ZF 15 ani

2001: Guvernatorul Mugur Isărescu pune rezerva la bătaie în lupta cu inflaţia

2001: Guvernatorul Mugur Isărescu pune rezerva la...
28.10.2013, 00:00 80

Este o chestiune de zile până când pachetul nostru antiinflaţionist va fi prezentat integral. Este un pachet echilibrat, cu definiri clare de obiective, instrumente şi responsabilităţi. A fost discutat, bineînţeles, cu delegaţia FMI şi pot să vă spun că presupune unele măsuri dure“, a anunţat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la adunarea generală a asociaţiei Pieţelor Financiare.

Mai mult sau mai puţin direct, mesajul guvernatorului a fost că banca centrală doreşte transfor - marea cursului în principala ancoră antiinflaţionistă, mai ales că rezerva valutară de trei miliarde de dolari îi permite, la nevoie, adoptarea unei poziţii de forţă pe piaţa valutară. O mică demonstraţie a avut loc joia trecută, când BNR a vândut mai multe milioane de dolari, reuşind să-i intimideze pe dealerii care afişaseră cotaţii în creştere. Oricum, BNr vrea o mai mare predictibilitate a evoluţiei cursului de schimb.

În acest sens, Mugur Isărescu le-a cerut dealerilor din băncile comerciale „mai multe cotaţii forward adevărate, bazate pe mai multă tehnică şi profe sio - nalism“. Isărescu pledează pentru ca politica monetară „să se concen - treze pe funcţia ei clasică: redu ce - rea inflaţiei“. Însă, pentru ca acţi - unea băncii centrale să fie eficientă, trebuie ca problemele legate de ba - lanţa de plăţi, de creşterea economică, să fie atacate cu alte instrumente, a mai spus Isărescu.

„Trebuie să ne ferim de iluzia foarte periculoasă că atunci când nu merg lucrurile, rezolvăm orice problemă prin cursul de schimb. Trebuie să spunem clar că acesta nu este un panaceu, ci, cel mult, o supapă pentru situaţii dra matice“, a adăugat guverna - torul BNr. Probabil că aceasta înseamnă renunţarea la politica de susţinere a exporturilor prin depreciere, acum că acestea au depăşit pragul anual de zece miliarde de dolari şi par să aibă destul suflu pentru a se descurca singure.

 

Acest articol a fost publicat iniţial în ediţia tipărită din 11 iunie 2001

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO