ZF 24

BCR bifează obiectivul revenirii pe profit, dar relansarea creditării se lasă aşteptată

 BCR bifează obiectivul revenirii pe profit, dar...

Autor: Razvan Voican

28.02.2014, 09:51 1280
BCR, cea mai mare bancă după active, a reuşit să încheie 2013 cu un profit net de 591 mil. Lei (134 mil. Euro), datorat in mare măsură unei operaţiuni contabile de eliberare de pasive fiscale amanate, după pierderea masivă de 1,2 mld. Lei (277 mil. Euro) suferită în 2012.
 
Costul cu provizioanele de risc aferente creditelor a scazut cu peste 40%, pana la 2,13 mld. Lei, insa rata creditelor neperformante s-a mentinut aproape de pragul de 30%. Aceasta in conditiile in care soldul total al creditelor s-a prabusit cu peste 12%, pana la 16,7 mld. Lei (3,7 mld. Euro). In aceste conditii activele BCR au scazut cu 9%, la 66,7 mld. Lei (aproape 15 mld. Euro).

Contractia bilantului BCR s-a tradus in scaderea cotei de piata dupa active pana la 17,5%, cu aproape trei puncte procentuale sub nivelul de la inceputul crizei. Este de asteptat ca activele bancii sa continue sa scada avand in vedere ca BCR negociaza vanzarea de pachete de credite pentru curatarea portofoliului.

Echipa de management a cehului Tomas Spurny poate spune ca si-a atins obiectivul de a raporta profit pe anul trecut - un an consumat insa cu eforturile de implementare a mega-planului de restructurare a bancii lansat in 2012. Cu toate acestea, CEO-ul BCR il lasa pe seful de la Viena Andreas Treichl sa vorbeasca despre rezultatele bancii pe 2013 si sansele de relansare a businessului in 2014. 

Contrar asteptarilor initiale de pe piata, Spurny implineste doi ani de cand a preluat conducerea BCR. In toata aceasta perioada el nu a sustinut nicio conferinta de presa in care sa prezinte transformarile fara precedent prin care a trecut BCR, lasandu-i pe austriecii de la Erste sa faca exercitiul de transparenta. Echipa sa a tot suferit schimbari pe parcursul celor doi ani, recent fiind autorizat de BNR un nou vicepresedinte pe risc, britanicul Jonathan Locke. Inca asteapta aprobarea BNR noul CFO al bancii, Adriana Jankovicova, care il va inlocui pe Bernd Mittermair, insarcinat sa preia conducerea noii divizii de remediere, restructurare si recuperare a creditelor proaste.

Andreas Treichl, CEO al Erste Group, sustine de la ora 12:00 o conferinta de presa in care va putea arata profit la BCR, rezultat umbrit insa de pierderea de 369 mil. Euro inregistrata de tot grupul Erste in T4. Pe intreg anul 2013 Erste a raportat un profit net modestde 61 mil. Euro.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO