ZF 24

4 februarie 2022 – Paharul cu visuri: Roşul uşor e rozul iluzor. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU – VINARIUM

04.02.2022, 19:00 653

Palindromul de mai sus (titlu de carte – Şerban Foarţă) exprimă, fără voie, geneza vinului rosé, pentru că, nu-i aşa, la baza acestuia stă vinul ce ar fi putut deveni roşu. Prin anii '90, nu era nici cerere şi nici ofertă de vinuri rosé. Primele vinuri autohtone din categorie erau destul de colorate şi n-aş băga mâna în foc că nu erau (şi) rodul unor amestecuri de alb cu roşu (proceduri rarisime în ziua de astăzi, mai ales la vinurile liniştite). De prin '96-'97, plaja rosé-urilor s-a extins şi, inevitabil, au apărut şi primele importuri (pentru cea mai mare parte din cele de atunci mă fac „vinovat”). Fiecare nuanţă de rosé avea fanii săi (chiar grupări de „tifoşi”, ultraşi etc.). Se ajunsese prin 2010 ca etalonul („ce e bun”, deci) să fie culoarea pală (derivată din coajă de ceapă arămie) a vinului de Provence. Evident, o „talibanizare” fără sens, pentru că palierul cromatic, intensitatea, ţin de soiurile vinificate şi de maniera vinificaţiei, una care poate urmări şi alte ţinte (corp, gust/arome) decât doar pe cea a culorii şi este, în ultimă (?) instanţă, o componentă a unui construct socio-cultural în evoluţie. Am hotărât ca astăzi să vă prezint trei vinuri rosé din trei zone diferite ale ţării, marcate vizual de trei guaşe, trei declinări din „roşul uşor” (încă o dată, citiţi invers, vă rog!) al culorii, dar nu şi al texturii, corpului, nivelului de alcool.

 

1. Crama Villa Vinea – Spumant Rosé Celest Brut

Cel mai deschis la culoare din seria de astăzi, aproape de fineţea unui ten adolescentin. Perlaj-spectacol în pahar prin intensitate şi dimensiunile micronice ale bulelor şi prin regularitatea intervalelor dintre ele. Nectarină nu foarte coaptă şi rece (când aromele sunt mai comprimate) şi un amestec de pomelo roşu cu tartă de fructe care se transferă şi în gust, accentul căzând, acum, pe tartă. Moderat crocant, umple palatul gurii şi (se) retrage printr-un „fade” lung (estompare lentă), de final de film romantic. Villa Vinea potenţează oferta vinurilor premium cu D.O.C. Târnave – Târnăveni şi asigură viitorul sezon cald cu „premii” la rece... pentru cunoscători.

Antrenamentele trebuie demarate de pe acum.

Îl găsiţi pe www.vinexpert.roaici.

 

2. Crama Corcova ROY & DÂMBOVICEANU - ÉCLAT 2020, Rosé

Ne deplasăm în Oltenia – Mehedinţi. Un vin rosé mai intens, strălucitor în nuanţele „eclatante” ale unui răsărit tonic sau al unui apus spectaculos în miez de vară. Mirosindu-l, ai contact cu piaţa de fructe de pe Rambla barceloneză, selectându-se la prima degustare măceaşa, smochina proaspătă, coacăza roşie. Totul se rotunjeşte (cred că datorită baricului, cu influenţe distincte nesesizabile altfel) cu note delicate de ceai negru şi cacao care „strunesc” tendinţa centrifugă a unor emisii de pin şi iasomie. Finalul este de „vin serios”, nu în sensul lipsei de veselie ci, într-unul al echivalenţei de şansă pentru clacisizare în categorie.

Lansat în această săptămână la WineOut Bar & Bistro şi la Corks Cozy Bar.

Disponibil în scurt timp doar în HORECA şi magazine specializate.

 

3. Viile Metamorfosis – Rosé 2020

Deja ne aflăm în registrul cromatic mai apropiat de roşu, nuanţele fiind derivate din cireşe sau frunză de arţar în toamnă. Dovadă că nu există o corelaţie standard(izabilă) între paletarul de culoare şi expresia olfacto-gustativă, vinul are miros şi gust de proaspăt – cu toate căpşunile, cireşele, pomelo roşu – incluse. Întâmplarea a făcut să am ca „suport” culinar nişte salam de cerb şi cârnăciori de mistreţ (trăiască vânătorii din Ciorogârla!). Mai bine nici că s-ar fi putut! Vinul trece peste condimente, ajută carnea de vânat să pară „light” şi iniţiază un proces „în buclă” până la golirea buteliei în acompaniamentul onomatopeelor de satisfacţie a gustului.

Rozul nu e iluzor, roşul nu e uşor!

Pe www.vinmag.ro îl găsiţi aici.

 

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă”, Sezonul 3,  de pe TVR2! Sâmbăta de la 17,00 şi Duminica, în reluare, de la 12,00.

Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” este pe TVRPlus.

Pe YouTube VINARIUM am afişat episoade cu subtitrare în limba engleză!

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO