Suplimente

Supliment Kazahstan. După 15 ani

Supliment Kazahstan.  După 15 ani

Autor: Roxana Petrescu

21.12.2022, 00:00 102

Unul dintre cele mai importante aspecte legate de vânzarea din 2007 a grupului Rompetrol către compania de stat kazahă KazMunayGas (KMG) a fost conectarea celui mai puternic rafinor din România cu o sursă sigură de alimentare cu petrol, Kazahstanul fiind unul dintre cele mai bogate state ale lumii din acest punct de vedere.

„Preluarea Rompetrol în 2007 a reprezentat un angajament ferm din partea KMG pentru România şi regiunea Mării Negre, un parteneriat strategic pentru consolidarea sectorului energetic şi extinderea prezenţei în Europa, dar şi un factor de stabilitate în asigurarea aprovizionării cu ţiţei şi produse petroliere“, spune Ilias Kuldzhanov, group CEO al KMG International (KMGI - fostul grup Rompetrol).

Anunţată la finele lunii august 2007 tranzacţia prin care KazMunayGas a preluat 75% din grupul Rompetrol a primit, pe 19 noiembrie 2007, aviz favorabil din partea Comisiei Europene. În iunie 2009, compania preia şi diferenţa de 25%, devenind astfel unicul acţionar al grupului Rompetrol (în prezent, KMG International).

Ce s-a schimbat în dinamica Rompetrol în ultimii 15 ani şi ce va urma odată cu startul celui mai puternic curent reformator din domeniu: tranziţia energetică?

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO