ZF 24

Agenţia Internaţională pentru Energie: Creşterea cererii globale de petrol încetineşte „drastic" în trimestrul al patrulea din 2023. Analizele arată că oferta ţărilor din afara Opec+ va fi suficientă pentru a satisface creşterea consumului pentru anul următor

Agenţia Internaţională pentru Energie: Creşterea...

Autor: Andrei Şerbănescu

14.12.2023, 13:45 122

Creşterea cererii mondiale de petrol a încetinit „drastic" în trimestrul al patrulea, în timp ce oferta puternică şi continuă a ţărilor din afara Opec+ va fi suficientă pentru a satisface întreaga creştere a consumului preconizată pentru anul viitor, a declarat joi Agenţia Internaţională pentru Energie, raportează Financial Times.

Cererea va fi cu aproape 400.000 de barili pe zi mai mică în ultimul trimestru din 2023 decât anticipase anterior organismul de supraveghere a energiei din Occident, ceea ce va duce cererea globală anuală la 101,7 milioane de barili pe zi în 2023, în condiţiile în care ratele ridicate ale dobânzilor întunecă perspectivele de creştere economică.

Încetinirea cererii vine în contextul în care oferta record din SUA şi creşterea producţiei în rândurile unor precum Guyana vor determina o creştere a ofertei non-Opec de 1,2mn b/d în 2024, a precizat AIE. Această cifră depăşeşte prognoza de 1,1mn b/d pentru creşterea cererii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO