Sanatateaprieten

Cât de diferite sunt asigurările private de sănătate de la noi din ţară faţă de cele din SUA

Cât de diferite sunt asigurările private de sănătate...
18.12.2013, 12:00 1345

Piaţa asigurărilor private de sănătate din România este slab dezvoltată comparativ cu cea din America, acolo unde majoritatea serviciilor medicale sunt incluse într-o astfel de poliţă.

Începând de la anul asigurările private de sănătate vor juca un rol important în ceea ce priveşte acordarea serviciilor medicale de sănătate. Dacă în prezent, în teorie, românii au acces la o multitudine de servicii medicale care sunt acoperite de stat, din 2014, Ministerul Sănătăţii a anunţat introducerea pachetului de bază de servicii medicale, care va cuprinde un număr limitat de servicii medicale. Restul serviciilor medicale vor fi introduse într-un pachet complemetar de servicii medicale, care vor fi stabilite de autorităţi, în colaborare cu jucătorii de pe piaţa asigurărilor private de sănătate. Pentru acest pachet complementar de asigurări de sănătate e necesar să încheiem un contract cu o companie de asigurări private de sănătate.

„Piaţa asigurărilor private de sănătate este slab dezvoltată la noi în ţară. Ne-am propus să dezvoltăm pentru români asigurări de sănătate, adaptate necesitatilor acestora, care să le ofere acces la servicii medicale de calitate, contribuind astfel la îmbunătăţirea stării lor de sănătate şi la conturarea unui stil de viaţă sănătos ”, afirmă Theodor Alexandrescu, preşedinetele Metropolitan Life.

 

În România, asigurările private de sănătate evoluează de la formele individuale către pachetele de grup

 

Ofertele companiilor de profil sunt destul de restrânse pe piaţa din România, întrucât până la acest moment nu a fost creată o masă critică de populaţie care să fie asigurată. Reprezentantul Metropolitan Life menţionează că ofertele existente pe piaţa din România în ceea ce priveşte asigurarea privată de sănătate sunt unele într-o formă simplă. „Asiguratorul păstrează legătura cu clientul şi  acestuia din urmă i se decontează serviciul medical primit. Furnizorul medical oferă companiei de asigurari informaţii despre diagnosticul pacientului”, spune Theodor Alexandrescu, în cazul în care clientul optează pentru o asigurare privată de sănătate individuală.

Asigurarea privată de sănătate de grup este o formă mai evoluată. „Avem un contract semnat cu clientul, iar serviciile medicale le decontăm direct cu furnizorul. În cazul unei asigurări de grup, costul unei astfel de poliţe scade şi până la 50%, în funcţie de numărul de persoane incluse”, menţionează preşedintele Metropolitan Life, concluzionând: „În asigurările de sănătate, tendinţa este de a evolua de la asigurările individuale la asigurările de grup şi către asigurările de sănătate care prevăd rambursarea costurilor medicale şi preiau riscul condiţiilor medicale pre-existente ale pacientului.”

 

Diferenţele majore dintre România şi alte pieţe mature: Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie

 

Dacă în România ofertele sunt restrânse, situaţia este total diferită în Statele Unite ale Americii. Datele puse la dispoziţie de Metropolitan Life arată că în America două treimi din cetăţeni au o asigurare privată de sănătate oferită de angajator în pachetul de Beneficii pentru angajaţi, în timp ce la noi în ţară această metodă de distribuţie este în stadiu incipient. Se pare că includerea asigurărilor private de sănătate în beneficiile oferite de angajator reprezintă cea mai eficientă metodă de a proteja sanatatea populatiei. În Marea Britanie, 60% din populaţie deţine o asigurare de sănătate oferită tot prin intermediul angajatorului.

Reprezentanţii companiilor de asigurări mai spun că diferenţe există şi în ceea ce priveşte implicarea statului în reglementarea costurilor unei poliţe de asigurări private de sănătate. În România, în prezent, nu există o prevedere legislativă care să stabilească un nivel de cost pe care fiecare să şi-l poată permite din venitul lunar, în timp ce în SUA legea prevede un cost de maximum 8% din venitul lunar al unui american ce poate fi investit într-o asigurare de sănătate.

Diferenţe există şi în privinţa serviciilor incluse într-o poliţă de asigurări private de sănătate. În România statul acoperă, cel puţin teoretic, toate serviciile medicale din fondurile cumulate pentru asigurările sociale de sănătate, iar asiguratorii oferă clienţilor acces la servicii medicale în special în clinici private sau în străinătate, în vreme ce în America statul acoperă doar urgenţele, restul serviciilor medicale fiind decontate doar prin asigurări private de sănătate.

 

Acest material face parte din campania “Sănătatea-i cel mai bun prieten” susţinută de Metropolitan Life.

Urmăreşte campania şi pe Facebook

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO