UE

Integrarea in UE afecteaza producatorii mici si mijlocii din industria de panificatie

23.01.2007, 19:27 29

Integrarea in Uniunea Europeana va afecta producatorii mici si mijlocii din industria de morarit si panificatie, care vor fi nevoiti sa se reorienteze spre produse cu adresabilitate in primul rand locala pentru a supravietui, spune Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale de Morarit si Panificatie (ANAMOB).
Doar 15-20% din fabricile de panificatie existente corespund normelor impuse in prezent de UE.
"Se vor inchide 1.200 de fabrici din 18.000-20.000 cate exista in tot segmentul agroalimentar, nu numai pe paine. Insa acest lucru nu ar fi o mare nenorocire pentru piata, deoarece capacitatile instalate din Romania asigura de cel putin 11-12 ori capacitatea de consum ca volum", a mai spus Marin.
"Intreprinderile independente mici si mijlocii nu vor mai putea trai daca nu vor aplica alte principii. In primul rand ele trebuie sa renunte la painea de larg consum, ca franzela, si trebuie sa se reorienteze spre produse in primul rand cu adresabilitate locala", a declarat Viorel Marin.
Un alt trend in plina dezvoltare pe piata romaneasca este extinderea lanturilor de supermarketuri, care intra pe piata cu propria productie de paine proaspata. "E adevarat, aici se discuta de productia de paine proaspata la nivelul lor intern, ceea ce inseamna ca vor achizitiona in continuare specialitatile de genul paine feliata, paine ambalata si alte produse care necesita tehnologie complicata. Dar acest lucru va afecta foarte mult piata cererilor independente pe segmentul de retail", a spus Viorel Marin.
Pana acum, importurile de produse de panificatie au fost nesemnificative in Romania, pe de-o parte din cauza nivelului de taxe vamale si pe de alta parte din cauza faptului ca produsele de panificatie din Romania sunt cele mai scumpe din regiune. "Nu era rentabil. Acum, o data cu disparitia barierelor vamale, vor incepe sa se importe produse de panificatie dar pe segmente limitate, cum ar fi produsele semicongelate pentru specialitati patiserie si pe segmentul de paine feliata ambalata", a spus presedintele ANAMOB.
Marin mai spune ca de la sfarsitul acestei luni companiile din industrie va trebui sa importe grau.
"Din cauza deficitului pe plan mondial, preturile vor fi insa foarte ridicate si orice grau care va intra in Romania de la a doua jumatate a lui ianuarie va costa cu cel putin 40-50 de euro pe tona mai mult decat in decembrie", a declarat presedintele ANAMOB. Situatia s-a creat datorita faptului ca au aparut o serie de prevederi legislative inainte de integrare potrivit carora stocurile de produse alimentare nu trebuia sa depaseasca mediile avute in ultimii doi ani. Pentru a evita plata unor penalitati, companiile au exportat grau intr-un moment in care Romania era in situatie de deficit.
In aceste conditii, scumpirea produselor interne de panificatie nu va fi cauzata de intrarea pe piata a unor produse de panificatie mai scumpe din Occident, ci din cauza scumpirii materiei prime, iar preturile vor creste de la 140-150 de euro pe tona, cat erau in luna decembrie, la 180-190 euro in a doua jumatate a lunii ianuarie, potrivit lui Viorel Marin.
"Singura masura care ar avea efect ar fi reducerea fiscalitatii, exact ca in UE, adica aplicarea unei TVA de maximum 4-5%, in timp ce la noi e 19%", explica presedintele asociatiei.
Vanzarile de paine pe piata locala s-au cifrat anul trecut la 1,5 mld. dolari (1,15 mld. euro), un nivel apropiat de cel din 2005, cand piata a totalizat 1,45 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO