ZF 24

Beneficiarii Start-Up Nation aşteaptă din 2018 finanţările promise: Lipsesc 1,4 mld. lei pentru ediţia din 2018, iar noul guvern trebuie să mai facă rost de 2 mld. lei pentru finanţarea unei noi ediţii

Beneficiarii Start-Up Nation aşteaptă din 2018...

Autor: Alexandra Cepăreanu

24.01.2020, 15:00 1219

Programul guvernamental Start-Up Nation, care îşi propune să stimuleze înfiinţarea întreprinderilor mici şi mijlocii prin acordarea unei finanţări de 200.000 de lei pentru 10.000 de start-up-uri pe an, se află în prezent într-un impas, având în vedere că nici până la acest moment cea de-a treia ediţie a programului nu a început încă, dar şi faptul că sunt proiecte antreprenoriale care au fost admise în ediţia din 2018, dar nu au primit încă finanţările.

Lansat în 2017, programul Start-up Nation are un buget alocat de 2 miliarde de lei pe an. În 2017, guvernul a finanţat circa 7.100 de afaceri (dintr-un număr maxim de 10.000), după ce au fost selectate 8.400 de proiecte, iar în 2018 fostul guvern şi-a propus să finanţeze 10.000 de proiecte, însă nu toate au primit încă finanţarea.

„Noi am fost admişi în cadrul programului Start-Up Nation din 2017. Am primit banii în decembrie 2018, timp în care am avut un credit punte la bancă, am plătit dobânzi, iar proiectul a stagnat pentru că nu ne permiteam să îl dezvoltăm. Problema este că noi am respectat prevederile programului, avem doi angajaţi (aşa cum suntem obligaţi de program), am făcut investiţii în dezvoltarea businessului, dar cei care se ocupă de acest  program nu şi-au ţinut promisiunile şi au virat banii foarte târziu, ceea ce ne-a ţinut pe loc“, a spus pentru ZF Geanina Harabor, cofondator al companiei Micul Curios.

De asemenea, programul de finanţare era prevăzut să funcţioneze în perioada 2017-2019, însă Start-Up Nation s-a oprit la cea de-a doua ediţie, cea din 2019 fiind încă în stadiu de incertitudine.

„Modul în care se va finaliza programul nu a fost comunicat corespunzător de către noul guvern. Nici noi nu am înţeles dacă programul va continua sau nu. Ştim doar că la rectificarea bugetară noul guvern nu a alocat bani pentru acest program şi nu s-au plătit nici proiectele admise în 2018. Noul guvern a alocat în 2019 suma de 346 de milioane de lei pentru acest program, apoi încă 300 de milioane de lei pentru plăţile restante din cadrul programului, dar tot nu ajung. Sunt antreprenori care au credite punte la bănci şi aşteaptă să ia finanţarea pentru a le închide. Sunt mulţi antreprenori care plătesc dobânzi şi stau pe loc pentru că nu primesc banii din cadrul programului“, a spus pentru ZF Radu Ştefan Oprea, fostul ministru al IMM-urilor.

El a menţionat că pentru finalizarea ediţiei din 2018 programul mai are nevoie de încă 1,4 miliarde de lei. Fostul ministru al IMM-urilor spune că aproximativ 80% dintre cei care sunt admişi în cadrul programului de finanţare apelează la creditele punte, care îi ajută să îşi dezvolte afacerea până primesc finanţare prin programul Start-up Nation.

Până la închiderea ediţiei ZF, Virgil Popescu, actualul ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri nu a răspuns la solicitările ZF.

Cosmin Drăgoi, consultant Fonduri Europene, a spus că livrarea cu întârziere a finanţărilor din cadrul programului Start-up Nation duce la blocarea activităţilor companiilor nou înfiinţate. De asemenea, “neprofesionalismul” acesta duce la falimentul multor afaceri aflate la început de drum.

“Livrarea cu întârziere a banilor către antreprenorii admişi în cadrul programului duce la blocarea businessurilor şi generează costuri suplimentare pentru antreprenorii care apelează la credite-punte. De altfel, situaţia îi bagă pe mulţi în faliment”, a spus pentru ZF Cosmin Drăgoi.

El spune că motivele pentru care banii ajung cu întârziere la micii antreprenori este reprezentat de lipsa de resurse financiare din bugetul statului, dar şi de încercarea guvernului actual de a minimiza cheltuielile statului.

Însă, ca rezultat al faptului că guvernul nu îşi “ţine promisiunile” şi livrează finanţările mult prea târziu, micii antreprenori români îşi pierd încrederea în programul Start-up Nation şi apelează la alte surse de finanţare sau nu mai aleg calea antreprenoriatului.

“Ideea a fost bună, ne-am bucurat când a apărut acest program, dar implementarea lasă de dorit. Dacă am da timpul înapoi nu am mai accesa acest program pentru că mai mult ne-a încurcat decât ne-a ajutat”, a spus antreprenoarea Geanina Harabor.

La polul opus se află şi români care îşi păstrează încrederea în viitorul programului de finanţare şi aşteaptă ca cea de-a treia ediţie a Start-Up Nation să treacă linia de start pentru a putea intra “în competiţie”.

“Sunt genul de persoană care are încredere că şi în România se pot face lucruri bune, cum trebuie, de aceea cred că programul va continua şi anul acesta şi nu va mai avea atât de multe probleme”, a spus pentru ZF Nicoleta Bădălan manager în cadrul agenţiei de publicitate şi marketing Etiquette Armanu.

Ea a urmărit parcursul celor două ediţii ale programului şi are de gând să accese programul de finanţare anul acesta.

“Am urmărit ambele ediţii ale programului Start-Up Nation, dar nu am participat pentru că mi-am luat timp de pregătire. Am făcut cursuri de antreprenoriat şi m-am pregătit astfel încât să mă pot implica şi eu în dezvoltarea proiectului, pentru că vreau să fiu admisă. În plus, m-am gândit că, cu cât trece mai mult timp de când a luat naştere acest program, cu atât sistemul de implementare şi toată procedura va funcţiona din ce în ce mai bine”, a adăugat Nicoleta Bădălan.

GERARD BAKER la Gala ZF 2024 (Editor global, The Wall Street Journal)