ZF 24

BCE a redus dobânda la euro la un minim istoric: 0,5%. Ca să determine băncile să nu mai ţină banii degeaba, BCE vrea să introducă dobânda negativă

Decizia BCE, condusă de italianul Mario Draghi, sugerează că ar putea exista posibilitatea impunerii unei rate negative la facilitatea de depozit şi a introducerii unor noi măsuri ne­convenţionale. AFP/Mediafax Foto

Decizia BCE, condusă de italianul Mario Draghi, sugerează că ar putea exista posibilitatea impunerii unei rate negative la facilitatea de depozit şi a introducerii unor noi măsuri ne­convenţionale. AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita

02.05.2013, 19:28 943

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus rata de dobândă de politică monetară de la 0,75% la 0,5%, cel mai redus nivel din istoria zonei euro, în încercarea de a linişti pieţele cu privire la strategia de stimulare economică. Aceasta este prima modificare a ratei de dobândă efectuată de BCE în ultimele 10 luni.

Decizia BCE, condusă de italianul Mario Draghi, este în ton cu aşteptările analiştilor şi sugerează că ar putea exista posibilitatea impunerii unei rate negative la facilitatea de depozit şi a introducerii unor noi măsuri ne­convenţionale. BCE a coborât şi rata dobânzii la faci­litatea de creditare marginală cu 0,5 puncte procentuale, la 1%, în timp ce rata dobânzii la facilitatea de depozit rămâne nemodificată la nivelul de 0%, anunţă Bloomberg.

„Este puţin probabil ca reducerea dobânzii de politică monetară să pună capăt măsurilor neconven­ţionale implementate de BCE. Creşterea lentă a PIB-ului şi scăderea rapidă a ratei inflaţiei sunt motivele care justifică luarea unor măsuri neconvenţionale în continuare“, apreciază Frederik Ducrozet, economist la banca Crédit Agricole.

Datele oficiale publicate săptămâna aceasta de Euro­stat arată că perspectiva economică a zonei euro s-a înrăutăţit, şomajul se află la maximul istoric de 12%, iar rata inflaţiei se află la minimul ultimilor trei ani, de 1,2%. Scăderea activităţii de producţie din zona euro în luna aprilie a stârnit temeri referitoare la economiile celor 17 ţări din zona euro. În Germania, cea mai mare economie din Europa, activitatea de producţie a scăzut pentru a doua lună consecutiv, notează BBC.

Toate acestea ridică semne de întrebare cu privire la eficienţa politicii BCE. Există temeri că ratele scăzute de dobândă ale BCE nu ajută economiile care au cea mai mare nevoie de creştere economică, precum cea elenă şi cea spaniolă.

În ultimele luni, tot mai mulţi oficiali au solicitat ca ţările europene să nu se mai concentreze pe austeritate, care, după cum susţin criticii, afectează creşterea econo­mică.  Atât preşedintele Franţei, François Hollande, cât şi noul premier al Italiei, Enrico Letta, au cerut reconsi­derarea politicilor de austeritate.


Fed continuă să printeze dolari

Rezerva Federală din SUA (Fed) a decis în săptă­mâna aceasta să implementeze în continuare politica de „relaxare cantitativă“ prin programul de achiziţie de obligaţiuni, sugerând că va mări dimensiunea progra­mului sau îl va retrage în funcţie de evoluţia pieţei forţei de muncă şi de nivelul ratei inflaţiei.

În afară de faptul că Fed a surprins pieţele prin declaraţia că există posibilitatea de a majora achiziţiile de active, oficialii instituţiei au stârnit reacţii şi în rândul congresmanilor afirmând că politica fiscală afectează creşterea economică a ţării. Fed achiziţionează lunar bonuri de tezaur şi titluri ipotecare în valoare de 85 milioane dolari pentru a menţine ratele de dobândă la nivel redus şi pentru a impulsiona investitorii să cumpere. Achiziţiile vor continua până când şomajul ajunge la un nivel redus acceptabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO