ZF 15 ani

Refacerea datelor FNI, condiţie pentru recuperarea banilor

Refacerea datelor FNI, condiţie pentru recuperarea banilor
30.09.2013, 00:00 1261

Protestele investitorilor de la FNI au căpătat ieri accente violente, când manifes tanţii veniţi din mai multe lo calităţi din ţară au incendiat în Piaţa Victoriei o maşină, după ce şoferul acesteia a lovit un protes tatar, acum internat în spital cu traumatism cranio-cerebral. Manifestanţii, sosiţi încă de dimineaţă în Bucureşti, au blocat circulaţia în Piaţa Victoriei şi au lovit cu pumnii şi picioarele autovehiculele care au mai trecut prin piaţă ignorând avertismentele Poliţiei.

Jandarmii au ripostat de câteva ori în momentele în care o parte dintre demonstranţi a încercat să treacă de gardul metalic montat în zonă de forţele de ordine. Accesele de violenţă au fost determinate şi de instigările unor agitatori răspândiţi în mulţime, care nu de puţine ori au scandat lozinci cu Partidul românia Mare.

Alături de reprezentanţii investitorilor care au cerut sprijinul consilierilor premierului Isărescu, o altă delegaţie a păgubiţilor s-a întâlnit ieri şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor Ion Diaconescu, cu liderul grupului parlamentar PD Alexandru Sassu şi cu secretarul Camerei Florin Costiniu, care nu le-au putut promite nimic.

Purtătorul de cuvânt al Executivului Gabriela Vrânceanu-Firea a declarat că Guvernul este îngrijorat de situaţia creată în urma protestelor deponenţilor la FNI, dar că nu poate să se angajeze, sub presiunea străzii, că va aloca o sumă pentru acoperirea pierderilor investitorilor. Firea a afirmat că acest lucru nu este posibil cu atât mai mult cu cât suma cerută de investitori a fost ridicată artificial, iar alocarea de la buget a unor fonduri pentru acoperirea pierderilor lor ar presupune defavorizarea întregii populaţii a româniei, prin creşterea taxelor şi a impozitelor. În acest moment, problema principală la FNI a ajuns să fie situaţia contabilă şi a evidenţelor Fondului, existând neconcordanţe în privinţa numărului de investitori, a unităţilor de fond aflate în circulaţie. De asemenea, există mari discrepanţe între activele financiare raportate de fond şi ceea ce s-a găsit în realitate, ceea ce pune mari întrebări privind banii care au trecut prin fond şi destinaţia lor.

Situaţia reală a fondului nu poate fi descoperită decât dacă se refac evidenţele şi se reconstituie operaţiunile. Guvernul a cerut expres in vestitorilor FNI să sprijine ancheta începută de autorităţi prin depuneri de plângeri la Poliţie pentru a se putea confrunta evidenţele contabile ale FNI şi SOVINVEST cu datele reale, ceea ce ar permite restituirea unor sume de bani cu mult mai mari decât cele anunţate.

Până în acest moment, numai 20.000 de persoane au depus plângeri la Poliţie. Guvernul cere tuturor păgubiţilor înscrierea pe listele de la Poliţie. Potrivit rapor tărilor FNI, numărul investitorilor păgubiţi ar trebui să se situeze în jurul a 300.000. Dacă discrepanţele mari între ceea ce se va găsi la FNI şi SoVInvest şi cererile inves titorilor se vor menţine, trebuie să se cer ceteze modul cum ar fi putut să iasă bani din fond şi unde s-au dus aceştia. Există suspiciuni că o parte din bani au ieşit prin supra evaluarea acţiunilor sau printr-un număr mai mare de investitori care au retras bani şi care nu se vor prezenta la poliţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO