Banca Transilvania

Banca Transilvania: creste profitul, scade solvabilitatea

Banca Transilvania: creste profitul, scade solvabilitatea
17.10.2013, 00:00 55

Banca Transilvania a incheiat primele noua luni cu o crestere de 40% a profitului brut, conform rezultatelor financiare preliminare, in timp ce activele bancii s-au dublat fata de luna septembrie a anului trecut. La finalul lunii septembrie, banca inregistra un profit brut de 531 miliarde de lei (12,9 milioane de euro), conform standardelor romanesti de contabilitate (RAS). Activele bancii au ajuns la 23.449 miliarde de lei (570 milioane de euro), care reprezinta o cota de piata de 2,66%.
Banca a reusit in ultimele 12 luni sa isi majoreze cu 50% capitalurile proprii pana la 2.837 miliarde de lei (69 milioane de euro), in conditiile in care a atras de pe piata de capital aproximativ 9 milioane de euro prin emisiune de actiuni noi.
Plasamentele bancii in primele noua luni ale anului s-au orientat cu precadere catre titluri de stat, in care avea plasate la finalul lunii septembrie o suma de patru ori mai mare decat cu un an in urma, in conditiile in creditele acordate au crescut cu in aceeasi perioada cu 95%.  "Am plasat mai mult in titluri de stat pentru ca randamentul acestora si-a mai revenit in ultima perioada si in plus am avut mai multe lichiditati datorita cresterii activelor bancii," spune Ionut Patrahau, director general adjunct al bancii.
Veniturile bancii pe primele noua luni au avansat cu 66% pana la 1765 miliarde de lei (43 milioane de euro), iar in timp ce cheltuielile au avansat cu 70% pana la 1.160 miliarde de lei (28 milioane de euro).
Provizioanele nete constituite de banca in primele noua luni au insumat 72,5 miliarde de lei (1,7 milioane de euro), de 26 de ori mai mari fata de luna septembrie a anului trecut. Cresterea accentuata a provizioanelor s-a datorat potrivit reprezentantilor bancii majorarii volumului de credite acordate dar si acceptarii intr-o mai mare masura a valorilor mobiliare drept garantii pentru credite.
"Cresterea provizioanelor se datoraza in principal faptului ca am avut o politica prudenta si am fost mai agresivi in acceptarea de colaterale mobiliare  care se provizioneaza atunci cand rezultatele financiare ale companiilor respective nu se incadreaza in criteriile Bancii Nationale," spune Patrahau.
Solvabilitatea bancii a scazut la 15,05% fata de 24% in urma cu un an, iar rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a crescut de la 21,22% fata de 16,7% la finalul lunii septembrie 2003.
Cel mai important actionar al bancii este Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, care detine 15% din actiuni. Horia Ciorcila, fondatorul bancii detine 4,99% din actiuni, participatie identica cu cele ale SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia. Actiunile bancii, cotate la Bursa de Valori au inregistrat in ultimele saptamani o tendinta ascendenta, ultima tranzactie de vineri realizandu-se la 8.150 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a Bancii Transilvania este de 267 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO