Special

ZF Capital Market Summit, 3rd edition: „O Bursă atractivă pentru emitenţi, pentru cei care vor să emită acţiuni şi obligaţiuni, dar şi pentru investitori, trebuie să fie o Bursă şi mai mare şi mai lichidă. Trebuie să lucrăm pe ambele fronturi“

ZF Capital Market Summit, 3rd edition: „O Bursă...

Lansarea Contrapărţii Centrale (CCP), prin intermediul căreia se readuce piaţa instrumentelor derivate la Bursa de Valori Bucureşti, creşterea numărului de investitori de retail, crearea unei comu­nităţi puternice de brokeri şi analişti, dar şi un discurs mai relaxat al Bursei în legătură cu investiţiile, pot potenţa creşterea nivelului de accesibilitate a lichidităţii pieţei româneşti de capital care, chiar dacă a înregistrat un impuls odată cu listarea Hidroelectrica, se află încă în urma altor burse din regiune în acest sens, reprezintă dintre concluziile celei de-a treia ediţii a conferinţei ZF Capital Market Summit.

„Ca să avem o Bursă atractivă pentru emitenţi, mai ales pentru cei care vor să emită acţiuni şi obligaţiuni, dar şi pentru investitori, trebuie să fie o Bursă şi mai mare şi mai lichidă. Trebuie să lucrăm pe ambele fronturi. Să zicem că Hidroelectrica a dat un impuls pe dimensiune, şi sperăm să vină mai multe companii, iar Contrapartea Centrală sperăm să dea un impuls pe lichiditate“, a spus Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Din perspectiva lui Radu Hanga, preşe­dintele BVB, o piaţă dominată de investitori instituţionali nu este neapărat caracterizată de un volum mare de lichiditate, şi de aceea este important să crească numărul investi­torilor de retail.

„Este important să vedem mai mult retail în piaţă. În plus noi, instituţia, ar trebui să avem un discurs mai prietenos atunci când vorbim despre piaţă, să nu mai fim atât de serioşi, chiar dacă piaţa şi investiţiile repre­zintă lucruri serioase, însă trebuie să existe o anumită plăcere atunci când investeşti. Trebuie să devenim mai relaxaţi atunci când vorbim despre investiţii“.

Gerke Witteveen, CEO NN Pensii, a atras atenţia că investitorii instituţionali au nevoie de mai multă diversitate pe piaţa de capital pentru a miza pe diversificare, în contextul în care, în prezent, Bursa locală este dominată de jucători din energie şi din sectorul bancar.

„Ne dorim de la piaţa românească un set mai diversificat de companii listate, inclusiv sectorial. Dacă te uiţi la cât cântăresc băncile şi energia în piaţa actuală de capital, ar fi foarte bine dacă ar intra şi altfel de companii pe piaţă“.

Ideea creşterii şi diversificării numărului de emitenţi pe Bursă pentru ca piaţa de capi­tal să devină mai puternică a fost susţinută şi de Gabriel Aldea, head of brokerage în ca­drul Investimental, cel mai nou broker de pe piaţa de capital. „Piaţa de capital are nevoie de emitenţi noi ca să-şi atingă potenţialul. Tre­buie să schimbăm cumva mixul de instru­mente de pe piaţa locală. Spunem că avem investitori din zona de energie şi financiar-bancară, dar ar trebui să aducem cât mai multe companii din zona de tehnologie către bursă. Între companiile cu randamentele cele mai mari sunt şi cele din zona de tehnologie“.

Pe de altă parte, piaţa de capital din Ro­mâ­nia este una dintre pieţele cu cele mai bune rezultate la nivel global de la listarea Hidroe­lectrica, din iulie 2023, potrivit lui Ivan Starce­vic, director al Equity Capital Markets la Citi.

„Acum vedem un drum clar în care România poate primi statutul de emerging markets. Economia României are mult potenţial, dacă te gândeşti la mărime este sub Polonia, dar lichiditatea din piaţă este mai mică decât cea din Cehia şi Ungaria. Nu există niciun motiv pentru asta“.

Şi Zuzanna Kurek, managing partner în cadrul Cornerstone Communications, susţi­ne că există o schimbare în ceea ce priveşte abordarea brokerilor internaţionali faţă de piaţa de capital din România în sensul că aceştia au devenit mult mai interesaţi, însă problema este că sunt atraşi de tranzacţii mari spre foarte mari, deal-uri de IPO-uri de 100 de milioane de euro ca valoare.

Ziarul Financiar a organizat luni ZF Capital Market Summit, ediţia numărul trei, şi a pus la aceeaşi masă peste 30 de speakeri, actori cheie ai pieţelor de capital locală şi internaţională, care au discutat despre contextul macroeconomic şi cum se reflectă el la BVB, cum dezvoltăm mai departe piaţa de capital autohtonă şi care sunt perspectivele anului 2024

Sponsorii ediţiei din acest an au fost One United, Sphera, Investimental, Aquila, DN Agrar, Hidroelectrica, BVB, Bento, Infinity Capital, Roca Industry, AROBS, SIMTEL, Evergent, Mazars, Depizitarul Central, VMB Partners.

 

Adrian Tănase, director general, Bursa de Valori Bucureşti

► Operaţionalizarea Contrapărţii Centrale este complet fezabilă în a doua parte a anului 2024, să avem contrapartea autorizată şi pieţele de derivate funcţionale.

► Vom putea tranzacţiona încă de anul acesta futures, single stock futures, index futures pe indicele BET şi energy futures.

► Ne dorim să avem o piaţă atractivă pentru emitenţi de calibrul Dedeman, să îi vedem pe bursă.

► Nu ne dorim să vedem o companie care funcţionează în România să se listeze pe altă piaţă. Ar fi un eveniment absolut nefericit pentru tot ce facem aici.

 

Ştefan Nanu, director general Trezorerie

► Organizăm Fidelis de 5 ori în 2024 pentru că cerere foarte mare. Am scurtat perioadele de subscriere. Ne aşteptăm de la zona de retail la 20-25 miliarde lei anul acesta din Fidelis şi Tezaur.

► Obligaţiunile Samurai sunt obligaţiuni pe care le emitem în piaţa japoneză, pentru diversificare.

► Curba randamentelor este aşteptată să meargă în jos în a doua parte a anului, dar nu la fel ca anul trecut, când am pornit cu 8,8% în ianuarie şi am terminat la 6%. Mişcările vor fi mai puţin ample.

► Randamentele oferite de România sunt foarte atractive şi ne bucurăm, dar e clar că e loc de mai bine la costurile statului.

 

Alin Marius Andrieş, secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice

► Am solicitat în AGA la Fondul Proprietatea limitarea temporară a procesului de dezinvestire. Vrem să conservăm portofoliul actual pentru ca acţionarii să decidă viitorul în cunoştinţă de cauză.

► Nu vom lua decizii majore în 2024 pe politica fiscală. Analizăm sistemul fiscal şi Codul Fiscal pentru a vedea dacă sunt disfuncţionalităţi, pentru a îmbunătăţi. Dacă apare ceva în 2025 va fi cu aplicare din 2026.

► Un succes ca IPO de la Hidroelectrica trebuie multiplicat. Avem nevoie de multe exemple de succes pentru a crea premise pentru altele.

 

Radu Hanga, preşedinte, Bursa de Valori Bucureşti

► O piaţă dominată de investitori instituţionali va fi o piaţă serioasă, dar fără multă lichiditate. Trebuie să creştem numărul de investitori de retail

► Fundamental pentru România este stabilitatea politicilor macro. Vedem că inflaţia se temperează, vedem discuţii de reducerea dobânzilor în Europa şi SUA, este un context bun

► Avem programul de susţinere a listărilor prin PNRR şi sper să vedem acest produs pe piaţă în următoarele săptămâni.

► Anul acesta vom fi pe watchlist pentru indicele MSCI şi anul viitor sper să intrăm în această categorie.

 

Mihai Precup, preşedinte, Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP)

► Agenţia monitorizează 216 companii, undeva la 7% din economia României, acestea fiind deţinute direct de Guvernul României. În plus, mai monitorizăm încă 1.200 de companii care sunt deţinute de către autorităţile publice locale.

► Am dezvoltat un tablou de bord pentru a monitoriza indicatorii cheie de performanţă ale acestor companii. Ne uităm la indicatorii financiari, nefinanciari şi de guvernanţă corporativă.

 

Gerold Permoser, chief investment officer, Erste Asset Management GmbH

► Legat de perspectivele pentru 2024-2025, credem că sunt trei întrebări care influenţează piaţa în acest moment. Prima dintre ele este cât de mult va mai scădea inflaţia. Inflaţia a fost un subiect mare în ultimele 24 de luni, acum a scăzut, dar cât va mai continua?

► A doua întrebare este cât de rezilientă va rămâne economia şi dacă va fi loc pentru ca băncile centrale să reducă dobânzile? A treia întrebare este care sunt sunt perspectivele unui al doilea mandat Trump?

► Cred că inflaţia este pe o traiectorie bună, dar nu s-a terminat încă. Partea grea a trecut, dar nu avem încă un semnal clar pentru reducerea dobânzilor.

 

Ivan Starcevic, director, Equity Capital Markets, Citi

► Hidroelectrica nu a fost doar o listare cu efect transformator pentru piaţa de capital din România, aceasta a revitalizat piaţa IPO-urilor pe întregul continent şi cu un efect mai mic, chiar cea globală.

► Hidroelectrica a fost prima listare după o pauză de 18 luni care să fie susţinută de investitorii globali. La începutul anului 2024 s-au lansat la Bursă o multitudine de companii din diferite ţări.

 

Karoly Borbely, CEO, Hidroelectrica

► Cea mai mare provocare este să putem consolida în cadrul grupului achiziţia UCM Reşiţa cu compania Hidroserv, care dezvoltă lucrările de mentenenţă. Încercăm să investim cât mai mult în echipamentele noastre energetice şi să creştem durata de viaţă.

► Urmărim oportunităţi de creştere a businessului, deocamdată doar în ţară. Avem o ţară cu un potenţial extrem de bogat pe producţia de regenerabile, iar pe hidro potenţialul de investiţii este foarte important.

► Există şi deschidere către pieţele externe. Dacă apare ceva foarte important o să analizăm.

 

Zuzanna Kurek, IR manager, One United Properties

► În prezent avem aproape 10.000 de investitori, majoritatea investitori de retail. În Bucureşti avem şantiere cu valoarea totală (gross development value) de peste 1,2 mld. euro, ceea ce înseamnă că investitorii pot să intre şi să ia o expunere către piaţa imobiliară din România prin intermediul One.

► Aşteptăm trecerea BVB la statutul de piaţă emergentă, pentru a ne deschide către alţi investitori.

► Va fi un eveniment cu un impact destul de mare asupra lichidităţii şi evaluării companiilor. Acum, multiplul la care se tranzacţionează companiile la bursă este în continuare sub cel din alte ţări.

 

Gerke Witteveen, CEO, NN Pensii

► Ne dorim de la piaţa românească un set mai diversificat de companii listate, inclusiv sectorial.

► Credem în continuare că România este un loc bun pentru a investi, dar ne uităm şi peste graniţă. Pentru ca piaţa românească să fie atractivă pentru noi trebuie să fie suficientă diversificare, suficient volum şi dacă ai diversitate şi volum, lichiditatea nu va fi o problemă.

► Mediul de business local trebuie să vadă piaţa de capital ca o sursă de finanţare pentru a-şi atinge potenţialul de creştere.

 

Valentin Miron, cofondator, VMB Partners

► Nevoia de obligaţiuni municipale este foarte mare. Autorităţile locale au nevoie de finanţări. Mai avem câteva primării mari în pipeline, inclusiv sectoare din Bucureşti.

► Vrem să ne ducem către operatorii regionali de apă, care sunt foarte profitabili, dar din păcate nu pot emite obligaţiuni.

► Ne uităm la un potenţial de 300-700 milioane pe an la emitenţi noi, uitându-ne la operatorii de apă şi unităţile administrativ-teritoriale

► Primăriile nu pot lansa emisiuni foarte mari. Un pachet de refinanţare a datoriilor plus investiţii ar putea ajunge la 100-150 milioane euro

 

Gabriel Aldea, head of brokerage, Investimental

► A scăzut semnificativ numărul de listări ca urmare a creşterii dobânzilor. Pentru listarea la Bursă este nevoie de un context pozitiv, iar într-un mediu cu dobânzi ridicate acest lucru nu este posibil.

► Începând din 2021 investiţiile făcute de investitorii de retail au scăzut peste tot în lume. Foarte multe companii de creştere au înregistrat scăderi însemnate, există o reticenţă. Avem un blocaj din ambele părţi.

 

Răzvan Butucaru, partner, financial services and advisory leader, Mazars

► Piaţa de M&A este complementară şi potenţiază piaţa de capital

► România a avut 110 tranzacţii în 2023, cu un volum de 4 miliarde euro, dublu faţă de 2022. Polonia e la 10 miliarde euro, la egalitate cu Austria, iar pe locul trei în regiune este România

► Este nevoie de companii care să se listeze, să atragă interesul investitorilor.

► Cei mai mulţi investitori provin din Franţa, UK şi Germania, iar ca valoare pe primul loc este Olanda, urmată de Germania, Turcia, Cipru.

 

Alina Popa, CFO, OMV Petrom

► Anul acesta este unul foarte important din perspectiva investiţiilor. Avem investiţii record de 8 mld. de lei, din care 6,5 mld. sunt investiţii organice, proiecte in interiorul companiei, iar restul sunt fuziuni şi achiziţii, inclusiv pe partea de energie verde.

► OMV Petrom este într-o perioadă de transformare sustenabilă către un viitor verde, aproximativ 30% din investiţiile noastre până în 2030 sunt în zona de investiţii sustenabile.

 

Jean Dumitrescu, director of IR, Aquila Part Prod Com

► Suntem incluşi în indicii FTSE Russell. Am fost incluşi şi în indicii MSCI Small Cap, însă de la 1 martie am ieşit pentru că am depăşit un criteriu de capitalizare totală şi-atunci evident că trebuie să ne uităm să analizăm cum putem face pasul următor către Mid Large Cap.

►  Ne interesează includerea în indici pentru că investitorii sunt interesaţi.

► Fondurile de pensii aduc în primul rând stabilitate, pentru că fondurile de pensii investesc în companii pe termen lung.

► Preţul acţiunii a crescut cu peste 60% anul trecut.

 

Valentin Budeş, CFO, Sphera Franchise Group

► Avem 3 piloni principali pentru investiţii- dezvoltarea reţelei, tehnologie şi digitalizare şi CSR. Legat de reţaua de restaurante, ne concentrăm pe dezvoltarea reţelei de drive thru.

► Avem un nivel al lichidităţii extrem de confortabil, care ne-a permis şi distribuirea de dividende în mod constant în ultima perioadă. Corelat cu un grad de îndatorare foarte scăzut, avem o libertate foarte mare în ceea ce priveşte finanţarea bancară. Pentru investiţii mergem pe mixul resursă proprie plus finanţare bancară.

► În 2023, 4 din cele 5 companii din portofoliul înregistrează profit.

 

Voicu Oprean, CEO, AROBS Transilvania Software

► Ne dorim o majoare de capital şi vrem să folosim banii pentru achiziţii, să integrăm firmele şi să le aducem la nivelul grupului. Această majorare ar trebui să fie undeva între 40 şi 50 de milioane de euro, rămâne să vedem dacă se poate face într-o singură etapă.

► Pentru noi cel mai important aspect este inflaţia salarială, de care ne-am lovit ani la rândul în ultimii 10 ani.

► S-ar putea să vedem în perioada următoare şomaj în zona IT-ului.

 

Ionuţ Bindea, CEO, Roca Industry

► După transferul pe piaţa principală a BVB ţintim şi includerea companiei într-un indice. În primă fază BET-XT. Din 12 martie avem şi market maker, şi am făcut primii paşi înspre creşterea lichidităţii acţiunilor.

► În următorii 4-5 ani, atât pe zona M&A cât şi la nivelul companiilor din portofoliu, estimăm investiţii de 40-50 mil. euro.

► Pe un orizont mai apropiat păstrăm ritmul de creştere, de 1-2 M&A pe an, iar pe zona de CAPEX, 6-8 mil. euro investiţi anual în zona de retehnologizare.Ne uităm la finanţarea pe bursă, din obligaţiuni şi la cea bancară.

 

Mihai Radu Tudor, CEO, Simtel Team

► Anul acesta intenţionăm să trecem pe piaţa principală a BVB şi am început deja toate etapele pentru acest lucru.

► Odată cu trecerea pe piaţa principală vom avea acces la alte surse de finanţare. Vizăm o emisiune de obligaţiuni verzi pentru a finanţa dezvoltarea companiei, ca parte din planul nostru strategic pentru perioada următoare.

► Există potenţial în piaţa de fotovoltaice, dar nu doar pe zona de parcuri fotovoltaice, ci şi pe zona de stocare, zona de staţii de încărcare electrice, zona de hidrogen verde care va veni în perioada următoare.

 

Claudiu Negrişan, membru neexecutiv CA, Bento

► Sunt trei paşi pentru Bento ca să ajungă să îşi pună serios problema legat de transferul companiei pe piaţa principală: capitalizarea companiei să depşească 500 de mil. lei, free float-ul să fie cel puţin 200 mil. lei şi lichidtatea anuală (volumul de tranzacţionare) de cel puţin 50 mil. lei. Deocamdată creştem bine şi ne ţinem de lucrul acesta.

► Avem câteva produse proprii, vârfuri de lance, pe care ne bazăm dezvoltarea, şi pe ambele divizii avem atât contracte semnate, dar şi discuţii pentru concretizarea altor contracte din pipeline.

 

Peter de Boer, membru CA & IR manager, DN Agrar

► Nu ne gândim să trecem pe piaţa principală înainte de 2025. În acest moment compania noastră este prea mică, chiar dacă suntem foarte profesionişti. Am adoptat o strategie clară pentru a atinge o capitalizare de 100 de milioane de euro.

► Avem un plan de investiţii care presupune construcţia a încă unui ferme, lucru care ne face unul dintre principalii jucători din Europa pentru producţia de lapte.

► Noua fermă va fi construită pentru 5.000 de animale şi va produce 100.000 de litri de lapte pe zi.

 

Ivan Kurtovic, CEO, InterCapital Asset Management

► Pentru a dezvolta piaţa de capital ai nevoie de produse, acestea pot fi fonduri sau produse de economisire, ETF-uri sau orice similar, produse tematice. ETF-urile devin tot mai populare la nivel global, fiind transparente, dar şi ieftine.

► Lipseşte din piaţa locală o comunitate de brokeri. Brokerii sunt de obicei cei care promovează către piaţă şi promovează companiile, pe lângă consultanţii financiari. Mai lipseşte şi partea de digital din piaţă.

► Cred că educaţia financiară şi alfabetizarea financiară sunt alte elemente care lipsesc.

 

Mugur Popescu, director investiţii, BCR Pensii

► Trebuie să depăşim momentul Hidroelectrica şi entuziasmul de atunci, a fost un real succes, dar nu ne mai ajută. Să ne gândim la următoarele listări.

► Companiile deja listate au un acces la finanţare fără precedent, atât din punct de vedere al investitorilor cât şi al pieţei în general. Acest moment trebuie folosit pentru a-şi pune în aplicare planuri de extindere în regiune.

► Observăm o alocare mult mai mare către pieţe tematice, precum inteligenţa artificială, tranziţia energetică.

 

Daniela Secară, CEO, BT Capital Partners

► Cred că includerea în indicii MSCI pentru pieţe emergente ar trebui să fie următoarea ţintă şi prioritatea principală pentru toţi stakeholderii pieţei de capital. Această includere poate aduce noi investitori pe piaţa de capital

► Dobânzile sunt încă destul de ridicate, iar benchmarkul dat de Fidelis face finanţările pentru companii şi mai scumpe pe piaţa de capital.

► Investitorii de retail au poziţii importante de cash, există apetit pentru piaţa de capital

► Sperăm ca până la sfârşitul anului să vedem noi companii pe piaţa de capital

 

Horia Gustă, preşedinte, Asociaţia Administratorilor de Fonduri

► România are 3,8 milioane de locuitori care ar putea investi, plus românii plecaţi în străinătate. Problema este cum ajungem la aceşti oameni, cum îi facem să investească. Este nevoie de educaţie financiară, dar şi de încredere

► Avem 10.000 de investitori noi în medie, pe lună, anul trecut, şi 15.000 în ianuarie.

► Mulţi oameni ţin banii în bănci şi trebuie să îi convingem să îi investească

► Unul din trei investitori în fonduri de acţiuni sunt în ETF-uri.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO