Aleph Story

ALEPH STORY: Când şi în ce condiţii se redeschid restaurantele? O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

21.01.2021, 18:15 1757

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist ZF, şi Dan Pavel, editor-prezentator Aleph News-ŞTIU.

 

Adelina Mihai: În ce condiţii şi cum se vor redeschide restaurantele?

 

Dan Pavel: Mai avem nevoie de o zi sub 3% cu rată de incidenţă mai mică de 3 la mie, de fapt. 2,96 ieri, 2,69 astăzi, cam ăsta este trendul ÅŸi cel mai probabil vom bifa ÅŸi a treia zi cu cifre bune. Traian Berbeceanu spune că urmează ÅŸedinÅ£a Comitetului pentru situaÅ£ii de urgenţă, în care se va discuta subiectul ăsta ÅŸi foarte posibil ca din acest weekend sau începutul săptămânii viitoare, restaurantele, cinematografele, teatrele ÅŸi sălile de jocuri să se deschidă la o capacitate de 30%.

 

Adelina Mihai: În ce condiţii se va face distanţarea? 30% ce înseamnă?

 

Dan Pavel: Asta e de fapt problema sau dilema, să-i spunem aÅŸa. Mi se pare foarte greu să pot să asigur fix capacitatea asta de 30%, să nu depăşeÅŸti. Lumea mi se pare atât de frustrată de situaÅ£ia asta care ne apasă de aproape un an, încât îşi vor dori să intre în restaurante, să consume, să meargă la cinematografe ÅŸi aÅŸa mai departe. Patronii de asemenea sunt ÅŸi mai disperaÅ£i să recupereze cât de mult pot din pierderile anului trecut. Mi se pare o situaÅ£ie destul de greu de gestionat, dar astea sunt regulile 30%, ca patron eÅŸti obligat să faci treaba asta.

 

Adelina Mihai: Şi să te asiguri că ai angajaţi şi că poţi să îi plăteşti din încasările pe care le vei avea la 30%.

 

Dan Pavel: Mie îmi e frică să nu fie un hai rup care să mai ia un pic din presiunea socială sau din presiunea pe care o pun pe bună dreptate antreprenorii. Autorităţile să spună gata, "aveÅ£i voie de săptămâna viitoare, puteÅ£i da drumul la restaurante", pentru că mai apoi indicele asta să sară de trei ÅŸi peste o săptămâna tu că patron să afli că tu trebuie să îţi trimiÅ£i angajaţîi acasă din nou ÅŸi trebuie să închizi. S-a mai întâmplat situaÅ£ia asta, recent cred, că luna trecută în Craiova a fost situaÅ£ia asta, când restaurantele s-au deschis pentru câteva zile sau o săptămână ÅŸi apoi toÅ£i au fost nevoiÅ£i să închidă.

 

Adelina Mihai: E o problema şi cu lipsa asta de predictibilitate până la urmă, pe care nu o poate controla nimeni, pentru că ei au materiile prime. Dacă ai un restaurant specializat pe fructe de mare, peste şi aşa mai departe, cât pot să ţii în avans?

 

Dan Pavel: Mie mi se pare că patronii responsabili, cei care au rămas în viaţă după un an teribil de greu pentru toată industria Horeca ÅŸi-au făcut planul pentru o perioadă ÅŸi mai mare de restricÅ£ii cu mâncare la pachet, cu livrări, cu tot felul de situaÅ£ii cu terase încălzite, cuiburi din acelea - igluuri încălzite. Asta cred că vine ca un bonus pentru mulÅ£i dintre patroni, dacă e posibil acum bine, dacă nu, mă gândesc că aÅŸa sunt făcute planurile de către patroni. Dacă nu, ok continuăm în situaÅ£ia în care ne aflăm acum la limita subzistenÅ£ei.

 

Adelina Mihai: E adevărat că mulţi s-au adaptat şi au intrat foarte bine în zona asta de delivery, dar ce îi doare pe patronii de restaurante este că oamenii s-au dezobişnuit de a merge la restaurant şi se tem că va continua şi în viitor. Şi mulţi ne-au zis la Aleph News că ce a fost în trecut, pierderile pe care le- am avut, le lăsăm în urmă şi le ştergem cu buretele şi încercăm să readucem business-ul la viaţă în viitor. Nu ştiu cum se va putea face asta în condiţiile vaccinării actuale.

 

Dan Pavel: Vom vedea că lumea este atât de disperată, că în prima zi în care restaurantele se deschid la 30%, lumea o să se ducă să stea în spaÅ£ii închise. Cred că senzaÅ£ia asta pe care o avem cu toÅ£ii de teamă, să nu ne îmbolnăvim va mai dura. Va avea ÅŸi un termen după ce autorităţile dau o decizie. Până la urmă ÅŸi decizia autorităţilor e discutabilă, pentru că îţi dau exemplu FranÅ£ei. Am văzut declaraÅ£ia ministrului de interne din FranÅ£a, care spunea în contextul în care numărul de cazuri a scăzut în ultima perioadă, în FranÅ£a ÅŸi în Paris la fel. El a spus aÅŸa „6 aprilie este scenariul cel mai optimist, pentru deschiderea restaurantelor, iar despre deschiderea barurilor, acolo unde e mai greu să pot să păstrezi o distanţă între clienÅ£i, nu mai devreme de 1 iunie. Francezii se tem de ce văd pe lângă ei, situaÅ£ia din Germania din Anglia, Spania e critică. ENC-ul din Marea Britanie e sufocat de cazuri, au zeci de mii de cazuri în fiecare zi. Spitalele nu mai fac faţă, tot apar noi tulpini de Coronavirus ÅŸi în situaÅ£ia asta în care mai avem puÅ£in până la vaccin, deja a început campania ÅŸi putem speră că în două, trei luni, deja să vedem niÅŸte rezultate. Campania de vaccinare să fie eficientă, în contextul asta, ei spun că este mai înÅ£elept să mai stăm puÅ£in pe loc ÅŸi să ne gândim abia în primăvară sau chiar vara să deschidem. Mi se pare că noi acÅ£ionăm bezmetic, cum am acÅ£ionat de multe ori în perioada asta de pandemie. Ne-a a fost mult prea frică să lăsăm ÅŸcolile deschise, când în alte părÅ£i ÅŸcolile erau deschise. Mă gândesc acum opt, zece luni când erau 1.000 de cazuri, de ce acolo am luat o decizie greÅŸită. Acum ne uităm la sfântul 3, Sfânta Treime la indicele cu 3. Dacă e puÅ£in sub 3, 2,98 deschidem. L-am ascultat ÅŸi pe ministrul sănătăţii pe Vlad Voiculescu, spunând că el nu cred foarte mult sau nu crede total în indicele, pentru că raportările de teste nu sunt atât de eficiente. MulÅ£i nu se testează, mulÅ£i se testează doar când au simptome clare. Nu ÅŸtiu, dacă să ne uităm doar la indicele asta care e cel mai înÅ£elept.

 

Adelina Mihai: Şi testele antigen, chiar Ziarul Financiar scria că 90% din aceste teste se vând în privat şi nu sunt raportate în sistemul public.

 

Dan Pavel: Mie mi se pare că prioritatea ar trebui să fie deschiderea ÅŸcolilor. Aici trebuie să vedem cum facem la începutul lunii. Aia o să fie o încercare grea în tot contextul. E mai important să reuÅŸim să deschidem ÅŸcolile, vom avea cu siguranţă mai multe cazuri după începerea ÅŸcolilor, dar nu mi se pare că e foarte înÅ£elept să deschidem tot. Nu văd de ce lumea nu mai poate să stea fără săli de jocuri ÅŸi cazinouri. Bun, pasiunea oamenilor, dar dacă vorbim despre măsuri de ce să deschidem săli de jocuri ÅŸi de ce e disperarea asta să mergem la cazinou. E o întrebare.

 

Adelina Mihai: Cine ştie cu cât sunt impozitate aceste activităţi şi câţi bani a pierdut statul.

 

Dan Pavel: DiscuÅ£ia asta e. Statul încearcă să rezolve ecuaÅ£ii extrem de complicate, să pună în balanţă business-ul ÅŸi riscul. Câteodată business-ul îl faci cu risc mare ÅŸi apoi tragi linie ÅŸi vezi că ai luat o decizie bună.

 

Adelina Mihai: Apropo de business, care sunt cifrele Horeca?

 

Dan Pavel: Vorbim de cifre uriaÅŸe. 2019 venituri de 5 miliarde de euro a avut întreagă industrie Horeca, 400.000 de angajaÅ£i, asta este normalul, să spunem aÅŸa, înainte de criză. 2020 scăderi ÅŸi în rândul angajaÅ£ilor 50%, am rămas cu 200.000 de angajaÅ£i ÅŸi venituri ÅŸi mai mult 70,80% scăderi. Bani foarte mulÅ£i ÅŸi bani foarte importanÅ£i pentru antreprenori, pentru angajaÅ£i. MulÅ£i dintre ei au rămas fără locuri de muncă ÅŸi apoi pentru bugetul statului. Sunt foarte mulÅ£i bani care îţi vin din industria asta.

 

Adelina Mihai: Să nu uităm, că cei care au rămas fără locuri de muncă, lucrează într-o industrie în care salariile sunt apropiate de salariul minim. Cine a intrat în şomaj tehnic, nu putea trăii din suma aia.

 

Dan Pavel: AÅŸa este. Dacă o priveÅŸÅ£i aÅŸa, îţi vine să spui încă din aprilie anul trecut „deschideÅ£i tot, pentru că industria asta se sufocă". AÅŸa este, se sufocă, dar ecuaÅ£ia este un pic mai complicată decât concluzia asta „hai să deschidem". Bun, hai să deschidem, dar hai să vedem cum putem să facem. ÃŽn primul rând să deschidem ÅŸcolile sau la egalitate le-aÅŸ pune. Să deschidem ÅŸcolile ÅŸi să facem campania de vaccinare eficientă. Dacă angajaÅ£ii din Horeca vor ajunge la vaccin, deja putem vorbi de deschideri ÅŸi mai eficiente, decât asta de 30% din capacitate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO