ZF 24

Agenţia Domeniilor Statului a identificat aproximativ 8.500 ha de teren agricol neproductiv, care poate fi folosit pentru producţia de energie „verde”. Cele mai importante suprafeţe se află în judeţele Constanţa, Brăila şi Argeş

Agenţia Domeniilor Statului a identificat aproximativ...

Autor: Roxana Rosu

07.11.2023, 14:50 229

Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a finalizat inventarierea scriptică a terenurilor aflate în proprietatea statului ce ar putea fi folosite pentru înfiinţarea de centrale electrice eoliene sau fotovoltaice.

ADS a identificat aproximativ 8.500 ha de teren agricol neproductiv, din care cele mai importante suprafeţe se află în judeţul Constanţa, 2.738 ha, în judeţul Brăila, 1.550 ha, şi în judeţul Argeş, 1.222 ha.

La acestea se adaugă circa 76.000 ha, terenuri agricole clasele IV şi V, adică cele mai slabe din punct de vedere al bonităţii agricole. Cele mai importante suprafeţe se află în judeţul Călăraşi, 26.625 ha, în judeţul Sibiu, 9.377 ha, şi judeţul Dolj, 4.906 ha.

Ca parte a Planului REPowerEU, agentia identifică suprafetele considerate nepotrivite pentru agricultură şi efectuează studii pedologice pentru ca numai terenurile care nu sunt propice pentru producţia agricolă să fie destinate altor activităţi, precum producţia de energie „verde”.

În prezent, terenurile statului administrate de ADS pot fi folosite doar pentru activităţi agricole. Prin Planul REPowerEU se are în vedere modificarea legislaţiei pentru a permite încadrarea ca „zone de accelerare pentru RES (surse de energie regenerabilă)” a acelor terenuri aflate în proprietatea statului român şi administrate de ADS, care sunt clasificate ca fiind neproductive/degradate astfel încât acestea să poată fi utilizate pentru producţia de energie din surse regenerabile.

„Studiile pedologice sunt extrem de importante, pentru că ele vor arăta, efectiv, ce suprafeţe vor putea fi incluse în Registru. Fără a neglija celelalte responsabilităţi, ADS se concentrează pe activităţile premergătoare Planului REPowerEU pentru că, după aprobarea lui de către Comisia Europeană, va fi timp limitat pentru implementare. Şi nu vrem să pierdem banii pentru aceste proiecte”, a declarat directorul general al ADS, Florin Nicolae.

Terenurile proprietate de stat, aflate în administrarea ADS, identificate ca fiind neproductive sau de calitatea IV şi V, denumite „zone de accelerare RES”, vor fi înscrise în Registrul Unic de Inventariere al Terenurilor Neproductive. Înfiinţarea acestui Registru este primul pas prevăzut de Planul REPowerEU în cazul proiectelor de investiţii în energie regenerabilă şi este responsabilitatea Agenţiei Domeniilor Statului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO