Banca Transilvania

Banca Transilvania a strans 34 mil. euro de la actionari

Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania

Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania

17.10.2013, 00:00 36

97,2% din actiunile noi oferite actionarilor de Banca Transilvania au fost cumparate. Banca va cheltui banii pentru extindere.
Banii incasati de la actionari in cadrul majorarilor de capital au constituit sursa principala de crestere a bancii din momentul infiintarii in 1994, cand un grup de oameni de afaceri din Cluj a pus pe picioare aceasta afacere cu patru milioane de dolari (3,3 milioane de euro).
In prezent, Transilvania a ajuns cea mai ravnita banca de pe piata de catre grupurile financiare internationale, dar si cea mai scumpa raportat la situatiile financiare, cu o capitalizare la Bursa de 1,2 miliarde de euro.
In cadrul majorarii de capital, actionarii bancii au subscris 97,2% din titlurile oferite in acest an, gradul de subscriere fiind usor in scadere fata de anul trecut, cand s-a subscris 98,4% din majorare.
Cea mai mare parte a banilor incasati de la actionari urmeaza sa fie utilizati in vederea consolidarii cotei de piata, pentru acest an, conducerea bancii programandu-si investitii de 30 de milioane de euro mai ales pentru cresterea numarului de unitati si perfectionarea sistemului informatic.
"Banii incasati de la actionari sunt foarte utili in vederea cresterii activitatii bancii. Nu avem un proiect special pentru aceste sume de bani, fondurile urmand sa fie utilizate in cadrul activitatii curente", a precizat Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania. Horia Ciorcila, presedintele consiliului de administratie al bancii, a spus ca interesul manifestat de investitori "ne va stimula sa atingem obiectivele propuse pentru acest an, atat in ceea ce priveste cota de piata, cat si in ceea ce priveste profitabilitatea".
Banca Transilvania are o cota de 3,9-4% din sistemul bancar dupa valoarea activelor si opereaza o retea de peste 270 de sucursale si agentii, a patra din sistem dupa cele ale CEC, BCR si BRD-SocGen. Pana la finalul acestui an, banca si-a propus sa ajunga la o retea de aproximativ 300 de unitati. La finalul primului trimestru, banca avea active de aproape 1,5 miliarde de euro (5,26 miliarde de lei), in crestere cu 80% comparativ cu activele de la sfarsitul primelor trei luni ale anului trecut.
"Nu ne-am stabilit un obiectiv cantitativ privind cota de piata pe care sa o atingem in acest an. Dar in conditiile in care piata din Romania creste foarte puternic, obiectivul nostru este sa crestem mai rapid decat piata", spune Rekkers.
Cresterea activelor a reusit sa compenseze efectul tendintei de ingustare a marjei dintre dobanda perceputa la credite si cea platita la depozite existente pe piata. Pe primul primul trimestru al acestui an, Banca Transilvania a obtinut un profit net de 7,68 milioane de euro (27,36 milioane de lei), cu 37,1% mai ridicat, comparativ cu perioada similara a lui 2005.
"In primele sase luni am inregistrat o crestere substantiala a creditarii. Cresterile importante de pe segmentul retail persoane fizice si IMM-uri se vor mentine si in semestrul al doilea", a spus Rekkers.
Actiunile ramase nesubscrise in urma exercitarii dreptului de preferinta vor fi oferite spre subscriere salariatilor bancii la un pret de 0,36 lei/actiune. In cadrul majorarii de capital, actionarii bancii au putut subscrie actiuni la 0,35 lei/actiune, cu mult sub preturile la care titlurile se tranzactionau pe Bursa. Vineri actiunile Bancii Transilvania erau evaluate la Bursa la un pret de 1,1 lei/actiune.
Banca va derula de altfel o operatiune de rascumparare a actiunilor de pe piata, in cadrul careia ar urma sa cumpere 70 de milioane de titluri pe care sa le foloseasca anul acesta in programul de fidelizare al angajatilor.
Actiunile ar urma sa fie cesionate acestora la pretul de 0,35 lei/actiune.
Rekkers nu a dorit sa ofere detalii suplimentare legate de momentele de inceput si sfarsit ale acestui program de rascumparare. "Noi am primit mandat de la actionari pentru derularea acestui program pentru perioada 2006-mai 2007", a spus el.
In urma emisiunii de actiuni noi, capitalul social al Bancii Transilvania ar urma sa se majoreze cu 156 de milioane de lei (44 de milioane de euro) pana la circa 392,8 milioane de lei (110,6 milioane de euro). Majorarea aprobata de actionari s-a facut prin trei surse, respectiv prin capitalizarea profitului pe anul trecut, prin utilizarea primelor de emisiune incasate in 2005 si prin aport in numerar al actionarilor.
Banca Transilvania este controlata de un grup de oameni de afaceri din Cluj-Napoca, care detin fiecare sub 5% din capitalul social. Cel mai mare actionar al bancii este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care controleaza un pachet de 15%. De altfel, conform statutului bancii, cu exceptia BERD, nici un actionar nu poate detine mai mult de 5% din capitalul bancii. Alti actionari care detin pachete de aproape 5% din capitalul social sunt si SIF Moldova, SIF Oltenia si SIF Banat-Crisana.
Banca se afla de mult timp in atentia unor grupuri financiare internationale interesate de preluarea ei, conducerea ei precizand totusi recent ca nu se pune problema vanzarii bancii.
Actiunile Bancii Transilvania sunt listate la Bursa, fiind in ultimii ani unele din cele mai profitabile investitii de pe piata. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la pretul de 1,1 lei/actiune.

Din ce s-a realizat majorarea:
capitalizarea rezervelor din profitul net pe 2005, in suma de 80,48 milioane de lei (22 de milioane de euro);
utilizarea primelor de emisiune incasate anul trecut, in valoare totala de 40,07 milioane de lei (11 milioane de euro);
aporturi in numerar ale actionarilor prin emiterea a peste 355 de milioane de actiuni noi cu valoarea nominala de 0,1 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO