Pensii private

Ader la un fond de pensii private. Cat de multe voi sti despre unde merg banii mei?

15.10.2007, 23:18 26

Fiecare administrator de pensii private obligatorii (pilonul II) este obligat sa ii informeze periodic pe clientii sai cu privire la suma de bani pe care fiecare participant o are in cont, in ce sunt investiti acesti bani si situatia financiara a fondulului de pensii respectiv. Orice client va primi un raport anual cu toate aceste informatii. In plus, clientul poate sa ceara in orice moment companiei care administreaza fondul de pensii la care acesta a aderat informatii detaliate despre portofoliul de investitii al fondului, riscurile acestor investitii, expunerea la risc si costurile legate de investitiile fondului.
Pe langa toate aceste informatii, pe care fiecare client are dreptul legal de a le obtine gratuit, fiecare participant la un fond de pensii poate cere date suplimentare de la compania de administrare, pe care le va primi contra cost. Conform legislatiei in vigoare, tariful perceput de compania de administrare pentru furnizarea acestor informatii nu poate depasi costul efectiv al transmiterii informatiilor catre participant.
De altfel, toate obligatiile de raportare, informare si transparenta ale companiei de administrare sunt trecute in prospectul de emisiune al fondului de pensii private obligatorii, intr-un capitol distinct. Prospectul contine si alte informatii relevante pe care participantul la fond le poate afla inca din start: politica de investitii, gradul de risc, date despre administrator, banca depozitara si auditor.
Daca un client vrea sa stie in fiecare zi cati bani are in cont, unele companii de administrare ii pot oferi aceasta facilitate, care nu este inclusa totusi in obligatiile legale. O parte dintre administratori vor oferi pe site-ul propriu un sistem informatic prin care fiecare client al fondului isi poate accesa oricand, in timp real, contul pentru a afla valoarea banilor economisiti in fond. Valoarea contului personal este data de produsul dintre numarul de unitati de fond detinute si valoarea la zi a unitatii de fond, la fel ca la fondurile mutuale.
Pentru clientii care adera la un fond al unui administrator care nu ofera aceasta facilitate, informatia poate fi totusi disponibila, tot zilnic. Toti administratorii si toate bancile depozitare ale fondurilor de pensii private sunt obligate sa publice zilnic valoarea unitatii de fond.
Practic, nicio informatie relevanta (referitoare fie la fondul de pensii in ansamblu, fie la contul individual al unui participant la acel fond) nu poate fi tinuta secreta de catre administratori, datorita legislatiei.
In plus, in fiecare an toate fondurile de pensii private sunt auditate de catre o companie specializata in astfel de activitati, care verifica declaratiile administratorilor privind situatia financiara a fondului.

Transparenta

Ce obligatii de raportare au companiile de administrare a pensiilor private:

1. Administratorul publica cel mai tarziu la data de 31 mai a fiecarui an un raport anual cu informatii corecte si complete despre activitatea desfasurata in anul calendaristic precedent. Administratorul pune raportul anual la dispozitia oricarei persoane care solicita dobandirea calitatii de participant. Anual, administratorul pune raportul la dispozitia Comisiei si a oricarui participant la un fond de pensii. Raportul anual contine obligatoriu informatii cu privire la situatia financiara a fondului de pensii.
2. Administratorul transmite lunar Comisiei un raport privind investitiile fiecarui fond de pensii. Comisia poate obtine periodic declaratia privind politica de investitii, conturile si rapoartele anuale, precum si toate documentele necesare supravegherii.
3.    a) Administratorul informeaza anual, in scris, fiecare participant, la ultima adresa comunicata, despre activul personal, respectiv numarul de unitati de fond si valoarea acestora, precum si despre situatia administratorului.
   b) Administratorul este obligat sa transmita participantului si beneficiarului sau, dupa caz, reprezentantilor acestora, in termen de 10 zile calendaristice, orice informatie relevanta privind schimbarea regulilor schemei de pensii private.
   c) Administratorul pune, la cerere, la dispozitia participantilor si beneficiarilor sau, dupa caz, a reprezentantilor acestora declaratia privind politica de investitii, conturile si rapoartele anuale.
   d) Fiecare participant sau beneficiar primeste, de asemenea, la cerere, informatii detaliate si de substanta privind: riscul investitiei, gama de optiuni de investitii, daca este cazul, portofoliul existent de investitii, precum si informatii privind expunerea la risc si costurile legate de investitii.
   e) In cazul in care participantul sau beneficiarul solicita, pe langa informarile la care are dreptul (literele a-d), informatii suplimentare privind participarea sa la un fond de pensii, administratorul este obligat, contra cost, sa-i ofere aceste informatii.
   f) Tariful serviciului prevazut la litera e) se stabileste anual de Comisie.
   g) In cazul in care un participant la o schema de pensii private din Romania isi schimba locul de munca, domiciliul sau resedinta intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, administratorul ii va comunica, in scris, informatii adecvate referitoare la drepturile sale de pensie privata si optiunile sale posibile in acest caz.
4. Administratorul este obligat sa elaboreze si sa transmita Comisiei pana la data de 15 aprilie un raport anual, care ofera o imagine reala si corecta a fondurilor de pensii administrate, care sa cuprinda: situatiile activelor si pasivelor, ale veniturilor si cheltuielilor pentru fiecare fond de pensii; contul de profit si pierdere privind activitatea proprie; situatia comisioanelor platite pentru depozitar, administrator si alte situatii privind cheltuielile solicitate de Comisie; numarul de participanti la fiecare schema de pensii administrate privat; alte informatii solicitate de Comisie.

Sursa: extrase din legea pensiilor private obligatorii (Legea 411/2004, modificata si republicata)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO