ZF 24

Bianca Vlad, Tax Partner, Mazars: Nu ştiu dacă vine o furtună în 2025. Depinde cât de mult va încasa statul în 2024 şi cât de puţin va cheltui

ZF Retail Summit 2024

Bianca Vlad, Tax Partner, Mazars: Nu ştiu dacă vine o...

Autor: Roxana Rosu

14.05.2024, 11:36 136

Anul 2024 este un an cu oportunităţi, provocări şi surprize, iar situaţia din 2025 depinde de cât de mult va încasa statul în 2024 şi cât de puţin va cheltui, a declarat Bianca Vlad, Tax Partner, Mazars în cadrul conferinţei ZF Retail Summit 2024.

”Avem un anunţ oficial că 2024 nu va aduce modificări legislative, dar la final de 2023 au venit multe pachete legislative care încă sunt în implementare. Trebuie să vedem ce se întâmplă cu ele. Să vedem încasările bugetare pe aprilie. La noi măsurile fiscale vin mereu ori în criză, ori înainte de criză. De exemplu, impozitul pe 1% la cifra de afaceri s-a uitat la veniturile din 2021-2022, când situaţia era mai bună”.

Ce a mai declarat Bianca Vlad:

  •  Nu ştiu dacă vine o furtună în 2025. Depinde cât de mult va încasa statul în 2024 şi cât de puţin va cheltui. Se pregăteşte un pachet de măsuri pentru 2025, dar nu ştim când se va aplica el, în 2025 sau 2026. BM şi FMI zic că avem prea multe cote reduse, dar toată Europa are cote reduse la anumite produse de food.
  •  În 2010 am avut o creştere de TVA, am avut o creştere de colectare pe termen scurt, dar apoi ea s-a dus în jos. România e campioană la necolectare de TVA din Europa. Ecartul este uriaş şi nu ştiu dacă o creştere de TVA să aibă un impact pozitiv pe termen mediu şi lung.
  • Fenomenele de inflaţie şi deflaţie apar dintotdeauna. Important e cât de mari sunt şi pe ce perioadă. E un hop de o lună sau 5 ani. Orice fenomen are şi părţi bune şi rele.
  • Când a venit cota unică, a ieşit la lumină mare parte din zona gri. Mereu o creştere de taxe duce la o tentaţie mare să eviţi plata lor.
  • Fiscal, nu sunt diferenţe semnificative între România şi Polonia pe zona de producţie. Dar la ei funcţionează soluţia fiscală anticipată, care la noi nu prea merge. Ei au şi soluţii mai suple pe zona de facturare, noi avem o soluţie etapizată la SAF-T pe mai mulţi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO