Bănci și Asigurări

Bancherii au tot mai putini lei de plasat la BNR, in timp ce rezervele minime raman la niveluri inalte

Bancherii au tot mai putini lei de plasat la BNR, in timp ce rezervele minime raman la niveluri inalte

Dealerii nu mai sunt interesati sa plaseze lei la BNR la o dobanda de 9,75% pe an, in conditiile in care pot sa obtina pe piata interbancara randamente mai bune.

10.06.2008, 20:11 19

Sumele absorbite de BNR de pe piata monetara au scazut considerabil de la inceputul anului, reflectand astfel o diminuare a excesului de lei din sistemul bancar.
Daca in urma cu doi ani BNR tinea in afara pietei 21 de miliarde de lei (echivalentul a 6 miliarde de euro), volumul a coborat la numai 2,6 milioane de lei (710.000 de euro) in aprilie anul acesta. Chiar si la inceputul anului, banca centrala era pusa in situatia de a face un efort considerabil mai mare pentru a tine sub control nivelul lichiditatilor de pe piata interbancara - soldul mediu zilnic al sumelor sterilizate a fost in ianuarie de 10 miliarde de lei.
La ultimele licitatii saptamanale, bancile au plasat la BNR sume chiar mai mici. Astfel, la operatiunile de ieri au participat doar doua banci comerciale, care au plasat 450 de milioane de lei, pentru o saptamana, la o dobanda de 9,75% pe an. In urma cu o saptamana nicio banca nu a dorit sa plaseze depozite la BNR.
Inca din toamna trecuta BNR a reluat un control strict al lichiditatilor de pe piata interbancara, pentru a evita decuplari ale dobanzilor de pe piata de rata de politica monetara, pe fondul presiunilor inflationiste. Astfel, BNR s-a asigurat ca majorarile de dobanda operate (cumuland 2,75 puncte procentuale din octombrie trecut si pana in prezent) au fost preluate rapid de piata.
Diminuarea lichiditatilor din sistem pana la nivelul la care apar tensiuni temporare de rapartizare este reflectat si de nivelul dobanzilor de piata, care depasesc, chiar si pentru scadentele foarte scurte, pe cel al dobanzii cheie a BNR. Astfel, in timp ce dobanda de politica monetara este setata la 9,75% pe an, bancile cer dobanzi de peste 10% pentru a-si imprumuta lei pe o singura zi.
De altfel, guvernatorul Mugur Isarescu i-a avertizat pe bancheri inca din primele luni ale anului ca ar trebui sa se pregateasca pentru a accesa imprumuturi de refinantare, urmand astfel ca perioada in care banca centrala era in pozitia de debitor net fata de sistemul bancar sa se incheie.
Practic, guvernatorul i-a sfatuit pe bancheri sa isi creeze portofolii de titluri de stat, pe care sa le poata utiliza la nevoie drept garantii, pentru obtinerea de credite de refinantare de la banca centrala.
Recent, economistul-sef al BNR Valentin Lazea a aratat ca in timp ce unele banci au urmat sfatul guvernatorului, altele au ales sa se bazeze in continuare aproape exclusiv pe sprijinul actionarilor straini, in conditiile in care ar aparea nevoi mai mari de lichiditati.
BNR a cerut chiar bancilor sa dezvolte norme prin care sa prevada proceduri speciale de asigurare a lichiditatilor, in cazul in care ar aparea nevoi neprevazute de lichiditati.
In anii precedenti, BNR s-a aflat in pozitia de debitor net fata de sistemul bancar, fiind nevoita sa absoarba prin depozite si certificate de depozit excedentul de lei, pentru a evita acumularea de presiuni inflationiste. Expansiunea rapida a creditarii a dus la absorbtia excesului de lei in economie, iar BNR se apropie acum de momentul trecerii in pozitia de creditor net fata de sistem, specifica unei banci centrale.
Totusi, desi BNR nu mai sterilizeaza prin operatiuni de piata sume importante, continua sa retina in afara pietei sume foarte importante prin rezervele minime obligatorii pe care le impune bancilor. Astfel, bancile sunt obligate sa pastreze la BNR 20% din fondurile atrase in lei, respectiv 40% in cazul celor in valuta.
Isarescu a aratat ca BNR va lua in considerare reducerea cerintelor de constituire de rezerve minime, odata cu diminuarea excesului de lei de piata. Totusi, o astfel de miscare ramane putin probabila, pe fondul presiunilor inflationiste actuale.
La sfarsitul lunii aprilie nivelul lichiditatilor de pe piata a coborat puternic, cand companiile au facut plati importante de taxe si impozite catre bugetul de stat. Aceste sume sunt pastrate in contul Trezoreriei deschis la BNR, reprezentand tot o forma de sterilizare.
BNR si-a modificat in ultima perioada instrumentele folosite in cadrul operatiunilor de sterilizare, pentru a permite bancilor un management mai bun al lichiditatilor. Incepand din toamna trecuta bancile nu au mai fost interesate sa plaseze lei in certificatele de depozit pe trei luni oferite de BNR, pe fondul asteptarilor de crestere a dobanzilor. In aceste conditii, stocul sumelor atrase prin vanzarea de certficate de depozit a ajuns la zero inca din ianuarie.
Totodata, BNR a modificat si scadenta depozitelor la termen atrase, reducand-o in toamna trecuta de la o luna la doua saptamani, iar ulterior la o saptamana. Licitatiile pentru atragerea de depozite sunt programate in ziua de luni a fiecarei saptamani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO