ZF 24

BCR: BNR face o mişcare ambiţioasă şi eliberează în piaţă 3,5 mld. lei şi 400 mil. euro

BCR: BNR face o mişcare ambiţioasă şi eliberează în...

Autor: Razvan Voican

08.01.2014, 15:35 1591

Reducerea ratelor de rezervă minimă obligatorie la lei şi la valută va aduce pe piaţă lichidităţi de circa 3,5 mld. lei, în timp ce lichiditatea în valută se va îmbunătăţit cu aproximativ 400 mil. euro, potrivit calculelor analiştilor BCR.

BNR a hotărât astăzi pe lângă scăderea dobânzii-cheie la lei până la 3,75%, diminuarea ratei rezervelor minime la lei de la 15% la 12%, dar şi pe cea a rezervelor minime în valută de la 20% la 18% - o mişcare mai puţin anticipată pe piaţă. Bancherii n-au mai beneficiat de o eliberare de lichidităţi în valută din partea BNR din 2011, când rata de constituire a rezervelor minime în valută a coborât de la 25% la 20%.

Oficialii băncii centrale semnalaseră din ultima parte a lui 2013 că va începe o relaxare graduală a rezervelor, urmând ca rata de rezervă la lei să fie coborâtă mai repede decât cea la valută, conform strategiei de încurajare a creditului în moneda naţională.

Acum, băncile primesc şi lei, şi valută, doar-doar vor da drumul la creditare.

Analiştii BCR consideră că BNR a făcut azi o mişcare ambiţioasă de relaxare monetară la început de an şi estimează că dobânda-cheie va coborî mai departe pe 4 februarie, urmând să ajungă la 3,5% - prognoză împărtăşită şi de alţi analişti.

Pe de altă parte, BCR este sceptică în privinţa unei noi reduceri a ratei de rezervă la valută gândindu-se că BNR şi Ministerul de Finanţelor au de rambursat anul acesta către FMI 5,2 mld. euro, ceea ce ar putea afecta rezervele valutare. Acestea sunt însă oricum foarte ridicate, iar Finanţele intenţionează să acceseze din nou pieţele internaţionale de capital, tatonând deja o nouă ieşire în SUA.

Cât priveşte rata rezervelor minime la lei, BCR estimează că aceasta va coborî în doi paşi până la 8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO