele mai conservatoare fonduri de investitii vor cauta alte tipuri de produse, precum proiecte de clasa B, investitii brownfield (dezvoltate pe structuri deja existente), se vor orienta spre orase mai mici si spre proiecte la cerinta clientului.

Previziuni pe piata de birouri

Pentru 2007 au fost anuntate 7 proiecte de birouri ale caror suprafete variaza intre 20.000-35.000 de metri patrati fiecare;
In 2008 vor fi livrate 5 proiecte de amploare pe piata de birouri;
Proiectele de birouri se vor localiza cu precadere in zona central-nordica si in zonele descentralizate din nord ale orasului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO