Suplimente

Dragoş Stroescu, director executiv, Datanet Systems: Securitatea cibernetică a devenit o prioritate pentru majoritatea organizaţiilor mari. Aproape toate proiectele din 2023 au avut şi o componentă de securitate IT

Supliment ZF Soluţii IT şi Cybersecurity

Dragoş Stroescu, director executiv, Datanet Systems: „Ne-am ocupat, spre exemplu anul acesta, de retehnologizarea şi migrarea unor centre de date, de modernizarea arhitecturii de securitate a unor companii financiare sau de construirea întregii infrastructuri digitale a unor unităţi medicale. Sunt proiecte care integrează echipamente performante de procesare, sisteme de stocare a datelor, soluţii de backup şi continuitate operaţională, realizarea unor reţele de mare capacitate, securizarea accesului la resursele IT, ş.a.m.d.”

Dragoş Stroescu, director executiv, Datanet Systems: „Ne-am ocupat, spre exemplu anul acesta, de retehnologizarea şi migrarea unor centre de date, de modernizarea arhitecturii de securitate a unor companii financiare sau de construirea întregii infrastructuri digitale a unor unităţi medicale. Sunt proiecte care integrează echipamente performante de procesare, sisteme de stocare a datelor, soluţii de backup şi continuitate operaţională, realizarea unor reţele de mare capacitate, securizarea accesului la resursele IT, ş.a.m.d.”

Autor: Ioana Nita

20.12.2023, 00:06 95

„În sectorul public s-a investit anul acesta în continuare în infrastructura IT care să susţină proiectele de digitalizare, finanţate cu precădere prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă)” Există un interes major din partea companiilor pentru tehnologiile de tip „asistenţi virtuali inteligenţi”.


Securitatea cibernetică a devenit o prioritate pentru marea majoritatea a organizaţiilor mari, indiferent că activează în mediul public sau privat, în condiţiile în care acestea trebuie să se protejeze de atacurile cibernetice care s-au intensificat în ultimul an, dar şi pentru că trebuie să se alinieze reglementărilor din domeniu. Astfel, cererile pentru soluţii şi servicii de securitate IT au crescut anul acesta, partea de cyber­security devenind o componentă esenţială a proiectelor IT, potrivit reprezentanţilor Datanet Systems, unul dintre cei mai mari integratori de soluţii şi sisteme IT&C de pe piaţa locală.

„În 2023, atât intensificarea atacurilor din sfera cybercrime, cât şi nevoia alinierii la reglementări precum Directiva NIS 2 au generat o creştere a cererii de servicii şi soluţii de securitate. Noi am fost implicaţi în multiple proiecte de consolidare a securităţii cibernetice sau de modernizare a arhitecturilor specifice. Practic, securitatea cibernetică a devenit o prioritate pentru majoritatea organizaţiilor mari, publice şi private, din motive legate de necesitatea protejării resurselor digitale, alinierea la reglementări sau atacurile tot mai frecvente. Astfel, anul acesta, majoritatea proiectelor noastre au inclus şi o componentă de securitate cibernetică, cu o pondere ce a variat între 10% şi 100%”, a declarat Dragoş Stroescu, director executiv în cadrul Datanet Systems, companie ce face parte din grupul regional Soitron. Totodată, a adăugat el, anul acesta echipa Datanet Systems a fost implicată în multe proiecte de consolidare a infrastructurii IT – construirea unor reţele de mare capacitate şi centre de date tot mai performante.

„În zona guvernamentală au continuat anul acesta investiţiile majore în infrastructura IT care să susţină proiectele de digitalizare, finanţate cu precădere prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă - n. red.).”

Portofoliul de clienţi ai Datanet Systems este format în mare parte de jucători mari şi foarte mari activi în domenii precum cel financiar-bancar, telecomunicaţii, sănătate şi servicii publice, astfel că majoritatea proiectelor gestionate de companie sunt complexe şi de anvergură.

„Ne-am ocupat spre exemplu, anul acesta de retehnologizarea şi migrarea unor centre de date, de modernizarea arhitecturii de securitate a unor companii financiare sau de construirea întregii infrastructuri digitale a unor unităţi medicale. Sunt proiecte care integrează echipamente performante de procesare, sisteme de stocare a datelor, soluţii de backup şi continuitate operaţională, realizarea unor reţele de mare capacitate, securizarea accesului la resursele IT ş.a.m.d.”, a explicat Dragoş Stroescu.

Tehnologia generative AI, care a zguduit întreaga piaţă de soluţii IT la nivel global, nu are încă un impact substanţial în cadrul proiectelor IT din zona de infrastructură, dar inteligenţa artificială este înglobată acum într-o serie de soluţii IT pentru automatizarea diferitelor operaţiuni. Un interes major există însă pentru tehnologiile de tip asistenţi virtuali inteligenţi.

„Nu simţim încă un impact major adus de tehnologiile de tip AI generativ. Proiectele pe care le derulăm au un nivel critic ridicat şi necesită soluţii deja validate. Inteligenţa artificială se regăseşte, însă, în multe soluţii din portofoliu, având rolul de a automatiza sarcinile şi simplifica operaţiile, precum şi de a reduce timpul de identificare şi remediere a unor disfuncţionalităţi sau incidente de securitate. În domeniul în care activăm, văd mai degrabă o creştere a tehnologiilor de tip «asistenţi virtuali inteligenţi», precum nou-lansatul Cisco AI Assistant for Security, care ajută utilizatorii să proceseze rapid volume mari de date şi să ia cele mai bune decizii”, a punctat directorul executiv al Datanet Systems.

Anul trecut, afacerile Datanet Systems au depăşit pragul de 38 de milioane de euro, înregistrând o creştere de 34% comparativ cu 2021. Conform datele preliminare, compania va închide şi 2023 cu o creştere a cifrei de afaceri.

„Evoluţia businessului de anul acesta a fost una normală, similară anilor precedenţi. Nu avem încă datele financiare consolidate. La nivel operaţional, a fost un an cu multe provocări, pe de o parte pentru că am fost implicaţi în proiecte mari, a căror finalizare necesită o atenţie deosebită, iar pe de altă parte, problemele legate de disponibilitatea şi livrarea produselor în lanţul de distribuţie nu au dispărut complet. Nu în ultimul rând, fluctuaţiile în piaţa valutară au complicat peisajul de afaceri, crescând suplimentar presiunea asupra profitabilităţii. A fost un an bun şi din perspectiva relaţiilor de parteneriat, deoarece la recentul Cisco Partner Summit 2023 am primit un premiu important: Enterprise Networking & Meraki Partner of the Year pentru regiunea EMEA Middle East & Africa”, a menţionat el.

În ceea ce priveşte anul viitor, reprezentanţii Datanet Systems se aşteaptă ca piaţa locală de IT&C să înregistreze în continuare creşteri, inclusiv pe fondul finanţărilor prin PNRR, iar la nivel de companie vizează extinderea portofoliului de produse în zona de securitate şi cloud.

„Pentru 2024, vom aduce în portofoliu noi tehnologii de securitate cibernetică, pentru că ne dorim să acoperim complet cerinţele clienţilor. Totodată, vom avea o colaborare mai strânsă cu grupul Soitron, din care facem parte, pentru a promova mai intens pe piaţa locală o serie de servicii avansate de tip Security Operations Center, care se vor baza pe o echipă mixtă de experţi de la Datanet-Soitron”, a conchis Dragoş Stroescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO