ZF 24

Bogdan Oprea, purtător de cuvânt al Preşedinţiei: Fără semnătura Preşedintelui, Guvernul nu poate transmite memorandumul în mod legal la FMI

Bogdan Oprea, purtător de cuvânt al Preşedinţiei:...
02.12.2013, 20:06 373

Bogdan Oprea, purtator de cuvânt al Preşedinţiei, a explicat pentru ZF că Guvernul are trei variante la dispoziţie în acest moment după ce Preşedintele a refuzat să semneze memorandumul în actuala formulă care prevede o suprataxare a combustibililor din care statul ar trebui să strângă 500 de milioane de euro.

 “Guvernul trebuie să hotărască: fie va ajusta prevederile din scrisoarea de intenţie pentru a se încadra în limitele mandatului dat de Preşedinte, fie stă pe loc (şi atunci România nu mai aplică pentru un nou acord cu FMI –n.r. ) sau îşi asumă trimiterea memorandumului la Washington fără semnătura Preşedintelui, ceea ce ar fi ilegal”.

 Oprea a mai spus că memorandumul ar fi trebuit să plece mâine la FMI, fiind primit la preşedinţie vineri.  Memorandumul ar fi trebuit să intre în şedinţa de board al FMI de pe data de 18 decembrie 2013, iar cutumele FMI prevâd ca acesta să fie trimis cu două săptmâni înainte pentru a fi discutat în board.

 De altfel aşa cum a spus  şi domnul Preşedinte, Guvernul nici nu a avut mandat să negocieze cu FMI. Însă Preşedintele este cel care angajează România în tratatele internaţionale şi de aceea este necesar acordul său. Ei au venit cu această soluţie (de majorare a accizei la benzină –n.r.) pe care Preşedintele a dezavuat-o”, a mai spus Oprea.

Oprea afirmă că România este în continuare în acord cu FMI pe perioada 2013-2015 şi că efectul nesemnării este că această evaluare nu se va finaliza cu o scrisoare de intenţie. 

"Această primă evaluare trimestrială nu s-a finalizat cu o scrisoare de intenţie pentru că scrisoarea de intenţie nu a fost semnată de părţi", a încheiat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO