Special

O istorie a Ziaruliui Financiar construită din primele pagini

17.11.2023, 00:07 102

1998 - 16 noiembrie

ANUL I/NUMÂRUL 1

Ziarul Financiar îşi face prima apariţie roz-colorată pe tarabele vânzătorilor de presă, aducând o veste optimistă - „Irakul s-a predat“.

Acelaşi prim număr aducea şi declaraţia de intenţie a Ziarului Financiar, „un ziar care va promova cu tărie libera iniţiativă, comerţul liber şi economia de piaţă. Şi o vom face cu vigoarea unui răget de leu.

 

1998 - 17 noiembrie

ANUL I/NUMÂRUL 2

 

 

1999 - 12 martie

ANUL I/NUMÂRUL 78

Preluarea Automobile Dacia de către grupul francez Renault în anul 1999 este una dintre cele mai cunoscute şi totodată cea mai reuşită privatizare realizată de vreun guvern postdecembrist în România. Francezii de la Renault au transformat o uzină învechită, cu exporturi reduse şi doar către pieţe sărace, într-una modernă ce produce acum în special pentru a vinde în ţări precum Franţa sau Germania.

Adevărata revoluţie Dacia a început în iunie 2004, atunci când Renault a prezentat la Paris modelul Logan, primul auto mobil low-cost proiectat de un constructor european pentru piaţa europeană.

 

2001 - 26 iulie

ANUL III/NUMÂRUL 675

Combinatul Sidex Galaţi, unul dintre giganţii economiei româneşti, era văzut în 2000 ca o gaură neagră a economiei din cauza pierderilor masive pe care le raporta şi datoriilor la stat pe care le acumulase după revoluţie.

Compania încheia contracte păguboase cu sute de case de comerţ care-i vindeau mai departe produsele pe piaţa internă şi externă. Combinatul înregistra la finele anului 2000 pierderi de 360 de milioane de dolari la o cifră de afaceri de 800 de milioane de dolari. Totodată, Sidex acumulase până la aceeaşi dată datorii ce se cifrau la 1,44 miliarde de dolari.

Din această cauză, statul era preocupat să scoată cât mai repede la privatizare compania, mai ales că la Sidex lucrau la acea dată nu mai puţin de 27.000 de oameni.

În mai 2001, Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) a primit o singură ofertă pentru privatizarea combinatului de la Galaţi, din partea LNM Holdings, parte a grupului Mittal Steel, pe atunci concurent direct al Arcelor, cele două companii fuzionând mai târziu. Astfel, LNM Holdings a preluat 91,6% din acţiunile Sidex Galaţi de la APAPS în schimbul sumei de 70 milioane de dolari.

 

2002 - 1 august

ANUL IV/ NUMÂRUL 927

Tranzacţia dintre gigantul american Coca-Cola şi omul de afaceri Jean Valvis parafată în vara anului 2002, a fost anunţată de ZF cu patru luni înaintea anunţului oficial de vânzare. Considerată una dintre cele mai mari tranzacţii din industria alimentară la acea dată, vânzarea apelor Dorna către Coca-Cola a implicat în jur de 40 de milioane de euro, potrivit estimărilor de la acea dată. Deal-ul i-a permis antreprenorului să construiască un nou business în jurul LaDorna, „sora geamănă“ a primului brand.

 

2004 - 23 iulie

ANUL VI/NUMÂRUL 1.422

„Cine controlează Petrom controlează economia, controlează şi politica.“

Cuvintele îi aparţin fostului premier Adrian Năstase. Ele au fost rostite pe 23 iulie 2004, ziua în care la Palatul Victoria statul român şi-a pus semnătura pe cel mai important contract de privatizare pe care avea să-l facă vreodată, încredinţându-i „perla coroanei“ unui alt stat, Austria, reprezentat de grupul petrolier OMV.

Nu doar OMV s-a schimbat radical după ce a preluat singurul producător de petrol şi gaze al României, ci şi Petrom. „Era încă o cultură comunistă. Am redus numărul de angajaţi cu 20.000 de persoane fără a avea o oră de greve. În paralel am creat 40.000 de locuri de muncă (prin externalizarea personalului din benzinării)“, mai spunea Gerhard Roiss, fost CEO-ul al OMV, în interviul acordat FT. Transformarea Petrom a însemnat mult mai mult de atât. OMV a închis şi a renunţat rând pe rând la toate activităţile din care nu scotea bani, printre cele mai importante numărându-se combinatul Doljchim şi rafinăria Arpechim.

 

►  2005 - 1 iulie

ANUL VII / NUMÂRUL 1.663

„Noaptea leului greu“, la care au participat preşedintele Traian Băsescu, primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Graficul descrie curba inflaţiei între 1990 şi 2005. Conform acesteia, un leu din 1990 valora 2.597 lei din 2005, adică inflaţia a fost de 259.600% în această perioadă.

 

2005 - 24 noimbrie

ANUL VII/ NUMÂRUL 1.767

BCR a fost cel mai costisitor pariu al austriecilor de la Erste pe creşterea din Europa Centrală şi de Est, aceştia acceptând să plătească 3,7 miliarde de euro pentru a obţine controlul celei mai mari bănci româneşti. Privatizarea băncii – catalogată de analişti drept „o poveste de succes“ – a fost practic una dintre cele mai valoroase afaceri făcute de statul român.

BCR a fost evaluată în momentul privatizării la 6 miliarde de euro, având în vedere preţul plătit de austrieci.

Perspectiva creşterilor viitoare ale pieţei bancare a triplat practic în 2005 valoarea de piaţă a BCR faţă de evaluările din 2003, când o altă tentativă de privatizare a eşuat din lipsă de investitori interesaţi. Statul român a vândut atunci 36,9% din acţiuni, iar instituţiile financiare internaţionale BERD şi IFC au vândut 25%. Statul a încasat astfel 2,2 miliarde de euro. Erste a ajuns să controleze 93,6% din acţiunile băncii după ce în 2011 a cumpărat încă 24% de la patru din cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF).

 

2008 - 9 octombrie

ANUL X/NUMÂRUL 2.494

Anul 2008 a fost unul pe care investitorii de pe bursă ar vrea să şi-l scoată din memorie şi probabil nu doar ei, deoarece în afară de prăbuşirea burselor, 2008 a marcat începutul celei mai grele  crize economice de după cel de-Al Doilea Război Mondial, criză ale cărei efecte economia mondială le resimte şi acum.

Totul a pornit din SUA, unde băncile, încărcate până la refuz de credite imobiliare neperformante şi de instrumente financiare complexe bazate pe aceleaşi credite, au început să cedeze. Au fost zile de haos şi pe bursa de la Bucureşti, unde în octombrie 2008 au fost zile când şedinţa bursieră a fost suspendată din cauză că scăderile erau prea mari, iar sistemul bursei se bloca. Iar asta nu se întâmpla doar la Bucureşti, ci şi pe alte pieţe din jur.

 

2014 - 11 decembrie

ANUL XVI / NUMÂRUL 4.056

Banca Transilvania „a plătit“ pentru Volksbank 600 mil. euro. Pentru banca de la Cluj preluarea Volksbank este o mişcare care a apropiat-o dintr-odată de numărul doi de pe piaţă, BRD, parte a grupului francez Société Générale. Banca Transilvania avea active de 34 miliarde de lei (7,7 mld. euro), o cotă de piaţă de 9,7% şi 1,9 milioane de clienţi.

Volksbank România avea active de 13 mld. lei (2,9 mld. euro), o cotă de piaţă de 3,5% şi peste 200.000 de clienţi.

 

2017 - 4 aprilie

ANUL XIX/ NUMÂRUL 4.867

Dedeman a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 5,25 mld. lei (1,17 mld. euro), devenind prima companie antreprenorială românească ce intră în categoria businessurilor care rulează peste 1 mld. euro anual.

 

2018 - 5 martie

ANUL XX/ NUMĂRUL 4.867

Start-up-ul UiPath specializat în dezvoltarea de soluţii pentru automatizarea proceselor interne ale unei companii cu ajutorul roboticii, obţinea o finanţare de 120 milioane dolari care a propulsat compania la o evaluare de peste un miliard de dolari.

 

2018 - 21 august

ANUL XX/NUMÂRUL 4.986

Banca Transilvania şi-a depăşit şi cel mai puternic rival - BCR- în prima jumătate a anului 2018, devenind cel mai mare grup bancar din România, dar şi cel mai profitabil, culegând practic roadele unei strategii de creştere atât organică, cât şi anorganică, „respectată cu sfinţenie“. Grupul BT controla la finalul lunii iunie 2018 active în valoare de 75,3 miliarde de lei, în creştere cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 5,1 miliarde de lei mai mult decât principalul său competitor, grupul BCR.

 

2023 - 13 iulie

ANUL XXIV/NUMÂRUL 6.219

Cea mai aşteptată listare a scris istorie la Bursa de Valori Bucureşti.

Hidroelectrica a adunat la debut tranzacţii de 760 mil. lei la un preţ de 110 lei/acţiune, în creştere cu 5,77% faţă de cel din ofertă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO