ZF 24

Băsescu decide neacordarea graţierii lui George Becali

Băsescu decide neacordarea graţierii lui George Becali

Autor: Cristian Fierbinţeanu

28.03.2014, 12:25 823

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a decis, vineri, 28 martie a.c., neacordarea graţierii individuale a domnului George Becali ca urmare a analizării dosarului de graţiere a domniei sale. Decizia domnului preşedinte Traian Băsescu a fost transmisă solicitantului graţierii", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis agenţiei MEDIAFAX.

Becali are de executat o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul "Valiza" şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina.

Finanţatorul Stelei a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava până în 29 octombrie 2013, când a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa, după ce Administraţia Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia.

El a depus, în timpul detenţiei, cereri de permisie sau de învoire pentru a participa la unele evenimente în familie, precum şi o solicitare de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i însă respinse.

În primul său interviu acordat din detenţie, Becali se plânge că nu a fost lăsat să stea cu familia atât cât îi permite legea şi să fie operat, fără pază, în străinătate. De asemenea, el spunea că cere "de o sută de ori" graţierea şi crede că preşedintele Traian Băsescu îl va graţia "până în Paşte".

În acelaşi interviu, finanţatorul Stelei l-a rugat pe şeful statului să îi acorde o audienţă, pentru a-i spune "ce se întâmplă în puşcăriile din România". "Nu te educi la puşcărie. (...) Ce e în puşcăriile din România este inadmisibil", a explicat Becali.

Preşedintele Traian Băsescu declara, recent, despre graţierea lui George Becali, că "gândeşte profund" şi că nu este o decizie uşoară, el adăugând că va discuta şi în privinţa sesizării făcute de Becali cu privire la tratamentul din închisoare.

"Am înţeles că se plânge de tratamentul din închisoare. Va trebui să am o discuţie, în perioada următoare, pentru că are dreptul să facă o astfel de sesizare. Dânsul cred că reclamă modul de funcţionare a Administraţie Penitenciarelor şi am obligaţia să văd de ce această administraţie nu funcţionează. Vă asigur că foarte curând voi avea un răspuns şi îl voi face public", a spus Traian Băsescu.

Despre cererea lui George Becali de a fi graţiat, preşedintele Traian Băsescu a spus: "Gândesc profund". Preşedintele a continuat: "Serios, e un om într-o situaţie dificilă, iar eu sunt într-o situaţie şi mai dificilă, pentru că nu discutăm de o femeie cu patru copii acasă, nu discutăm despre o bătrână de 80 de ani care a mutat gardul. Vreau să mă înţelegeţi că nu este o decizie uşoară". Întrebat în legătură cu faptul că Becali s-a arătat încrezător că până de Paşti va fi acasă, Traian Băsescu a răspuns: "Toţi credem în câte ceva".

Preşedintele preciza că Ministerul Justiţiei a avizat negativ cererea de graţiere a lui George Becali.