Suplimente

ZF la 20 de ani. Anul 2008. O ţară din ce în ce mai goală

Staţiile de alimentare cu combustibil Agip au fost preluate în 2014 de grupul  ungar MOL. Galerie foto

Staţiile de alimentare cu combustibil Agip au fost preluate în 2014 de grupul ungar MOL. Galerie foto

19.11.2018, 11:22 184

Ultimele două decenii au marcat un declin constant, de la un an la altul, al numărului de locuitori ai României, începând cu anul 2014 populaţia scăzând sub pragul de 20 de milioane de locuitori.

România pierde anual câte 120.000 – 130.000 de locuitori din sporul natural negativ şi din emigraţie, astfel că populaţia României a ajuns la 19,5 milioane de persoane la începutul anului 2018.

Specialiştii în demografie spun că populaţia ţării va continua să scadă, având în vedere că românii continuă să emigreze din cauza salariilor mici, iar natalitatea se reduce continuu, începând din anii de după căderea comunismului încoace.

 
 

18 ianuarie 2008

Cine sunt marii câştigători în afacerea deceniului – pensiile private obligatorii. Cea mai mare campanie financiară de la cuponiada din 1993 încoace s-a închis ieri cu o participare cu aproape 50% peste aşteptări. Oamenii au fost atraşi de două cuvinte magice: „privat“ şi „gratis“.

 

20 februarie 2008

Topul celor mai mari companii private locale. Vânzarea de către Dinu Patriciu a Rompetrol a schimbat ierarhia în topul firmelor cu acţionariat local. Cea mai mare companie privată deţinută de acţionari români a devenit distribuitorul de materiale de construcţii Arabesque, în timp ce Banca Transilvania a rămas cea mai importantă instituţie financiară cu capital autohton.

În 2018, Dedeman Bacău, retailerul de bricolaj controlat de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, este pentru al patrulea an consecutiv cel mai mare business antreprenorial cu capital privat românesc, cu afaceri de 5,2 mld. lei.

 

21 martie 2008

Cea mai proastă zi pentru bursă: minus 7%. Bursa a suferit ieri una dintre cele mai dramatice scăderi din ultimii ani pe fondul crizei de pe piaţa externă. Oficialii pieţei spun că această scădere este prea dură şi cred că piaţa îşi va reveni în lunile următoare.

 

11 aprilie 2008

Hiper şi supermarketurile sufocă pieţele şi magazinele de cartier. Formatele moderne de comerţ (excluzând magazinele cash&carry) au ajuns la o cotă de 27,6% din vânzările totale, faţă de 15,2% cât deţineau în 2005, în timp ce chioşcurile au scăzut cu 2% până la 6,7%.

În 2018, piaţa comerţului modern este estimată la circa 20 de miliarde de euro.

 

8 mai 2008

Agip încheie anul cu profit record şi cu afaceri de 84 mil. euro. Agip România, filiala locală a grupului petrolier italian Eni, a înregistrat la sfârşitul anului trecut (2007 - n.red.) un profit net de 2,05 milioane de euro (6,86 de milioane de lei), în creştere cu aproximativ 250% faţă de rezultatul raportat cu un an în urmă care a avut o valoare de 0,6 milioane de euro (2,1 milioane de lei).

Staţiile de alimentare cu combustibil Agip au fost preluate în 2014 de grupul ungar MOL.

 

5 iunie 2008

Directorii de investiţii câştigă minimum 100.000 de euro pe an, fără bonusuri. Un director de investiţii care lucrează pentru un fond de private equity are un salariu anual de peste 100.000 de euro, însă veniturile încasate de pe urma tranzacţiilor sunt de până la de zece ori mai mari decât câştigul anual salarial.

 

25 iulie 2008

Peste 1,5 milioane de români au intrat deja în recesiune în Spania şi Italia. Pierderea locurilor de muncă din cauza crizei economice ameninţă să închidă robinetul transferurilor de valută de la românii din străinătate, care acopereau o parte substanţială din deficitul extern al României.

 

15 septembrie 2008

Criza de lichiditate a înzecit câştigurile străinilor din depozite în băncile româneşti. Dobânzile plătite nerezidenţilor au fost de 863 mil. euro în primele şapte luni, de zece ori mai mari decât anul trecut.

 

16 decembrie 2008

Haos pe scena politică: Stolojan se retrage, vine premier Emil Moc. În acest timp, criza economică se adânceşte. În două săptămâni cât au trecut de la alegeri, oamenii politici s-au jucat cu ţara făcând alianţe imprevizibile şi numind premieri de cinci zile, în timp ce în fiecare zi vin ştiri tot mai proaste din business.

 

19 decembrie 2008

Din portofoliul celui mai mare jucător din real estate au „dispărut” proprietăţi de 2,4 mld. euro. Fondul austriac de investiţii Immoeast, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de real estate în ultimii ani, a pierdut în toamna acestui an aproape 300 de milioane de euro din reevaluarea participaţiilor deţinute în companiile de dezvoltare Trigranit şi Adama, se arată în raportul financiar al companiei.

Vara anului 2008 avea să aducă în piaţa locală cele mai mari preţuri pentru terenuri, apartamente şi case sau vile. Totul creştea de la lună la lună la valori astronomice. Cum salariile pierduseră de multă vreme ritmul creşterilor, în discuţie sunt aduse creditele pe mai multe generaţii - în loc să laşi moştenire o casă, laşi un credit.

Fie că voiai o casă nouă sau un automobil, băncile susţineau puternic creditarea în franci elveţieni. Dobânda mai mică, aparent riscul mai redus erau folosite drept principalele argumente. Ulterior francul s-a apreciat brusc iar ratele au explodat, clienţii ajungând să plătească de patru sau chiar de cinci ori valoarea reală a apartamentului. Băncile au vândut ulterior creditele către recuperatorii de creanţe, astfel încât acestea şi-au curăţat portofoliile.

Piaţa de birouri din România era dominată exclusiv de Bucureşti, la fel ca şi cea de centre comerciale.

Ulterior, în special după 2014, dezvoltările imobiliare au renăscut, pornind cu proiectele de birouri şi continuând cu centrele comerciale şi proiectele rezidenţiale. În 2009 Guvernul Boc lansa proiectul Prima Casă pentru a susţine piaţa imobiliară, iar acesta a avut o însemnătate foarte mare, pentru că a atenuat prăbuşirea cererii de case. Preţurile au revenit pe plus, iar în prezent cererea pe prima casă este tot mai mică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO