Suplimente

Supliment Kazahstan. Analiză. 15 ani de la una dintre cele mai mari tranzacţii din istoria României: cum s-a transformat Rompetrol după preluarea de către KazMunayGas

Rompetrol Rafinare, companie membră a grupului KMG International, a înregistrat în primele 9 luni ale anului o cifră de afaceri brută consolidată de aproximativ 4,87 miliarde de dolari.

Rompetrol Rafinare, companie membră a grupului KMG International, a înregistrat în primele 9 luni ale anului o cifră de afaceri brută consolidată de aproximativ 4,87 miliarde de dolari.

Autor: Roxana Petrescu

21.12.2022, 00:05 1160

♦ Unul dintre cele mai importante aspecte legate de vânzarea din 2007 a grupului Rompetrol către compania de stat kazahă KazMunayGas (KMG) a fost conectarea celui mai puternic rafinor din România cu o sursă sigură de alimentare cu petrol, Kazahtanul fiind unul dintre cele mai bogate state ale lumii din acest punct de vedere. Dar ce altceva s-a mai schimbat în dinamica Rompetrol în ultimii 15 ani, perioadă care coincide cu declanşarea celui mai puternic curent reformator din domeniu: tranziţia energetică.

„Preluarea Rompetrol în 2007 a reprezentat un angajament ferm din partea KMG pentru România şi regiunea Mării Negre, un parteneriat strategic pentru consolidarea sectorului energetic şi extinderea prezenţei în Europa, dar şi un factor de stabilitate în asigurarea aprovizionării cu ţiţei şi produse petroliere“, spune Ilias Kuldzhanov, group CEO al KMG International (KMGI - fostul grup Rompetrol).

Anunţată la finele lunii august 2007, tran­zacţia prin care KazMunayGas a pre­luat 75% din Grupul Rompetrol a primit pe 19 noiembrie 2007 aviz favorabil din partea Comisiei Europene. În iunie 2009, com­pania preia şi diferenţa de 25%, devenind astfel unicul acţionar al grupului Rompetrol (în prezent, KMG Interna­tio­nal). În cei 15 ani de prezenţă în România, KazMunayGas şi KMG International şi-au concentrat investiţiile în moder­nizarea şi creşterea capacităţilor de rafin­are, menţinerea şi diversificarea pro­duselor obţinute, dezvoltarea şi securizarea lan­ţurilor de aprovizionare cu materii prime şi transfer al produselor petroliere, dar şi în extinderea şi alinierea benzină­riilor Rompetrol din regiune la noile ten­dinţe şi tehnologii, spun reprezetanţii grupului.

Astfel, dacă în 2007 Petromidia (Rompetrol Rafinare) avea o capacitate de procesare de 3,82 de milioane de tone, anul acesta unitatea va procesa, potrivit esti­mărilor, 5,3 milioane de tone, recordul a fiind atins în 2019 cu 6,3 mil. tone.

„Evoluţia rafinăriei Petromidia a fost susţinută prin investiţii constante,  peste 1,4 miliarde de dolari, în ultimii 15 ani. Creşterea capacităţii anuale de rafinare de la 3,5 milioane tone de materii prime în 2007 la 5 milioane tone de materii prime în 2022 e datorată implementării pachetului de investiţii în valoare de 380 milioane de dolari - Pachet Rafinărie 2010 care, a dus la apariţia unor noi capacităţi de producţie.“

În prezent, rafinăria Petromidia Năvodari este cea mai mare unitate de profil din România şi una dintre cele mai moderne şi complexe din regiunea Mării Negre, mai spun reprezentanţii grupului.

Mai departe, dacă în 2007 Rompetrol deţinea 400 de staţii în România, anul acesta Rompetrol a ajuns la 1.222 de puncte de alimentare (staţii proprii, partenere şi mobile). Dincolo de creşterea numărului de staţii, în mai multe concepte, la nivelul reţelei de retail ultimii 15 ani au mai adus o serie de schimbări.

Printre acestea se numără două campanii majore de rebranding (2013 şi 2019), optimizarea modului de administrare şi operare a acestora, implementarea de noi tehnologii (panouri solare, puncte de încărcare electrică, iluminare led, senzori, automatizări, echipamente pentru creşterea gradului de protejare a mediului, etc.), introducerea de noi produse sau metode noi de plată.

„O altă direcţie vizată de KMGI a fost repornirea şi modernizarea unităţilor de petrochimie de pe platforma Midia Năvodari, Rompetrol Rafinare fiind, în prezent, singurul producător intern de polimeri.“

Dar unul dintre cele mai recente proiecte aduce Rompetrol pe direcţia tranziţiei energetice, grupul completându-şi ADN-ul de rafinor cu zona de producţie de energie. Astfel, KMG International în parteneriat cu statul român, prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, au pus, în 2018, bazele Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR), menit să susţină dezvoltarea sectorului energetic local. Printre proiectele selectate, până în prezent, şi în curs de implementare, se numără construcţia unei centrale de cogenerare pe platforma Midia Năvodari, crearea unei reţele de distribuţie carburanţi, dar şi alte proiecte vizând modernizarea şi extinderea rafinăriei Petromidia. Valoarea acestora se ridică, în prezent, la circa 315 milioane de dolari.

„Construcţia centralei pe cogenerare este doar una dintre direcţiile strategice pe care grupul KMG International şi le-a asumat, în dezvoltarea operaţiunilor tehnologice, cu un puternic impact pozitiv în scăderea emisiilor, dar şi cu obiective clare în securizarea resurselor enegetice de care rafinăria Petromidia Năvodari, cea mai mare din România şi una dintre cele mai importante din regiune, are mare nevoie. Prin acest proiect, vom reuşi să scădem şi costurile de procesare, ceea ce va aduce beneficii clare în marjele de rafinare, implicit, în rezultatele pe care rafinăria la va obţine pe termen lung“, a declarat Iskander Abdibaitov, preşedintele comitetului director al FIEKR, la jumătatea lunii noiembrie. Proiectul centralei presupune o investiţie de 140 de milioane de dolari, capacitatea unităţii va fi de 80 MW, iar termenul de finalizare este iulie, 2023.

„Proiectul, în valoare de peste 140 de milioane de dolari, este finanţat prin Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR) şi va genera, anual, circa 11 milioane de dolari în impozite plătite către bugetul de stat. Investiţia este una de tip brownfield şi va integra activele Uzinei Termoelectrica Midia, dar şi personalul acesteia, pentru operarea echipamentelor noii centrale.“

Rompetrol Rafinare, companie membră a grupului KMG International, a înregistrat, în primele 9 luni ale anului, o cifră de afaceri brută consolidată de aproximativ 4,87 miliarde de dolari şi un profit operaţional (EBITDA) de circa 327 de milioane de dolari, ca urmare a cotaţiilor de piaţă mai mari, comparativ cu perioadele similare ale anului trecut.

 

15 ani dintr-o privire

În 2007, la Rompetrol Rafinare se procesau 3,82 de milioane de tone de petrol. Anul acesta se vor procesa 5,3 milioane de tone. recordul a fost atins în 2019 cu 6,3 mil. tone.

1,4 mld. dolari reprezintă investiţiile realizate în rafinăria Petromidia în ultimii 15 ani.

20 mld. dolari reprezintă contribuţia la bugetul de stat a Rompetrol Rafinare în ultimii 15 ani.

În 2007, Rompetrol deţinea 400 de staţii în România. Anul acesta, Rompetrol a ajuns la 1.222 de puncte de alimentare (staţii proprii, partenere şi mobile).

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO