Suplimente

ZF la 20 de ani. Anul 2006. Ultimele două decenii pe bursă: indicele BET, călit de mai multe crize

Producţia locală de zahăr a trecut, în ultimele decenii, prin zeci de închideri de fabrici. Galerie foto

Producţia locală de zahăr a trecut, în ultimele decenii, prin zeci de închideri de fabrici. Galerie foto

Autor: Liviu Popescu

18.11.2018, 20:30 106

Bursa de valori de la bucureşti, catalogată încă drept piaţă de frontieră de agenţiile de evaluare financiară, era în toamna anului 1998 la minimul istoric de circa 300 de puncte, prin prisma indicelui principal bet, scădere determinată de criza rublei din rusia, care i-a speriat pe investitorii din europa de est.

Călit de mai multe crize în ultimii 20 de ani, indicele principal bet se tranzacţionează în prezent la circa 8.600 de puncte, în creştere astfel de circa 25 de ori faţă de momentul când bursa de la bucureşti era la pământ.

Criza financiară din 2008 a şters 50% din valoarea indicelui de referinţă bet, iar în 2011 primul indice bursier românesc a pierdut 18% pe fondul crizei datoriilor din zona euro.

De la începutul anului 2018 şi până la 5 noiembrie, indicele principal bet afişează un avans de 10%, cel mai ridicat din rândul burselor statelor uniunii europene, arată datele zf agregate de pe platforma bloomberg. La acest avans au contribuit atât dividendele livrate de companii în contextul unor rezultate financiare cu mult îmbunătăţite faţă de anul precedent, cât şi faptul că bursa de la bucureşti este subevaluată faţă de alte pieţe din regiune.

 
 

23 ianuarie 2006

Un singur absolvent român de Harvard a venit acasă. România se află printre primele 5 ţări din lume care trimit studenţi la Harvard, exceptând SUA, însă un singur absolvent s-a întors să lucreze aici.

Peste 40.000 de studenţi români urmează o facultate în străinătate în 2018.

 

13 februarie 2006

Salariile românilor au avut o creştere record în 2005. Salariul mediu net pe economie s-a majorat anul trecut cu 38% în euro, cel mai mare ritm de creştere din 1990 încoace.

În 2017, salariul mediu a fost de 2.384 de lei, iar datele Comisiei de Prognoză arată că în 2018 ar putea ajunge la 2.650 de lei.

 

7 martie 2006

Semănătoarea devine un mare complex imobiliar. Investitorul Ion Rădulea vrea să dezvolte un proiect rezidenţial de sute de milioane de euro pe platforma industrială.

În prezent, River Development, compania lui Ion Rădulea, dezvoltă Sema Office, componentă a proiectului Sema City (pe terenul fostei platforme Semănătoarea), un mix de office, rezidenţial şi retail, dar şi proiectul The Light (pe terenul fostei platforme Pumac) - un mix de office şi rezidenţial aflat în prima fază de construcţie.

 

30 martie 2006

Indienii au cumpărat Terapia pentru 324 mil. dolari. Vânzătorul, fondul de investiţii Advent, a câştigat de zece ori suma investită. Una dintre cele mai mari companii farmaceutice din India, Ranbaxy, a achiziţionat producătorul de medicamente Terapia din Cluj-Napoca pentru 324 mil. dolari (aprox. 270 mil. euro), în cea mai mare tranzacţie de pe piaţa farmaceutică românească din toate timpurile. Vânzătorul este fondul american de investiţii Advent International, care în doi ani şi jumătate a câştigat de aproape zece ori valoarea banilor investiţi. Tranzacţia reprezintă o surpriză având în vedere că primele estimări indicau o valoare între 200 şi 250 mil. dolari.

Terapia, sub umbrela Ranbaxy, a continuat să crească, ajungând la afaceri de 671 milioane de lei în 2017, cu 867 de angajaţşi un profit de 131 milioane de lei. Compania s-a menţinut în topul celor mai mari producători de medicamente din piaţa locală şi are o prezenţă constantă în industria de profil.

 

23 mai 2006

Neîncrederea investitorilor atrage după sine căderea pieţelor bursiere. În contextul ratelor ridicate ale dobânzii, investitorii preferă randamentele aduse de piaţa obligaţiunilor şi a altor instrumente bancare în detrimentul investiţiilor în acţiuni cu un grad ridicat de risc.

 

13 iunie 2006

Topul băncilor la sfârşitul primului trimestru. Exportul de credite către bilanţurile băncilor-mamă, dar şi presiunea concurenţială au produs mişcări vizibile în clasamentul cotelor de piaţă din sistemul bancar, chiar din primele trei luni ale anului.

BCR este în continuare cea mai mare bancă din România în funcţie de activele deţinute în 2017.

 

7 august 2006

Dan Popovici, Lemarco: ne-am îmbunătăţit rentabilitatea de la 6% la 20%. Dan Popovici, directorul comercial al companiei Lemarco, unul dintre primii trei jucători de pe piaţa locală a zahărului, spune că fabrica de zahăr de la Lieşti poate fi adaptată pentru producţia de bioetanol.

Fabrica Lemarco Cristal din Urziceni, judeţul Ialomiţa, a fost închisă pe motiv că nu era competitivă. De altfel, producţia locală de zahăr a trecut, în ultimele decenii, prin zeci de închideri de fabrici.

 

9 octombrie 2006

Timişoara şi Constanţa se bat la preţul locuinţelor cu Bucureştiul. Cele mai ieftine garsoniere se cumpără în Bucureşti şi în marile oraşe cu 15.000 de euro. La capătul opus, tranzacţii de zece ori mai mari ca valoare.

Astăzi, o garsonieră în Bucureşti, în zona centrului comercial Bucureşti Mall, are un preţ mediu de 55.000 de euro, potrivit datelor de pe site-urile de imobiliare. Piaţa imobiliară din Cluj-Napoca a avut o viteză dublă de creştere a preţurilor faţă de capitală în ultimii trei ani, potrivit anevar (asociaţia evaluatorilor).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO