ZF 24

BNR: Tendinţa de creştere a salariilor ar putea contribui la reducerea emigraţiei în zona puţin calificată şi în cea înalt calificată

BNR: Tendinţa de creştere a salariilor ar putea...

Autor: Roxana Rosu

12.04.2017, 16:41 315

Tendinţa de creştere a salariilor ar putea contribui la reducerea emigraţiei în zona puţin calificată şi în cea înalt calificată, în condiţiile în care dinamica anuală a câştigului salarial mediu net pe economie s-a reaccelerat sensibil în ianuarie 2017, după relativa temperare pe care a consemnat-o în trimestrul patru al anului trecut, au comentat membrii Consiliului de Administraţie al BNR în şedinţa de politică monetară din 5 aprilie.

Evoluţia ascendentă din prima lună a anului a fost influenţată şi de efectul de bază asociat evoluţiei salariilor din sectorul bugetar, se arată în minuta şedinţei BNR, publicată astăzi.

De asemenea, membrii CA ai BNR au remarcat că şi ritmul anual de creştere a costurilor salariale unitare din industrie s-a majorat în prima lună a anului - în condiţiile în care plusul de dinamică a productivităţii a fost considerabil depăşit de cel al costurilor cu forţa de muncă -, prelungirea acestei tendinţe fiind de examinat inclusiv din perspectiva competitivităţii prin preţ a exporturilor româneşti.

În discuţiile referitoare la evoluţiile de pe piaţa muncii, reprezentanţii Băncii Centrale au subliniat că numărul salariaţilor din economie şi-a accelerat uşor creşterea în trimestrul IV, iar rata şomajului a continuat să scadă, atingând în ianuarie 2017 un nou minim istoric.

În acelaşi timp, membrii Consiliului au remarcat penuria tot mai evidentă de forţă de muncă cu care se confruntă angajatorii din anumite sectoare de activitate, menţionând şi intenţiile solide de angajare relevate pentru perioada următoare de unele sondaje de specialitate.

În perioada 2012 – 2017, în economie au fost create circa 700.000 de noi locuri de muncă, în mare majoritate în sectorul privat, inclusiv prin potenţiale schimbări în structura producţiei, implicit prin realocări de forţă de muncă între sectoarele economiei.

La şedinţa BNR au participat Mugur Isărescu, preşedinte al Consiliului de administraţie şi guvernator al Băncii Naţionale a României, Florin Georgescu, vicepreşedinte al Consiliului de administraţie şi prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României, Liviu Voinea, membru al Consiliului de administraţie şi viceguvernator al Băncii Naţionale a României, Marin Dinu, membru al Consiliului de administraţie, Daniel Dăianu, membru al Consiliului de administraţie, Gheorghe Gherghina, membru al Consiliului de administraţie, Ágnes Nagy, membru al Consiliului de administraţie şi Virgiliu-Jorj Stoenescu, membru al Consiliului de administraţie.

Cititi aici rezumatul şedinţei BNR din 5 aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO