ZF 24

Acţiunile Erste şi-au oprit căderea la Viena. Citigroup: surpriza de la BCR este o dezamăgire

Acţiunile Erste şi-au oprit căderea la Viena....

Autor: Razvan Voican

07.07.2014, 13:16 2403

Titlurile Erste Group, acţionarul majoritar al BCR, înregistrează la jumătatea şedinţei de tranzacţionare de astăzi de pe bursa din Viena o scădere de circa 0,5% faţă de închiderea de vineri când banca austriacă a suferit o cădere de peste 16%. Preţul se situează la circa 19,4 euro.

Picajul s-a oprit, dar analiştii băncilor de investiţii continuă să ajusteze ţintele de preţ în concordanţă cu anunţul Erste Group privind estimarea unei pierderi nete de până la 1,6 mld. euro pe 2014.

Citigroup, care oricum nu avea aşteptări prea optimiste, a redus ţinta pentru titlurile Erste de la 26 la 20 de euro. Analiştii băncii americane cataloghează anunţul privind impactul curăţeniei accelerate de la BCR drept o “dezamăgire” şi se întreabă dacă nu cumva ar trebui ca Erste să facă şi alte ajustări legate de verificările bilanţiere derulate de Banca Centrală Europeană având în vedere surprizele negative din România.

Erste/BCR se prevalează de recomandările lansate de BNR pentru curăţarea bilanţurilor de creditele neperformante pentru a lansa un proces de curăţenie accelerată care ar însemna reducerea portofoliului de credite proaste din România cu 800 mil. euro, respectiv cu 25% faţă de nivelul de la sfârşitul lui 2013. Accelerarea curăţeniei ar urma să readucă BCR pe pierdere. Banca avea la sfârşitul trimestrului I un grad de acoperire a neperformantelor cu provizioane de peste 60%.

BNR nu a solicitat până acum majorări de provizioane, ci numai reclasificări contabile ale creditelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO