ZF 24

Agenţia Domeniilor Statului vrea să propună un proiect de ordonanţă prin care terenurile aflate în administrarea instituţiei, dar care nu sunt bune pentru agricultură, să poată fi folosite pentru proiecte de energie regenerabilă, alături de Transelectrica şi Hidroelectrica

Agenţia Domeniilor Statului vrea să propună un proiect...

Autor: Roxana Rosu

28.07.2023, 15:28 1677

Agenţia Domeniilor Statului vrea să propună un proiect de ordonanţă prin care terenurile aflate în administrarea ADS, dar care nu pot fi folosite pentru agricultură din cauza calităţii solului, să poată fi folosite pentru proiecte de energie regenerabilă.

„Agenţia Domeniilor Statului ar putea pune la dispoziţia investitorilor terenuri pe care să fie înfiinţate capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile. În prezent, legislaţia nu ne permite ca terenurile din administrarea ADS să fie folosite în acest scop. De aceea, ne concentrăm pe promovarea unui proiect de ordonanţă prin care să amendăm Legea nr. 268/2001, astfel încât să creăm baza legală pentru ca terenuri din clasa a V-a de calitate, improprii pentru agricultură, neproductive, să fie direcţionate către investiţii în energie verde. Avem sprijin din partea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru derularea unor astfel de proiecte energetice, care nu afectează terenurile bune pentru agricultură, bune pentru producerea hranei”, a declarat Florin Nicolae, director general al Agenţiei Domeniilor Statului.

Aceste terenuri ar putea fi folosite pentru realizarea investiţiilor în cadrul Planului REPowerEU.

În acest context, ADS a identificat deja două terenuri pe care ar putea fi dezvoltate astfel de proiecte de energie, unul în Oltenia, în zona Piscul Sadova – Dăbuleni, iar celălalt în judeţul Constanţa, la Grindul Chituc.

Conducerea ADS şi reprezentanţii Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene au avut o întâlnire pe 26 iulie pentru discutarea acestor propuneri.

În Oltenia, este vizată realizarea unui parc fotovoltaic, cu o capacitate instalată de 1.500 MW. Producţia anuală estimată este de aproximativ 2.160 GWh şi o reducere a amprentei de carbon de 650.000 tone/an. Proiectul ar urma să se dezvolte pe o suprafaţă totală de 1.830 ha, din care zona de producere efectivă a energiei electrice din surse fotovoltaice să ocupe 1.790 ha.

Proiectul este susţinut de ADS în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Energiei şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, alături de alţi parteneri, precum Transelectrica şi Hidroelectrica.

La Grindul Chituc, judeţul Constanţa, ADS a identificat aproximativ 2.300 ha de terenuri degradate, ce nu pot fi folosite în scopuri agricole. În această zonă se are în vedere dezvoltarea unui parc eolian.

Şi acest proiect este susţinut de Agenţia Domeniilor Statului în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Energiei şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

„Criza energetică şi războiul din Ucraina au arătat cât de importantă este producţia de energie electrică. De aceea, Agenţia Domeniilor Statului susţine puternic realizarea acestor proiecte de energie regenerabilă. Beneficiile lor sunt incontestabile: contribuie la creşterea securităţii energetice a României, la siguranţa în aprovizionare a populaţiei şi a economiei, dar şi la atingerea ţintelor asumate privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, până la atingerea neutralităţii climatice în 2050. Şi toate acestea, fără să afectăm pământul bun de agricultură”, a spus Florin Nicolae.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO