ZF 24

A lăsat marketingul hotelului Radisson Blu pentru o grădiniţă în nordul Capitalei

A lăsat marketingul hotelului Radisson Blu pentru o...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

17.09.2013, 00:05 2337
Raluca Băzăr, 32 de ani,  un fost director de marketing al hotelului Radisson Blu din Capitală, şi sora ei Alina Băzăr, 28 de ani, au investit 45.000-50.000 de euro în 2011 într-o grădiniţă în nordul Capitalei în care în prezent învaţă 30 de copii.
 
Ideea deschiderii unei grădiniţe i-a venit antreprenoarei din dorinţa de a avea grijă de educaţia propriului copil.
 
„N-am luat această grădiniţă ca pe o afacere. Cu toate acestea, am făcut business planul la vremea aceea pe cinci ani“, spune Raluca Băzăr, care în prezent se ocupă doar de mica afacere. În cadrul grădiniţei, responsabilităţile sunt împărţite între cele două asociate, astfel că Raluca Băzăr se ocupă mai mult de partea de marketing, iar Alina Băzăr de „cifre“, de contabilitate.
 
Grădiniţa lui David, aşa se numeşte unitatea de învăţământ, a încheiat anul 2012 cu o cifră de afaceri 184.000 de lei (41.000 de euro) şi o pierdere de 97.000 de lei (circa 22.000 de euro), conform datelor publice de pe site-ul Ministerului de Finanţe.
 
„Primul an este foarte greu, iar în primii 2-3 ani trebuie să aduci bani de acasă. Materialele educative costă foarte mult, chiar şi 500 de euro pentru o grupă. Anul trecut am fost pe minus, însă anul viitor vom avea profit“, menţionează Raluca Băzăr, care conduce o grădiniţă în care lucrează 11 angajaţi.
 
Ea spune că a ales cu atenţie personalul care lucrează cu copiii pentru că este de părere că educatorii reprezintă un exemplu pentru copii, de la modul în care se îmbracă până la cum se comportă şi vorbesc. Spaţiul în care activează grădiniţa a fost închiriat de la un prieten, însă tânăra spune că ar vrea să cumpere acest spaţiu, care ar costa circa 200.000 de euro. Clădirea, pe patru niveluri, are cinci săli de clasă, o sală de dans, o sală pentru servirea mesei şi un cabinet medical. Totodată, grădiniţa are în curte şi un spaţiu de joacă de 250 de metri pătraţi pentru copii. Preţul lunar pentru un program scurt (de la ora 12 la 18 care cuprinde printre altele mic dejun, activităţi educative, gustare, educaţie muzicală sau jocuri educative) este de circa 350 de euro pentru un copil, iar un program lung (8-19) costă 500 de euro pe lună, conform site-ului grădiniţei.
 
Raluca Băzăr spune că majoritatea copiilor din grădiniţă au venit prin recomandări. Pentru că mulţi dintre copii ar vrea să continue în aproximativ acelaşi colectiv s-a hotărât să deschidă o şcoală.  „Vrem ca anul viitor să deschidem o şcoală cu clasele I-IV“, afirmă Băzăr. Ea spune că pentru o şcoală este necesară o investiţie de 200.000 de euro, care include amenajarea spaţiului şi materialele didactice. Pentru acest proiect antreprenoarea ar vrea să obţină fonduri europene nerambursabile.
 
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.09.2013
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO