ZF 24

Andrei Dudoiu, SeedBlink: Anul acesta ar trebui să fie mult mai bun după ce 2023 a fost cel mai slab an în privinţa finanţărilor pentru startup-uri din ultimii opt-nouă ani

Andrei Dudoiu, SeedBlink: Anul acesta ar trebui să fie...

Autor: Roxana Rosu

06.03.2024, 12:56 145

Anul acesta ar trebui să fie unul mult mai bun pentru finanţarea startup-urilor de tehnologie, după ce 2023 a fost cel mai slab din ultimii aproape zece ani, aşteptările optimiste bazându-se pe scăderea inflaţiei şi, implicit, a dobânzilor, de revenirea investiţiilor în zona de venture capital şi de evoluţia pozitivă a burselor la nivel mondial, apreciază Andrei Dudoiu, Managing Partner al SeedBlink, platformă de investiţii şi de equity management dedicată startup-urilor tehnologice.

„ După exuberanţa din 2021 şi un 2022 care a fost marcat de războiul din Ucraina şi criza energetică, au apărut măsuri de politică monetară care au crescut dobânzile, determinându-i pe investitori să aleagă instrumente cu randament fix şi cu risc scăzut sau foarte scăzut. Pentru că în ultimele luni inflaţia a stagnat sau chiar a regresat, mă aştept ca 2024 să fie anul în care vom înregistra la nivel global o ajustare notabilă a politicii monetare, iar investitorii, deţinătorii de capital locali sau internaţionali, să nu mai aibă la dispoziţie dobânzi ridicate ceea ce va readuce apetitul către alte forme de investiţii. De asemenea, bursele sunt un indicator şi am văzut cum în a doua jumătate din 2023 şi începutul acestui an, bursa din Statele Unite a avut o evoluţie fulminantă, ceea ce a adus cel puţin în zona de tehnologie noi recorduri”, a declarat Andrei Dudoiu, Managing Partner SeedBlink.

Atât în Statele Unite, cât şi în Europa, finanţările de tip venture au scăzut în 2023 cu aproximativ 40-50%, iar pe anumite verticale ale startup-urilor chiar spre 60% faţă de 2022, care la rândul său a fost un an mai slab decât 2021, care a fost un an de vârf, dar mai puţin relevant pentru că banii circulau haotic şi multe proiecte se finanţau fără să aibă fundamente sănătoase, este de părere Andrei Dudoiu.

În schimb, multe startupuri care au dovedit rezilienţă au acum perspective mai bune pentru că au ajuns la un prag de profitabilitate şi au reuşit să aşeze businessul într-o matcă operaţională sănătoasă.

”Statele Unite dau tonul, iar până regăsim aceleaşi tendinţe în Europa, durează aproximativ şase-nouă luni. România este foarte bine conectată la Europa şi trendurile apar în aceeaşi perioadă, dar depinde şi de maturitatea businessurilor. De exemplu, cele care sunt mai mature şi sunt cuplate la finanţatori europeni mari sau regionali simt repede schimbările, în timp ce startup-urile early stage sau care se bazează pe finanţatori locali pot să fie la un decalaj de încă două-trei luni, dar nu mai mult, faţă de trendurile care se imprimă la nivel European”

AI-ul a fost un factor de foarte mare interes şi confirmat în viaţa reală în 2023, o verticală extrem de „bullish” chiar în acest context în regresie al finanţatorilor. Acest segment va creşte exponenţial, dar va conta enorm ce companii sau produse ţin cont de etica utilizării Inteligenţei Artificiale.  Pe de altă parte, AI va genera oportunităţi şi pentru alte verticale din tehnologie.

Alte segmente cu potential mare de creştere sunt inovaţia tehnologică în industria de apărare, zona de tehnologie spaţială şi tehnologia blockchain.

La polul opus, în cazul companiilor care oferă soluţii de muncă la distanţă investiţiile vor stagna sau chiar vor scădea. Totodată, soluţiile de semnătură electronică au devenit mainstream, iar companiile care pornesc acum la drum pentru a inova pe acest segment, probabil că au mult mai puţine şanse decât cele care au devenit mature şi au acaparat piaţa, a mai spus Andrei Dudoiu.

SeedBlink, companie fondată în 2020, a raportat în 2023 un număr de 53 de tranzacţii încheiate în 20 de domenii tehnologice. Pentru cei patru ani de activitate, platforma a raportat active de 815 milioane de euro şi mobilizarea a 342 milioane de euro pentru investiţii în peste 250 de startup-uri din 15 ţări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO