ZF 24

Alegerile din Polonia: Opoziţia pro-UE se află pe punctul de a pune capăt celor opt ani de guvernare populistă. Polonezii au înregistrat o prezenţă record la vot de 73%

Alegerile din Polonia: Opoziţia pro-UE se află pe...

Autor: Andrei Şerbănescu

16.10.2023, 11:50 315

Opoziţia din Polonia este pe cale să obţină o majoritate după alegerile de duminică, o surpriză care ar putea pune capăt guvernării populiste de opt ani, sporind legăturile ţării cu Uniunea Europeană, raportează Bloomberg.

Cu un număr record de polonezi care au ieşit la vot, „Platforma Civică” a fostului preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, a obţinut 31% din voturi, potrivit unei proiecţii realizate de Ipsos. Alianţa „A Treia Cale” a avut 14%, iar partidul Stânga 8,6%, ceea ce conferă celor trei grupuri 248 de locuri în camera inferioară a parlamentului, formată din 460 de membri.

O victorie a opoziţiei ar coagula legăturile ţării cu UE, sub conducerea unui om de stat veteran care a fost preşedinte al Consiliului European şi care se bucură de aprecierea liderilor de la Bruxelles şi Berlin.

Zlotul a câştigat până la 1,8% în primele tranzacţii, cea mai mare creştere din ultimele 18 luni.

Tusk s-a angajat să normalizeze relaţia Poloniei cu UE şi să asigure deblocarea fondurilor de peste 35 de miliarde de euro (37 de miliarde de dolari) care au fost reţinute pentru a pedepsi guvernul în urma reducerii independenţei judecătorilor în timpul guvernării sale de opt ani. El a declarat că prima sa măsură va fi să restabilească imparţialitatea televiziunii publice. De asemenea, el doreşte să liberalizeze dreptul la avort şi să readucă finanţarea pentru tratamentul fertilităţii.

În schimb, o victorie a partidului de guvernământ „Lege şi Justiţie” ar fi însemnat o mai mare izolare a Poloniei, într-un moment în care sprijinul Ucrainei are de suferit, iar atenţia lumii se îndreaptă spre războiul dintre Israel şi Hamas.

Cu o prezenţă la vot estimată la un nivel record de 73%, unele persoane din marile oraşe au fost nevoite să stea la coadă până la primele ore ale zilei de luni pentru a vota.

„Lege şi Justiţie” a obţinut cele mai multe voturi, cu 37%, un rezultat care i-ar putea oferi prima şansă de a forma o coaliţie. Dar acest lucru se va dovedi inutil atâta timp cât aliaţii lui Tusk au o majoritate de blocare. Un potenţial aliat al formaţiunii politice „Lege şi Justiţie”, partidul de extremă-dreapta Confederaţia, a obţinut doar 6,4% din voturi.

Liderul „Lege şi Justiţie”, Jaroslaw Kaczynski, a calificat rezultatul drept o „victorie", deşi a declarat că un al treilea mandat pentru naţionalişti este pus sub semnul întrebării. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO