Suplimente

O piaţă pragmatică. Furnizorii de echipamente şi de servicii de IT se confruntă cu o nouă realitate

Supliment ZF Soluţii IT şi Cybersecurity

O piaţă pragmatică. Furnizorii de echipamente şi de...

Autor: Adrian Seceleanu

20.12.2023, 00:07 1703

Peste tot în lume, proiectele de IT se concentrează acum pe rezultate precum controlul costurilor, automatizare şi eficienţă, aşa că multe noi proiecte şi iniţiative sunt amânate.

Pragmatismul, îngrijorările privind erodarea marjelor de profit şi restricţiile la investiţiile de capital au crescut reticenţa directorilor de IT de a aproba noi proiecte sau investiţii în zona tech, situaţie ce şi-a pus amprenta pe evoluţia la nivel global a cheltuielilor globale cu produsele şi serviciile de IT, notează compania de analiză Gartner într-o analiză publicată recent.

„Confruntându-se cu un nou val de pragmatism, restricţii de capital sau preocupări legate de marjele de profit, directorii de IT amână unele proiecte de IT”, a spus John-David Lovelock, analist în cadrul Gartner. „Organizaţiile schimbă accentul proiectelor IT spre controlul costurilor, eficienţă şi automatizare, în timp ce limitează iniţiativele IT care vor dura mai mult pentru a aduce rezultate palpabile”, a adăugat el.

Cheltuielile globale cu produsele şi serviciile de IT vor creşte în 2023 cu mai puţin de 4%, la 4,7 trilioane de dolari, şi vor accelera uşor în 2024, când vor trece de 5 trilioane de dolari, estimează Gartner.

Segmentele de software şi servicii IT vor cunoaşte amândouă o creştere cu două cifre (peste 10% - n. red.) în 2024, în mare parte datorită cheltuielilor pentru cloud. Cheltuielile globale pentru serviciile publice de cloud sunt estimate să crească cu 20,4% în 2024 şi, similar cu 2023, sursa acestei creşteri va fi o combinaţie de creşteri de preţuri ale furnizorilor de cloud şi o creştere a gradului de utilizare a acestor servicii.

În segmentul software cheltuielile vor accelera în special în zona de securitate cibernetică, în condiţiile în care 80% dintre directorii de IT consultaţi de Gartner au declarat că vor aloca bugete acestei zone. „Inteligenţa artificială a creat o nouă zonă de risc din punctul de vedere al securităţii pentru organizaţii”, a comentat John-David Lovelock. Deşi inteligenţa artificială generativă (GenAI) nu a avut încă un impact semnificativ asupra cheltuielilor pentru IT, investiţiile în AI în general susţin creşterea cheltuielilor totale pentru IT, continuă Gartner. „În 2023 şi 2024, foarte puţine cheltuieli pentru IT vor fi legate de GenAI”, a precizat John-David Lovelock.

„Cu toate acestea, organizaţiile continuă să investească în AI şi automatizare pentru a creşte eficienţa operaţională şi pentru a acoperi lipsurile de oameni din zona de IT. Publicitatea în jurul GenAI susţine acest trend, deoarece directorii de IT recunosc că proiectele de AI de astăzi vor fi determinante în dezvoltarea unei strategii AI înainte ca GenAI să devină parte din bugetele lor IT începând cu 2025.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO