ZF 24

Administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara a transferat activele companiei, evaluate la 1 mld.lei, către Ministerul Energiei, SCEH urmând să solicite intrarea în faliment. Activele funcţionale vor fi preluate de o nouă entitate, Complexul Energetic Valea Jiului, deţinut tot de stat

Administratorul judiciar al Complexului Energetic...

Autor: Roxana Rosu

03.10.2023, 16:57 1581

Firma Expert Insolvenţă SRL, administrator judiciar al Complexului Energetic Hunedoara (SCEH), aflat în insolvenţă, a transferat  activele companiei către Ministerul Energiei, procedura marcând încetarea activităţii SCEH fără impact economico-social şi intrarea acesteia în procedura de faliment, ce urmează a fi solicitată în instanţă.

Valoarea de transfer a activului funcţional este de peste 1 mld. lei, raportat la valoarea de piaţă  stabilită în procedura de insolvenţă.

Activele funcţionale energetice şi miniere ale SCEH SA, transferate către stat, conform prevederilor OUG nr. 60/2019, sunt cele aferente Electrocentrale Paroşeni şi a sucursalelor Lonea, Livezeni, Vulcan, Lupeni şi Prestserv.

O nouă entitate, Complexul Energetic Valea Jiului, al cărui unic acţionar este Ministerul Energiei, preia aceste active şi salariaţii SCEH SA şi va asigura continuitatea producţiei, precum şi păstrarea locurilor de muncă.

„De la intrarea în insolvenţă, am început la SCEH SA un amplu proces de restructurare. Acesta a presupus mai multe etape, prima fiind realizarea uneia dintre cele mai importante tranzacţii pentru sectorul energetic românesc, respectiv vânzarea Termocentralei Mintia la valoarea de piaţă de 91,2 mil euro către un cumpărător care şi-a asumat investiţii şi realizarea unor capacităţi energetice noi. Obţinerea acestei sume impresionante a asigurat fonduri suficiente pentru achitarea salariilor fără întârziere, şi pentru achitarea integrală a ajutorului de stat ilegal în valoare de 64 mil euro. Totodată, la începutul acestui proces complex şi de durată, a fost necesară o reducere a costurilor salariale, măsură ce s-a realizat prin acordarea de salarii compensatorii şi venituri în completare.” a precizat Emil Gros, asociat coordonator al administratorului judiciar Expert Insolvenţă SPRL.

Procedura de dare în plată a implicat o muncă de durată şi o colaborare atât a reprezentanţilor SCEH SA şi a administratorului judiciar Expert Insolvenţă, cât şi a Ministeruuil Energiei, Ministeruuil Finanţelor, ANAF.

Adminsitratorul judiciar a coordonat anul trecut vânzarea Termocentralei Mintia, aflată în portofoliul SCEH, către Mass Global Energy Rom, parte a grupului din Iraq Mass Group Holding, tranzacţia ridicându-se la 91,2 milioane de euro, fără TVA. Unitatea este în conservare din 2021 şi are o capacitate instalată de 1.075 MW.

Ministerul Energiei a anuntat luni că  va acorda un sprijin financiar în valoare de 70,5 milioane lei pentru noua companie, Complexul Energetic Valea Jiului, pentru activitatea de punere în siguranţă a extracţiei de huilă din cadrul exploatărilor miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan.

Ajutorul financiar va fi tratat ca parte a Planului de ajutor de stat, în baza Deciziei Consiliului Uniunii Europene din 10 decembrie 2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea punerii în siguranţă a minelor de cărbune (2010/787/UE.

„Cu sprijinul Premierului şi al Guvernului României, astăzi am salvat locurile de muncă a peste 2000 de mineri, care erau angajaţi la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) companie aflată în pragul falimentului. Toţi aceştia vor fi preluaţi de noua companie, Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ). Pentru CEVJ ajutorul de stat acordat astăzi, primul pachet dintr-o serie, înseamnă susţinerea activităţilor de punere în siguranţă a minelor. Totodată, gândim un plan ambiţios de diversificare a companiei prin producţia de energie verde, pentru a asigura un viitor pe termen lung pentru Valea Jiului, cu locuri de muncă sigure şi bine plătite. Avem în vedere construirea de parcuri fotovoltaice, o centrală hidroelectrică şi o unitate pe gaz cu captare de carbon la Paroşeni.”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO