ZF 24

BEI: Majoritatea românilor ar fi dispuşi să plătească mai mult impozit pe venit pentru a ajuta gospodăriile cu venituri mai mici să facă faţă costurilor unei tranziţii ecologice şi cred că tranziţia către o economie cu emisii scăzute de carbon poate avea loc doar dacă inegalităţile sociale şi economice sunt abordate în acelaşi timp

BEI: Majoritatea românilor ar fi dispuşi să...

Autor: Roxana Rosu

28.11.2023, 09:22 142

Majoritatea românilor spun că ar fi dispuşi să plătească mai mult impozit pe venit pentru a ajuta gospodăriile cu venituri mai mici să facă faţă costurilor unei tranziţii ecologice, ponderea fiind cu 7 puncte peste media UE (66% vs 59%), arată cel mai recent sondaj realizat de Banca Europeană de Investiţii (BEI) cu privire la climă.

Din totalul respondentilor români, 54% ar fi de acord să plătească un plus de 1-2% din venitul lor, iar 13% ar fi de acord să plătească un plus de 5-10%.

După ce au clasat inflaţia şi inegalitatea veniturilor drept cele mai importante provocări majore, majoritatea respondenţilor români au solicitat politici echitabile pentru a aborda urgenţa climatică. Astfel, 65% (cu 3 puncte sub media din Uniunea Europeană) susţin că tranziţia către o economie cu emisii scăzute de carbon poate avea loc doar dacă inegalităţile sociale şi economice sunt abordate în acelaşi timp.

Cu toate acestea, doar 33% dintre respondenţi spun că au încredere în capacitatea guvernului de a realiza o astfel de tranziţie climatică justă.

Marea majoritate a respondenţilor au spus că ar fi, de asemenea, în favoarea altor tipuri de politici legate de climă. De exemplu, 78% au spus că ar fi în favoarea unei reforme fiscale privind combustibilii fosili pentru a elimina subvenţiile şi scutirile fiscale acordate sectorului aviaţiei şi altor industrii care se bazează intens pe combustibilii fosili.

În acelaşi timp, 60% dintre români, similar cu media UE, sunt de părere că România ar trebui să participe la compensarea financiară a tărilor în curs de dezvoltare pentru a le ajuta să lupte împotriva impactului schimbărilor climatice.

„Cel mai recent Sondaj BEI cu privire la climă subliniază sensibilitatea profundă a românilor cu privire la impactul schimbărilor climatice şi angajamentul lor de a le aborda ferm. Aceştia recunosc că o tranziţie reuşită către o lume neutră din punct de vedere climatic merge mână în mână cu abordarea inegalităţilor sociale şi economice acasă şi la nivel global. La Banca Europeană de Investiţii, ne angajăm pe deplin să sprijinim o tranziţie justă, care să nu lase pe nimeni în urmă. Solidaritatea şi măsurile practicabile sunt mai importante ca oricând.”, a declarat vicepreşedintele BEI, Kyriacos Kakouris.

Desfăşurat din 2018, Sondajul BEI cu privire la climă oferă informaţii privind opiniile legate de schimbările climatice ale oamenilor din marile economii din întreaga lume, cu peste 30 000 de respondenţi din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, China, India, Japonia, Regatul Unit, Emiratele Arabe Unite, Canada şi Coreea de Sud

În timp ce creşterea costului vieţii este considerată de departe cea mai mare provocare pentru respondenţi (78% o plasează în primele trei preocupări pentru ţara lor, cu 8 puncte peste media UE), urmată de inegalitatea veniturilor (46%), impactul schimbărilor climatice şi degradarea mediului ocupă locul trei cu o diferenţă mică, 45% considerându-le o preocupare majoră (5 puncte peste media UE).

 Peste 30 000 de respondenţi au participat la sondaj în perioada 7 august – 4 septembrie 2023, cu un grup reprezentativ de persoane cu vârsta de 15 ani şi peste pentru fiecare dintre cele 35 de ţări chestionate (UE 27, Statele Unite, China, Regatul Unit, India, Japonia, Coreea de Sud, Canada şi Emiratele Arabe Unite).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO