Special

Reacţia companiilor la creşterile de taxe şi impozite: Ioan Popa, preşedinte şi fondator Transavia

Reacţia companiilor la creşterile de taxe şi impozite:...
28.09.2023, 17:10 245

► Transavia este unul dintre cei mai mari contributori la bugetul de stat datorită profitului sănătos, înregistrat constant în fiecare an, iar modificările de taxare a profitului nu vin să aducă schimbări în ceea ce ne priveşte. Pe de altă parte, considerăm că extinderea cerinţelor de plată pentru contribuţii la stat pentru toate entităţile economice creează un cadru mai echitabil, în care concurenţa e mai loială. Nu este vina statului că o afacere nu este eficientă şi nu face performanţă. Şi nu e normal şi nici sustenabil ca o afacere să nu aibă profit ani la rândul. E responsabilitatea fiecărui proprietar sau manager care conduce o afacere să îşi conducă operaţiunile eficient şi să obţină profit şi să se dezvolte şi să plătească taxele aferente către stat.

► Pe de altă parte, eliminarea grăbită şi brutală a facilităţilor fiscale pentru lucrătorii din agricultură, care au fost introduse la jumătatea anului trecut şi care ar fi trebuit să fie în vigoare până în 2027, are potenţial să destabilizeze întreg sectorul agricol. Practic este se dă o lovitură „sub centură”  mai ales companiilor româneşti importante, care sigură un loc de muncă stabil pentru sute, chiar mii de salariaţi. Cei 21,5% din scutirile avute aproximativ un an, înseamnă un efort de cel puţin 45% la fondul de salarii dacă vrem ca aceşti bani să rămână la oameni în buzunar. În condiţiile în care sectorul se confruntă de ani buni cu o gravă lipsă de forţă de muncă, această „surpriză” va pune la pământ un domeniu întreg de activitate economică pentru că mulţi nu vor avea putere să compenseze salariile angajaţilor şi vor intra într-un cerc vicios când salariaţii vor pleca spre alte domenii. În cele din urmă, antreprenorii fie îşi vor restrânge activitatea, fie îşi vor închide afacerile. Iar statul va suporta consecinţe indirecte, imediat. Practic, facilităţile primite anul trecut se dovedesc a fi un „măr otrăvit”, pe care mai bine nu ni-l ofereau deloc.

► În ceea ce priveşte măsura modificării salariului minim pe economie, aceasta nu va avea impact asupra companiei noastre deoarece salariile tuturor angajaţilor noştri sunt competitive şi se situează deja peste nivelul minim pe economie stabilit de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO