♦ Totuşi, în noiembrie 2022, peste 600 de locuri rămâneau neocupate. ♦ Schimbarea din 2023 vine după o modificare a metodologiei, care a scăzut punctajul de promovare la 60% de la 65%. ♦ Pentru medicină, în 2023 au fost aproape 4.000 de locuri la rezidenţiat.
Tinerii absolvenţi ai facultăţilor de medicină din ţară au ocolit specialităţi medicale precum chirurgia generală, medicina de familie sau medicina de urgenţă, după cum arată datele Ministerului Sănătăţii după sesiunea din noiembrie 2023 a examenului de rezidenţiat.
Astfel, aproape 200 de locuri la rezidenţiat la medicină au rămas neocupate. Totuşi, este un număr mai mic faţă de anii precedenţi, mai ales faţă de 2022, când peste 600 de locuri au rămas neocupate în urma examenului. În 2021 spre exemplu, circa 230 de locuri rămâneau neocupate, iar în 2020, cifra se apropia de 300 de locuri libere.
În ultimii ani locurile libere au rămas la aceleaşi specialităţi medicale menţionate – chirurgie, medicină de familie, de urgenţă.
Un număr mai mic de locuri neocupate prin comparaţie în 2023 faţă de anii anteriori vine mai ales după ce anul acesta Ministerul Sănătăţii a modificat criteriile de desfăşurare a concursului de rezidenţiat. Astfel, dacă până acum punctajul minim pe care un absolvent trebuia să îl atingă era de 65% răspunsuri corecte din totalul de 200 de grile de la examen, în sesiunea din noiembrie 2023 punctajul a scăzut la 60%.
Ministerul Sănătăţii a motivat măsura de scădere a punctajului cu cinci procente prin nevoia de medici din sistem.
„Având în vedere necesitatea acoperirii cât mai multor posturi şi locuri la concursul de rezidenţiat, în special în domeniile deficitare – medicină de familie, medicină de urgenţă, ATI etc, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei au aprobat, prin ordin comun, măsura care permite intrarea în rezidenţiat a unui număr cât mai mare de tineri medici. Astfel, s-a luat decizia de scădere a pragului minim de promovare de la 65% la 60%, la fel ca în anii anteriori“, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii.
Ocuparea locurilor la rezidenţiat s-a făcut în ordinea punctajului de promovare obţinut. Totuşi, pentru a ajunge într-un spital, unităţile medicale trebuie să scoată şi posturi pentru rezidenţi. De aici vine şi o problemă, în contextul în care pe anumite specialităţi medicale, cum ar fi nefrologia pediatrică, oncologia pediatrică, spre exemplu, se scot rar posturi la concurs.
Exodul continuă
Medicii au continuat să plece în străinătate, după cum a scris ZF anterior. Aproape 23.000 de medici au avut intenţia de a pleca din ţară pentru a lucra în străinătate din 2010 până în 2022, după cum arată datele Colegiului Medicilor din România (CMR). Specialiştii în sănătate au cerut de la CMR certificate profesionale curente, care atestă competenţele medicilor şi reprezintă primul pas pentru a pleca din ţară.
Doar în 2020 şi în 2021 numărul certificatelor a scăzut sub 1.000 în fiecare an, însă această perioadă a fost marcată de începutul pandemiei de COVID-19, iar spitalele din întreaga lume au avut probleme în gestionarea numărului de bolnavi.
Specialităţi ocolite
Chirurgia generală, medicina de familie şi cea de urgenţă au fost principalele specialităţi medicale unde locurile nu s-au ocupat la rezidenţiatul din noiembrie 2023. Chirurgia orală, ortopedia, dar şi chirurgia pediatrică au fost de asemenea ocolite de absolvenţii facultăţilor de medicină.