Suplimente

Iuliana Pănescu, Premier Energy: În următorii 10 ani, vom fi la masa jucătorilor regionali de importanţă strategică. România are nevoie de astfel de campioni energetici

Supliment ZF Energie

Autor: Roxana Petrescu

22.12.2023, 00:06 3973

Premier Energy a terminat 2022 cu un business de 2,9 mld. lei şi un profit net de 643 mil. lei, fiind una dintre companiile din segmentul energetic cu cea mai agresivă creştere. Dincolo de businessul clasic de furnizare şi distribuţie de gaze naturale, Premier Energy a făcut pasul spre producţia de energie verde, intenţia fiind de a deveni o platformă de business vertical integrată în sectorul energetic, cu focus pe sustenabilitate.

Premier Energy gestionează o reţea de 2.500 de kilometri de conducte de gaze, în ultimii ani având un ritm de creştere de circa 200 de kilometri pe an. Compania a avut în 2021 un business de 971 milioane de lei şi un profit net de 133 de milioane de lei, urmat de o creştere accelerată anul trecut.

„Premier Energy a început pe piaţa din România această construcţie în 2013, deci fix acum zece ani. În tot acest răstimp, întregul grup Premier Energy a avut un parcurs dinamic şi o creştere constantă de la o cifră de afaceri de aproximativ 10-12 milioane de euro la aproape 1 miliard de euro (România şi Republica Moldova) în 2022. Probabil avem unul din cele mai accelerate ritmuri de creştere anuală din sectorul energetic regional”, spune Iuliana Pănescu, head of treasury, Premier Energy. Compania este al treilea cel mai mare furnizor de gaze din România, fiind deţinut de fondul de investiţii Emma Capital, fondat în 2012 de omul de afaceri ceh Jiri Smejc. Anul 2022 a adus consolidarea operaţiunilor locale, după achiziţia unor companii precum HarGaz (august) şi prin fuziunea cu BERG Sistem Gaz (decembrie), care au adus în portofoliu peste 6.500 de clienţi noi şi 35 de concesiuni. “Începând cu anul 2020, am mai făcut un pas în crearea viitorului - am luat decizia de a intra şi în segmentul de producţie de energie regenerabilă. Ne-am păstrat focusul - am continuat dezvoltarea şi consolidarea activităţii principale - distribuţia şi furnizarea de gaze naturale în România, respectiv de energie electrică în Republica Moldova.” Astfel, compania a început anul acesta dezvoltarea unui greenfield eolian la Războieni (Tulcea), un parc de 99 MW capacitate instalată operaţională, cu 16 turbine, o investiţie de peste 100 de milioane de euro. După finalizare, parcul se va afla în topul primelor cinci proiecte de producţie de energie regenerabilă din România, spune compania.

„Pentru următorii zece ani, dirijăm toate resursele către dezvoltarea grupului drept o platformă eficientă şi sustenabilă  cu obiectivul de integrare verticală a operaţiunilor noastre. În următorii zece ani, vom fi la masa jucătorilor regionali de importanţă strategică, avem resurse şi know-how pentru aceasta, iar România are nevoie de astfel de campioni energetici.”

Potrivit reprezentantei Premier Energy, tranziţia energetică nu se limitează doar la upgrade-ul spre sustenabilitate din sectorul de profil, ci este un fenomen care va remoda tot peisajul industrial european.

„Trecerea la producţia de energie electrică bazată pe tehnologii cu emisii scăzute de carbon, trecerea de la combustibilii fosili solizi la gaze naturale, producţia de energie din surse regenerabile şi îmbunătăţirea resurselor nucleare, toate acestea vor trebui dublate de investiţii în digitalizarea reţelelor.” La acestea, se adaugă măsurile de stocare sau utilizare şi eficienţă energetică a hidrogenului, faza incipientă în care se află toate aceste domenii fiind o oportunitate în sine de dezvoltare pe plan local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO