Special

ZF Piaţa de Capital 2023. Listarea Hidroelectrica a adus Bursa de la Bucureşti în atenţia investitorilor, dar cu o floare nu se face primăvară

ZF Piaţa de Capital 2023. Listarea Hidroelectrica a adus...

Ce planuri au jucătorii din piaţă pentru 2024?

Listarea de succes a Hidroe­lec­trica a fost ca o infuzie de aer proaspăt pentru Bursa de la Bucureşti şi a adus piaţa locală atât în atenţia investitorilor străini, cât şi a celor locali, dar pentru menţinerea stării actuale de euforie este nevoie de noi listări, atât la companii de stat, cât şi la companii antreprenoriale, dar şi de diversificarea instrumentelor adresate inves­ti­torilor, sunt de părere companiile, brokerii şi investitorii care au participat vineri la conferinţa ZF Piaţa de Capital 2023.

„Listarea Hidroelectrica a fost o tranzac­ţie strategică, nu doar în România, ci şi pen­tru Viena, într-o perioadă cu tensiuni geopo­litice în zonă, în care era o oarecare ezitare în a face tranzacţii. Hidroelectrica a arătat că un IPO este posibil acum şi că există un nu­măr mare de investitori mici, de retail, intere­saţi de bursă. Marea surpriză pentru noi a fost interesul mare venit pe segmentul de retail“, a spus Jürgen Prumetz, head of cor­porate capital markets, Erste Group Bank, coordonator global al ofertei de listare a Hidroelectrica şi agent de stabilizare.

Oferta publică de vânzare de acţiuni Hidroelectrica, care i-a adus acţionarului vân­zător Fondul Proprietatea circa 1,9 mili­arde de euro, a fost împărţită între investitori de retail (20%), investitori din afara ţării (30%) şi investitori instituţionali români (30%), vânzarea atrăgând inclusiv angajaţi ai producătorului de energie electrică verde. Ponderea mare a investitorilor mici a fost o surpriză pentru toţi jucătorii din piaţă.

Conferinţa ZF Piaţa de Capital 2023 a fost organizată în parteneriat cu Bursa de Valori Bucureşti, Arobs, Bittnet, ONE United Properties, Sphera Franchise Group, Transilvania Investments Alliance, Trans­port Trade Services, Holde Agri Invest, Dentons, Safetech Innovations, Restart Energy, ROCA Industry.

Bursa de Valori Bucureşti, unde sunt lista­te companii cu o capitalizare cumulată de 275 mld. lei, adică 20% din Produsul Intern Brut (PIB) al României, are zilele acestea cea mai bună perioadă din istorie, cu mai multe recorduri care până acum nu au mai fost atinse: număr de investitori, tranzac­ţii zilnice, preţuri ale acţiunilor şi evaluări istorice. În iunie 2023 numărul de investitori era de 159.500, dublu faţă de anul 2013 şi cu 35% peste iunie 2022. Totuşi, succesul ei viitor depinde de atragerea unor noi jucători şi de noi listări.

„Sunt 216 companii de stat, din care 9% listate pe BVB, care generează 7% din PIB. Statul şi-a propus să listeze încă 3 companii până în 2026, un program asumat în PNRR“, a spus Mihai Precup, secretar de stat.

Un timeline mai scurt are compania Restart Energy, care vrea să listeze un pa­chet de 30% din acţiuni în luna aprilie a anu­lui viitor, printr-o majorare de capital. În urma tranzacţiei, compania mizează pe atragerea unor fonduri de câteva zeci de mi­lioane de euro, pentru dezvoltarea afacerii.

De partea cealaltă, jucătorii atrag atenţia că piaţa locală are două probleme: numărul încă redus de investitori, chiar dacă acesta a fost pe un trend constant ascendent, şi lipsa unor instrumente care funcţionează deja pe alte burse, precum derivatele.

„Contrapartea Centrală are toate docu­mentaţia depusă. Sunt investitori care au strategii sofisticate pe alte pieţe. Avem 500.000 de români care joacă pe diferite platforme şi pe care vrem să îi atragem la noi. Avem cerere, trebuie doar să oferim în piaţă aceste instrumente“, a explicat Adrian Tănase, CEO BVB şi preşedintele Contra­părţii Centrale.

Astfel, deşi oficial există circa 120.000 de investitori la Bursă, realitatea nu este atât de luminoasă, o parte importantă dintre ei fiind interesaţi doar de titluri de stat. Potrivit estimărilor brokerilor, investitorii reali de la Bursă sunt sub 100.000.

„Sunt 8,5 milioane de angajaţi în Româ­nia, deci doar 1-2% din ei investesc la Bursă. Avem pârghiile necesare să îi atragem. Şi mă aştept ca măcar 10% din forţa de muncă să vină în viitor pe Bursă“, a comentat Gabriel Aldea de la Investimental.

În acelaşi timp, jucătorii din piaţă cred că este nevoie de diversificarea instrumentelor de investiţii, în special pentru a atrage tinerii care se îndreaptă acum spre alte platforme.

„Nu avem instrumente prin care hedge fundurile să devină interesate de piaţa noas­tră. Lipsesc şi instrumente care ar atrage ti­nerii: să poţi să vinzi, să faci arbitraj, lucruri ca­re se puteau face pe bursa de la Sibiu de exemplu“, spune Mihai Chişu, partener la eVote.

În acest context, poate cea mai bună de­finiţie a modului de funcţionare a investiţii­lor pe bursă vine de la Johan Meyer, ma­nager de portofoliu la Fondul Proprietatea: Banii sunt ca electricitatea, caută traseul cu cea mai mică rezistenţă ca să circule mai departe.

În ultimii ani, tehnologia a schimbat ra­dical modul în care oamenii interacţionează cu banii, cu investiţiile în general, odată cu apariţia unor platforme precum Revolut sau eToro, iar bursele trebuie să se asigure că asigură aceleaşi facilităţi celor interesaţi să investească.

„Dacă complici modalitatea prin care oamenii fac investiţiile, ei se vor duce unde le e mai uşor şi obţin acelaşi randament“, a mai spus Johan Meyer.

O altă problemă a pietei locale este edu­ca­ţia financiară încă deficitară, impredicti­bilitatea mediului de business, dar şi lipsa unui PR extern puternic, care să promoveze companiile locale în faţa fondurile de investiţii străine.

Chiar şi aşa, companiile listate, inclusiv cele de pe piata AeRO, cu planuri de migra­re pe piaţa principală, consideră că decizia de a intra pe bursă a fost o decizie de business extrem de bună, care le-a adus capital suplimentar, prestigiu şi vizibilitate, şi sunt unanim optimiste pentru viitor.

„Cu listări de nivel 2 şi 3, cu Contrapartea Centrală, ar trebui să fim în câtiva ani a doua piaţă din regiune. Asta înseamnă mai multe companii listate, de diferite dimensiuni, noi investitori. Nu poti avea doar companii ca Hidroelectrica la bursă“, a subliniat Cristian Tudorescu, cofondator Investors Club.

 

Pablo Escondrillas, managing director, head of EMEA Power Investment Banking Citi

Când mă gândesc la România mă gândesc la o piaţă europeană, care este ori emergentă, ori dezvoltată, dar nu de frontieră.

► Cred că listarea Hidroelectrica a fost o parte importantă din repornirea pieţei IPO-urilor din Europa. Sperăm că vor fi mai multe în România în viitor, iar pe termen scurt a făcut alte IPO-uri europene mai uşoare. Şi nu doar că a fost un IPO, dar a avut şi o performanţă bună după listare.

 

Radu Hanga, preşedinte BVB

► Dacă mă întrebai acum 15-20 de ani spuneam că văd şi eu investiţiile ca fiind ceva foarte serios, că investiţia nu este un joc, că trebuie făcută după o analiză serioasă. Acum, când te uiţi la componenta de lichiditate, îţi dai seama că în piaţă sunt şi oameni care se joacă. S-ar putea ca lichiditatea să fie mai mult rezultatul celor care se joacă la bursă decât a celor care investesc pe termen lung.

► Companiile nu se nasc mari, se nasc mici şi au nevoie de finanţare şi de vizibilitate pentru a se dezvolta. Dacă vrem să avem companii mari, trebuie să ne asumăm că ajutăm companiile mai mici.

 

Adrian Tănase, CEO BVB şi Contrapartea Centrală

► Nu vreau să mai înaintez termene, dar pot să vă spun că suntem pe ultima sută de metri, având toată documentaţia depusă la autorităţi. Autorizarea va veni dinspre ASF, dar vom fi şi sub BNR ca autoritate de reglementare şi supraveghere.

► BVB este o bursă foarte simplă din punctul de vedere al pieţei secundare, nu avem astfel de operaţiuni şi Contrapartea Centrală este singura instituţie care va debloca acest lucru.

► Primele contracte care vor fi lansate prin CCP sunt cele de tip futures, investors futures, index futures, vrem să avem furnizori de lichiditate pe aceste contracte.

 

Radu Crăciun, preşedinte/director general, BCR Pensii şi preşedinte, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România

► Suntem într-un moment de graţie al bursei, dar acesta încet-încet se va linişti în timp dacă nu ţinem interesul viu în piaţă. Fondurile de pensii în mod clar au nevoie de listări de magnitudinea Hidroelectrica pentru că altminteri nu există foarte multe oportunităţi.

► Rata de creştere a activelor fondurilor de pensii este mai mare decât rata de creştere a capitalizării Bursei, ceea ce în final ne va duce într-un blocaj.

 

Cristian Logofătu, cofondator şi membru CA, Bittnet Group

► Aş zice că 2023 este o continuare bună a finalului lui 2022. Am încheiat 2022 cu o emisiune de obligaţiuni, iar în cursul acestui an am realizat cea mai mare majorare de capital din istoria companiei şi prima emisiune de obligaţiuni vândută prin ofertă publică.

► Am atras în aceşti câţiva ani peste 100 de milioane de lei, aproximativ jumătate capitaluri proprii şi jumătate capital împrumutat. Ni se pare că piaţa de capital ne-a arătat că funcţionează.

 

Victor Gânsac, cofondator şi CEO, SafeTech Innovations

► Imediat după trecerea pe piaţa principală, am fost abordaţi de mai mulţi investitori instituţionali. Purtăm periodic discuţii cu aceştia şi avem teleconferinţe regulate.

► Efectul listării companiei pe piaţa principală a fost major, în ceea ce priveşte atragerea de finanţări. Imaginea noastră şi presiunea responsabilităţii faţă de investitori ne motivează zi de zi să lucrăm în companie şi să obţinem rezultate cât mai bune. Costurile pentru listarea pe piaţa AeRo nu sunt exorbitante. Recomand listarea la bursă pentru orice companie.

 

Zuzanna Kurek, IR manager, One United Properties

► Legat de partea de încredere în antreprenorii din spate într-o companie, în ultimii 12 ani, strategia pe care One United a urmărit-o până acum s-a dovedit corectă, creştem de la an la an.

► Fiind o companie de creştere, investiţiile sunt pe termen mai lung, spre deosebire de companiile care distribuie dividende. Investitorul ideal pentru noi este unul pe termen lung. Am atras de la bursă în ultimii doi ani 110 milioane de euro pentru dezvoltare.

 

Jürgen Prumetz, head of corporate capital markets, Erste Group Bank

► Listarea Hidroelectrica a fost o tranzacţie strategică, nu doar în România, ci şi pentru Viena, într-o perioadă de tensiuni geopolitice, în care exista o ezitare în a face tranzacţii.

► Ne aşteptam să fie cerere din partea investitorilor instituţionali mari şi eram siguri că va fi şi pe zona de retail. Totuşi sunt surprins de volumele care vin din acest segment. Aceasta a fost cea mai mare surpriză în cazul listării Hidro.

 

Loredana Chitu, head of capital markets Dentons

► Sper că nu mai suntem văzuţi ca o bursă locală, ci mai degrabă ca la una la care se poate întâmpla cel mai mare IPO din Europa.

► Noi credem că Bucureştiul devine piaţa de capital pe care o urmăresc jucătorii din zonă, ceea ce nu se întâmpla acum 10 ani.

► Am conversaţii cu colegii mei din restul birourilor ale Dentons Europe şi pot să spun cu mândrie: aduceţi companiiile mari la Bucureşti, pentru că 1,9 miliarde de euro s-a dovedit a nu fi prea mult pentru Bucureşti.

 

Johan Meyer, manager de portofoliu Fondul Proprietatea

► Cred că investitorii care şi-au păstrat acţiunile de la lansarea Fondului Proprietatea până acum sunt extrem de mulţumiţi de rezultate. Este foarte bine să fie listate şi alte companii de stat şi este bine că reprezentanţii statului susţin acest proces.

► Acţionarii unei companii, inclusiv fondurile de pensii, trebuie să tragă la răspundere conducerea pentru orice acţiune. Franklin Templeton a jucat acest rol la Fondul Proprietatea în ultimii ani şi vom continua. Fondurile de pensii trebuie să facă la fel la companiile la care sunt acţionari, în numele participanţilor.

 

Liviu Zăgan, CEO, Holde Agri Invest

► Sperăm ca trecerea pe piaţa principală să ne aducă mai multă lichiditate, acces la alt tip de investitori, ne dorim să discutăm şi cu investitori institutionali. Am făcut creşteri de capital în fiecare an şi vom continua.

► Hidroelectrica a venit cu o promisiune de dividend foarte generoasă. La fel şi Fidelis. Noi venim cu o promisiune de creştere. Investitorii trebuie să înţeleagă că există mai multe feluri de a avea randament.

► Pe termen lung trebuie să ne uităm şi la companiile care promit creştere.

 

Gabriel-Andrei Ţecheră, director guvernanţă corporativă şi relaţia cu investitorii, Transport Trade Services

► Tindem să ajungem la o capitalizare de 250 mil. euro, cu un free float de 190 mil. euro. Am intrat pe radarele investitorilor instituţionali.

► Putem oferi două lucruri. Lichiditate, pentru că avem o medie de peste 100.000 euro pe zi la tranzactionare, un nivel bun pentru noi. Septembrie va fi peste 5 mil. euro tranzacţionare. Şi al doilea lucru pe care ne focusăm mult acum este partea de ESG. Vor fi tot mai multe cerinţe din partea investitorilor de a avea în portofoliu companii care reduc efectele climatice.

 

Bogdan Ciungradi, CFO, AROBS Transilvania Software

► Am avut două roadshow-uri, la Londra şi Bucureşti, pentru a ne prezenta investitorilor instituţionali. Ne dorim să continuăm dezvoltarea prin M&A, prin consolidarea cu alţi jucători locali, dar să fim mai prezenţi şi pe pieţele internaţionale.

► Venim în faţa investitorilor instituţionali ca o companie cu 200 mil. euro capitalizare, 5000 de acţionari pe retail, un plan ambiţios de dezvoltare, un istoric care arată că putem livra. Vrem investitori care să ne susţină pe termen lung.

 

Mihai Precup, secretar de stat la cancelaria prim-ministrului

► Listarea Hidroelectrica a fost un proiect de ţară pe care am reuşit să-l ducem împreună cu toţii la capăt şi să facem cea mai mare listare din istoria Europei de Est. Este un semn de încredere pe care investitorii l-au arătat faţă de piaţa de capital.

► Guvernul României şi-a asumat să listeze încă 3 companii până în 2026, prin PNRR. Este un exerciţiu pe care trebuie să-l facem cu OECD pentru a indentifica cele 3 companii.

 

Bogdan Badea, CEO Hidroelectrica

► Anul acesta a fost un an de referinţă în activitatea Hidroelectrica prin finalizarea procesului de listare, a fost un proiect vechi la care s-a muncit mult. De fiecare dată când am fost aproape de listare ceva s-a întâmplat, a venit pandemia, s-a schimbat legislaţia.

► Este o poveste de succes care încununează toată activitatea Hidroelectrica din ultima perioadă. Implementarea cu adevărat a guvernanţei corporative în societăţile de stat este crucială pentru ca aceste societăţi să-şi arate cu adevărat potenţialul.

 

Cosmina Plaveti, head of investment banking, BCR

► Ne aşteptam să existe un apetit extrem mare din partea investitorilor de retail. IPO-ul Hidroelectrica a reuşit să mute 2% din toate depozitele bancare în BVB. Un moment extraordinar, istoric pentru piaţa de capital, care s-a translatat în numărul de investitori de retail, inclusiv în lichiditatea acţiunii pe piaţa secundară.

► Am observat un interes major din partea investitorilor locali care ar fi dorit o alocare mai mare în piaţa primară.

 

Bogdan Ceuca, şef departament tranzacţionare, Transilvania Investments Alliance

► Noi avem cinci linii de business, una dintre ele estre tranzacţionarea activă. Aici vorbim de piaţa reglementată, de futures, derivate, care sunt necesare pentru protecţia portofoliului, sau pentru a lua poziţii de tip momentum. Pe titluri de stat am început să întrăm ultima parte a anului trecut, cu randamente de 9%.

► Mare parte din portofoliu este pe companii unde Transilvania Investments are o poziţie dominantă, peste 50% din capitalul social.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO