Suplimente

Supliment ZF Benzinărie & Restaurant - un nou concept. Interviu. Cătălin Dumitru, Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român: Investiţiile aflate în curs de implementare se ridică la peste 315 milioane de dolari

Cătălin Dumitru, director retail şi marketing în cadrul KMG International şi membru al consiliului de administraţie al Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român: Este o premieră pentru România. E vorba de un concept integrat, gândit pentru spaţiile de servicii de pe autostrăzi. Acesta asigură accesul clienţilor la o gamă variată de produse şi servicii, la spaţii generoase pentru odihnă, relaxare sau savurarea mesei împreună cu cei dragi. Coceptul este gândit să cuprindă şi spaţii pentru producătorii locali şi regionali. La acestea se adaugă staţii de încărcare rapidă pentru maşini electrice, precum şi parteneriatul încheiat cu lanţul de restaurante KFC.

Cătălin Dumitru, director retail şi marketing în cadrul KMG International şi membru al consiliului de administraţie al Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român: Este o premieră pentru România. E vorba de un concept integrat, gândit pentru spaţiile de servicii de pe autostrăzi. Acesta asigură accesul clienţilor la o gamă variată de produse şi servicii, la spaţii generoase pentru odihnă, relaxare sau savurarea mesei împreună cu cei dragi. Coceptul este gândit să cuprindă şi spaţii pentru producătorii locali şi regionali. La acestea se adaugă staţii de încărcare rapidă pentru maşini electrice, precum şi parteneriatul încheiat cu lanţul de restaurante KFC.

Autor: Cristina Roşca

25.04.2023, 00:05 398

Una dintre investiţiile majore ale fondului în România în viitorul imediat o reprezintă deschiderea a 12 staţii de carburant gândite ca centre de servicii Acestea vor fi amplasate pe autostrada 1 Patru dintre ele sunt deja inaugurate Investiţia totală în acest proiect este de 40 de milioane de dolari.

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR), înfiinţat în octombrie 2018 de KMG International şi Societatea de Admi­nistrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), a ajuns să deţină 48 de staţii de carburanţi, iar ţinta este ca până în 2025 reţeaua să urce la 84 de unităţi în România, semn că loc de dezvoltare există încă.

„În continuare e loc de dezvoltare, iar zona de retail înseamnă soluţii inovative. În linie cu strategia adoptată în 2019 de acţionarii săi – KMG International şi statul român prin SAPE –, fondul şi-a propus să atingă până în 2025 un număr total de 84 de unităţi. În prezent, acesta deţine 48 de staţii finalizate, din care patru urmează să intre în operare în perioada următoare“, spune Cătălin Dumitru, director retail şi marketing în cadrul KMG International şi membru al consiliului de administraţie al Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român.

FIEKR şi Rompetrol Downstream, divizia de retail a Grupului KMG International în România – au deschis recent primele patru centre de servicii integrate de pe autostrada 1 (tronsonul Nădlac – Sibiu), în apropierea oraşelor Pecica (km 558Ă380, stânga şi dreapta) şi Orăştie (km 340Ă500, stânga şi dreapta). Acestea au fost predate pentru utilare/dotare, operare şi întreţinere de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. către Rompetrol Downstream în baza unor contracte de concesiune de servicii atribuite prin licitaţie publică.

Investiţia în cele patru staţii deja finalizate în acest an este de 14 milioane de dolari. Acestea fac parte dintr-un proiect mai amplu, care vizează 12 staţii de carburant gândite ca centre de servicii. Toate vor fi amplasate pe autostrada 1.

„În total pentru cele 12 staţii care adoptă noul concept, investiţia este de 40 mil. dolari.“

În mod uzual, investiţia într-o benzinărie se ridică la circa 1-1,5 milioane de dolari, construcţia efectivă a acesteia durând 3-4 luni. Însă, proiectul şi avizele/auto­rizaţiile necesare pot prelungi durata până la un an, un an şi jumătate.

„Nivelul investiţiei depinde foarte mult de amplasare (oraş, zonă de tranzit), dar şi de alte considerente precum mărimea staţiei, dotările ei (shop, gastro, restaurant, puncte de alimentare) şi materialele folosite.“

De exemplu, spaţiul interior al unei staţii clasice este de 150-200 de metri pătraţi. Noile staţii deschise recent, cele sub noul concept, au spaţii interioare de 400-600 de metri pătraţi.

„Staţiile evoluează în acord cu mobilitatea din ce în ce mai mare a consumatorilor. Dezvoltarea segmentului de retail va continua în acord cu tendinţele de piaţă actuale.“

Astfel, fondul mizează, spre exemplu, pe extinderea punctelor pentru încărcare electrică şi pe integrarea tehnologiei avansate în opera­ţiunile staţiilor.

În modelul de business actual, comercializarea carburantului reprezintă doar o componentă a unui centru de servicii integrat, explică Cătălin Dumitru.

„Considerăm că segmentul de retail creşte şi se dezvoltă constant, acoperind multiple nevoi, care se extind şi în afara zonei de consum (de carburant – n. red.).“

Conceptul actual al staţiilor Rompetrol, ce cuprinde la interior patru zone principale - restaurant, magazin, cafenea şi zona dedicată unui partener -, pe lângă pompele de alimentare cu carburant de la exterior, este unul care s-a conturat treptat, în timp, odată ce şi consumatorii şi-au schimbat obiceiurile.

„În 2013, am lansat un nou concept general al staţiilor Rompetrol, concept care a fost extins ulterior şi către benzinăriile Rompetrol din Bulgaria, Georgia şi Republica Moldova. Acesta a venit cu un design premium şi cu cele mai bune soluţii tehnice. În afară de facilităţile deja existente în reteaua Rompetrol (gama Efix, serviciul de plată la pompă Fill&Go, restau­rantul hei), noile staţii se remarcă prin schimbarea elementelor de identitate vizuală (logo) a Grupului Rompetrol, printr-un ambient distinct, care include o arhitectură modernă, şi printr-o reorganizare a spaţiului interior.“

La finalul lui 2020, când reţeaua de benzinării deţinută de fond a ajuns la 30 de unităţi, a avut loc un update al conceptului, acesta vizând alinierea elementelor constructive exterioare la tendinţele actuale şi optimizarea spaţiului destinat produselor gastro.

„Dacă elementele constructive exterioare realizate din materiale ecologice şi echipamentele eficiente energetic definesc noua imagine Rompetrol, la interior este pus accentul pe o optimizare a spaţiului alocat pentru pregătirea de noi sortimente de produse/ meniuri proaspete.“

Recent, a fost lansat un nou concept – o staţie Rompetrol pentru autostrăzile din România. Noile centre de servicii sunt situate pe autostrada 1 (tronsonul Sibiu-Nădlac). Parte a Coridorului IV paneuropean de transport (Dresda – Istanbul), autostrada 1 este principala cale rutieră de legătură spre şi dinspre Ungaria şi ţările din vestul Uniunii Europene, fiind o rută atât comercială, cât şi turistică.

„Aceste centre oferă trei premiere pentru România. În primul rând, este vorba de un concept integrat, care asigură accesul clienţilor la o gamă variată de produse şi servicii, cu spaţii pentru odihnă, relaxare sau savurarea mesei, precum şi cu spaţii pentru producătorii locali şi regionali. Acest concept le oferă producătorilor locali şi regionali posibilitatea de a-şi promova şi comercializa bunurile româneşti. În funcţie de interesul acestora, se pot crea spaţii dedicate şi condiţii sigure de comercializare“, spune executivul român.

În al doilea rând, adaugă el, aceste staţii Rompetrol au fost gândite special pentru autostrăzi. „Astfel, aici consumatorii pot savura o masă caldă, cu mâncare proaspătă, preparată din ingrediente naturale achiziţionate de la producători locali. Meniul este pentru toate gusturile şi cuprinde atât feluri de mâncare tradiţională, cât şi preparate din bucătăria internaţională.“

La interior, suprafeţele sunt triple faţă de media celorlalte staţii Rompetrol şi sunt gândite cu zone dedicate pentru magazin, restaurant, cafenea, loc de joacă pentru copii, spaţii pentru mame cu copii şi facilităţi pentru persoane cu handicap.

„Noul format al staţiilor Rompetrol reprezintă o dezvoltare firească a brandului hei prin extinderea portofoliului de produse gastro. Am creat trei linii distincte sub umbrela hei -  hei&gourmet, pentru servire asistată cu preparate de tip restaurant, hei&go, pentru produsele din magazine şi hei&coffee, pentru cafea, patiserie şi sandviciuri.“

Al treilea element distinctiv pentru benzinăriile situate pe autostrăzile din România îl reprezintă parteneriatul încheiat de Rompetrol cu lanţul de restaurante KFC, operat local în sistem de franciză de Sphera Franchise Group. Astfel, restaurantele KFC sunt prezente în proximitatea a trei dintre cele 12 benzinării pe noul format, mai exact la Pecica (km 558+380), Giarmata (km 500+596) şi Orăştie (km 340+500). Localurile sunt amplasate în spaţii proprii, distincte de cele ale celorlalte facilităţi.

În ceea ce priveşte carburanţii, benzinăriile de pe A1 vor comercializa exclusiv gama de carburanţi auto Efix - produşi de rafinăria Petromidia Năvodari. Aceasta este parte a companiei Rompetrol Rafinare, deţinută de KMG International (54,63% – direct şi indirect) şi statul român prin Ministerul Energiei (44,7%).

Cătălin Dumitru spune că indiferent de contextul economic şi geopolitic, FIEKR merge înainte cu investiţiile.

„Planul general al Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român îşi păstrează aceeaşi linie – dezvoltarea sectorului energetic românesc. Dovadă stau investiţiile aflate în curs de implementare, care se ridică la peste 315 milioane de dolari. Dezvoltarea proiectelor derulate prin FIEKR nu sunt influenţate de elemente independente de activitatea Grupului KMG International (Rompetrol), care continuă să investească sume considerabile în retehnologizare, capacităţi noi şi puncte de distribuţie moderne.“

De departe, cel mai important proiect al FIEKR astăzi este construcţia centralei pe cogenerare din proximitatea rafinăriei Petromidia. Centrala a cărei construcţie a început în 2021 va produce aproximativ 80 MWh, din care circa 60-70 MWh pentru asigurarea necesarului de energie electrică şi abur tehnologic al rafinăriei din Năvodari.

„Centrala are în componenţă două turbine de gaz de ultimă generaţie, care se bazează pe o tehnologie folosită în premieră în România. Aceste echipamente utilizează combustibil gazos (amestec de gaz natural şi gaz de rafinărie), cu o rată de încălzire a materiei prime de 9.120 kJ/kWh.“

În acest moment, proiectul se află în faza de execuţie, cu un progres de aproximativ 95% în ceea ce priveşte partea de inginerie, peste 96% în ceea ce priveşte achiziţiile, în timp ce construcţia propriu-zisă se apropie de 72%. Per total, nivelul general de realizare a proiectului este de peste 82%.

„Proiectul în valoare de peste 164 mil. dolari este finanţat prin Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român şi va genera anual circa 11 mil. dolari sub formă de impozite plătite către bugetul de stat. Termenul de finalizare a noii centrale este a doua parte a acestui an.“

Parte a memorandumului de înţelegere încheiat în 2014 între KMG International şi statul român, Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român a fost înfiinţat în octombrie 2018. În februarie anul următor, fondul a aprobat două proiecte majore - construcţia unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia şi dezvoltarea unei reţele de benzinării pe plan local.

„Un alt proiect major pentru fond este cel de expansiune a reţelei de staţii de carburanţi.“ Acesta este în plină desfăşurare.

 

Cine este Fondul de Investiţii În Energie Kazah-Român?

► Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR) a fost înfiinţat în octombrie 2018, obiectivul major al acestuia fiind consolidarea şi dezvoltarea sectorului energetic din România.

► În ceea ce priveşte direcţiile de investiţii, au fost stabilite mai multe paliere, respectiv atât investiţii în capacităţi convenţionale, cât şi progrese în domenii conexe, cu o importantă componentă de mediu şi tranziţie către proiectele din sfera energiei regenerabile.

► Creat în octombrie 2018, Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român a aprobat în februarie anul următor două proiecte majore - construcţia unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia şi dezvoltarea unei reţele de benzinării pe plan local.

► Investiţiile aflate în curs de implementare se ridică la peste 315 de milioane de dolari.

► Fondul de investiţii reprezintă un parteneriat strategic între două state – România şi Kazakhstan. Misiunea fondului este de a dezvolta sectorul energetic intern, dar şi rolul României în regiunea Mării Negre şi în Uniunea Europeană. Fondul este controlat de KMG International (80%) şi Statul Român prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie - SAPE (20%).

 

Istoria Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român:

► În 2014 se încheie un memorandum de înţelegere între KMG International şi statul român, ce vizează, printre altele, înfiinţarea fondului.

► Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR) este înfiinţat în octombrie 2018 de KMG International şi statul român, prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE).

► În februarie anul următor, fondul a aprobat două proiecte majore - construcţia unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia şi dezvoltarea unei reţele de benzinării pe plan local.

► În 2021, începe construcţia centralei care va produce când va fi inaugurată aproximativ 80 de MWh, din care circa 60-70 MWh pentru asigurarea necesarului de energie electrică şi abur tehnologic al rafinăriei din Năvodari.

► Centrala ar urma să fie finalizată în a doua parte a acestui an. În paralel, fondul investeşte în dezvoltarea reţelei de benzinării Rompetrol, având în prezent 48 de staţii de carburanţi, iar ţinta este ca până în 2025 reţeaua să urce la 84 de unităţi în România.

 

FIEKR în cifre:

Peste 315 milioane de dolari reprezintă valoarea investiţiilor FIEKR aflate în curs de implementare.

40 mil. dolari investeşte Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român în deschiderea a 12 staţii de carburant gândite ca centre de servicii, toate amplasate pe autostrada 1.

2018 este anul în care a fost înfiinţat Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român de către KMG International şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE).

48 de staţii de carburanţi deţine FIEKR astăzi, dintre care patru inaugurate recent.

84 de staţii vrea să aibă Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român pe plan local până în 2025.

14 mil. dolari a investit fondul în primele patru staţii de pe autostrada 1.

400-600 metri pătraţi au, în medie, noile staţii Rompetrol, cele care sunt sau vor fi deschise pe autostrada 1, suprafaţa fiind de circa trei ori mai mare decât media celorlalte benzinării ale grupului.

2023 este anul în care va fi finalizată construcţia centralei pe cogenerare din proximitatea rafinăriei Petromidia, unul dintre proiectele majore ale FIEKR, o investiţie de peste 164 mil. dolari.

Peste 82% este gradul de realizare a proiectului centralei pe cogenerare din proximitatea rafinăriei Petromidia.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO