Special

ZF Power Summit ’15. Ziua a doua: companiile energetice locale fac primii paşi în regiune. Lipsesc încă strategiile de dezvoltare pe termen lung

Foto: Marius Dumbrăveanu

Foto: Marius Dumbrăveanu

Autor: Radu Bostan

25.02.2015, 00:07 143

Companiile energetice cu profit şi lichidităţi Hidroelectrica şi Electrica se gândesc acum să iasă la cumpărături în regiune şi să-şi investească banii în active din zona balcanică sau chiar din Africa. De cealaltă parte, producătorii de energie cu costuri mai mari cer o reaşezare a pieţei şi aşteaptă de la stat să le traseze direcţia de dezvoltare sau măcar de supravieţuire.

„Luăm în calcul achiziţia de capacităţi energetice în Senegal. Eu privesc cu multă încredere Africa. Acolo pot să iau şi capacităţi de transport, şi de distributie, şi producţie. Până atunci sunt câteva oportunităţi chiar şi în România, pe regenerabile“, a spus Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, în a doua zi a ZF Power Summit ’15.

+ Electrica se uită la rândul ei la achiziţii de activităţi de distribuţie în România şi în Republica Moldova.

+ Ceilalţi producători de energie spun că nu îşi găsesc loc în piaţă, deşi în ultimii ani s-au eficientizat, iar la export sunt blocaţi din cauza cadrului de reglementare.

+ Frecventele schimbări legislative au zdruncinat încrederea investitorilor în România.

+ Totuşi proiectele mari de investiţii rămân în discuţie, chiar dacă nu există un consens asupra viitorului pieţei şi al cererii de energie a ţării.

+ Lipsa de viziune la nivel guvernamental îndeamnă companiile din energie să ia tot mai mult iniţiativa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO